Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 29. 8. 2015.

| Ekonomija

Prodaja “Niške pivare” završila na sudu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pivara
Pivara konačno dobila vlasnika, ali završnu reč daće sud; foto: JV

Jedan od zainteresovanih kupaca “Niške pivare”, beogradski “Lus investment” podneo je tužbu Privrednom sudu u Nišu ukazujući na propuste u prodaji pivare. Aktuelni vlasnici iz Bugarske obećavaju prve flaše “Superiora” i pre nove godine.

Preduzeće “Kapital projekt” koje je formalno postalo vlasnik pivare i kupilo je za 130.010.000 dinara već je započelo sređivanje proizvodne linije, ali pre nekoliko dana na njihovu adresu stigla je tužba, a juče je održano i prvo ročište.

menadžment Menadžment pivare ima velike planove; foto: JVDirektor ovog preduzeća Nikola Karanović, kaže da su on i njegovi saradnici, kao i bugarski investitor Stefan Stefanov, u čitavom postupku prodaje poštovali sve zakone i odluke Republike Srbije i stečajnog upravnika.

3. avgusta smo kupili “Nišku pivaru”. Sva procedura je sprovedena u skladu sa zakonom i rokovima. Odmah nakon kupovine, 8. avgusta smo počeli sa opravkom imovine prema našem planu i do sada je zapošljeno 25 radnika, a plan je da ih ukupno bude 130 - kaže Karanović.

Tužba je, kaže Karanović, stigla 26. avgusta i njome se traži da se ugovor o kupovini poništi i zaustave sve dalje akcije i popravke zatečene imovine.

Razloge za brigu i strah od daljih postupaka imamo, jer smo upravo mi 26. avgusta zamolili Privredni sud da nam izda rešenje koje se donosi po službenoj dužnosti, a u kojem piše da je prodaja izvršena. Nas je stečajni upravnik predložio kao najpovoljnijeg i izvesnog kupca. Odbor poverilaca je na ovaj predlog 22. jula dao takvu saglasnost i mi smo se nakon toga ponašali sa uputstvima organa u stečaju - rekao je Karanović.

Međutim, advokat firme “Lus investment” Zoran Mitić kaže da postupak prodaje “Niške pivare” nije protekao u skladu sa Zakonom o stečaju i Kodeksom etike stečajnih upravnika.

Pivara je prodata za cenu od 130.010.000 dinara, a ne zna se kako je i kada tih 10.000 dinara dodato, jer je cena “Lus investmenta” bila upravo 130 miliona. Ne postoje adekvatne odluke Odbora poverilaca i mi ne znamo zašto je naša naknadna ponuda od 135 miliona dinara odbijena - rekao je Mitić u emisiji “Belami” televizije.

pivara Cisterne čekaju novo pivo: foto: JVIpak, predsednik Odbora poverilaca Goran Stevanović kaže da je on sa još dvojicom svojih kolega iz Odbora odlučio da je ponuda “Kapital projekta” najbolja, a da se “Lus investment” na sedmoj i osmoj licitaciji nije javljao. Kaže i da predstavnici beogradske firme nisu došli na razgovor kada se kupac birao na neposrednoj pogodbi.

“Lus investment” je trebalo na pregovore da dođe 1. jula. Nisu se pojavili, niti su zvali telefonom. 3. jula su rekli da su nezainteresovani. 10. jula smo prikupili sve ponude, a “Kapitalni projekti” su bili najpovoljniji i 22. jula smo dali nalog stečajnom upravniku da počne pregovore i 30. jula smo odluku potvrdili - rekao je Stevanović.

Iz razgovora sa radnicima se zaključuje da su oni zadovoljni kupovinom, jer su odmah, kako kažu, potpisali ugovore o radu, a direktor Karanović kaže da je minimalna zarada u preduzeću veća za 50% od one koju propisuje država i da je to odlukavlasnika iz Bugarske.

Podsetimo, "Niška pivara" je u stečaju bila poslednje 3 godine nakon propale privatizacije, a pre kupovine bilo je 8 neuspelih licitacija i cena je dovedena do minimuma.


Veliki planovi bugarskog investitora

2 Mašine za moderniju proizvodnju; foto: JVStefan Stefanov, bugarski privrednik je poziv da investira u Srbiji, kako kaže direktor Karanović, dobio lično od predsednika Srbije 2013. godine.

Ovaj privrednik, priča direktor, već nekoliko godina uspešno posluje u Bugarskoj, ali i drugim evropskim zemljama. Pretežno se bavi industrijkom proizvidnjom i energetikom i u te oblasti je poslednjih godina uložio oko 50 miliona evra, a “Kapitalni projekte” osnovao je u Nišu 2. juna.

Planirano je da u pokretanje proizvodnje u “Niškoj pivari”, kako kaže direktor Karanović, bude uloženo 5 miliona evra. Neke mašine su već kupljene, a dolazili su i eksperti iz Nemačke kako bi proizvodni proces bio modernizovan. Za prvu godinu rada planirano je 120.000 hektolitara piva, a prve flaše “Superiora”, najavljuju vlasnici, očekuju se oko nove godine.

gajbe Gajbe pune oko nove godine; foto: JVTakođe, u krugu pivare bi trebalo da bude izgrađena crkva, ali i letnjikovac i etno-kuća u kojima bi se degustirala piva i koji bi bili, sa Apelovim podrumima iz 1884, turistička ponuda Niša.

Da li će u tome uspeti, tvrdi menadžment pivare, zavisiće od sudskog procesa, a oni se nadaju da će biti “sagledani na jednak način kao što se oni odnose prema svim institucijama i zakonima”.

*U prvobitnom tekstu direktor "Niške pivare" Nikola Karanović bio je greškom potpisan kao Igrutinović. Čitaocima i direktoru Karanoviću izvinjavamo se zbog ove nenamerne greške.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djomla

    11:08 // 31. 8. 2015.

    Ne bih nikada ponistio tuzbu zato sto se javila firma iz Beograda, a svi dobro znamo da ako pocne da se pravi kvalitetno pivo da ce Zajecarska pivara izgubiti trziste na ovom delu Srbije, a to nekome smeta u Beogradu jer onda nema procenta za njega!!!

  • ljubisa stankovic

    10:07 // 31. 8. 2015.

    treba ipitati stecajnog upravnika kako i zasto je prodao pivaru jer nije obavestio drugog ponudjaca.tu su mutne radnje

  • hm

    08:35 // 31. 8. 2015.

    Ja ne ukapirah ko je diretktor pivare. Karanovic ili Igrutinovic?

    • bla

      19:07 // 4. 9. 2015.

      Perišić,iz senke !!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: