Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 8. 7. 2016.

| Ekonomija

Prodat niški hotel “Nais”, prvi gosti sledećeg leta

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nais
"Nais" čeka prve goste sledećeg leta; foto: JV arhiva

Konzorcijum koji predvodi surdulička firma “Trgogradnja” kupila je hotel “Nais” na auto-putu Beograd - Niš, a očekuju da ovaj objekat, nakon rekonstrukcije, prve goste primi sledećeg leta.

Kompletna zgrada sa bazenom, kao i plac u neposrednoj blizini hotela prodati su za, kako kaže direktor “Trgogradnje” Velibor Krstić, oko 135 miliona dinara.

Konzorcijum pored njih čine, kako kaže Krstić, još 2 fizička lica, a svi, prema njegovim rečima, imaju cilj da objekat zaživi i kao nekada bude neizbežna usputna stanica svima koji prolaze ovim putem.

Mi smo prvo kupili plac u blizini hotela, ali videli smo da objekat dugo niko ne kupuje. Onda smo se udružili sa ovim ljudima koju su takođe bili zaintersovani i eto sad je moja firma nosilac tog konzoricijuma - navodi Krstić.

“Trgogradnja” će, kaže, uraditi kompletnu rekonstrukciju objekta, a trebalo bi da kao podizvođači budu angažovane i niške firme. Prvi utisak je, dodaje on, da će biti puno posla.

Sve mora da se radi. Unutra mora sve da se obije, kompletna stolarija i instalacije. Ostaće samo konstrukcije. Predviđeno je da novi objekat ima i solarnu energiju tako da ćemo morati sve maltene iznova da radimo. Trebaće duplo više para za adaptaciju od onoga što je uloženo - kaže Krstić.

Motiv konzorcijuma je, kako kaže Krstić, da “Nais” počne da radi i da se tu zaposle ljudi, jer je prema njegovim rečima, to “izvozni proizvod, zato što su ga oduvek rado posećivali stranci”. Rešeni su, kako kaže, da sledeće sezone hotel ponovo otvori svoja vrata.

Iako se spekulisalo da iza kupovine stoji porodica Tončev, i Novica i Ivica su u razgovorima sa novinarima "Južnih vesti" bili izričiti da nemaju veze sa kupovinom hotela "Nais".


Pare i za bivše radnike “Srbijaturista”

Više od 100 bivših radnika ”Srbijaturista” koji su još odavno tužili firmu zbog neisplaćenih zarada sada bi trebalo da dobiju svoj novac, jer je sud još ranije odlučio da se njihova dugovanja izmire prodajom hotela.

Kako kaže advokat Biljana Jovanović, koja je zastupala veći deo njih, isplata svih potraživanja omogućena je prodajom “Naisa” i “Ambasadora”, koji su ranije bili u sastavu “Srbijaturista”.

Radnici još nisu isplaćeni, jer sudija radi zaključak o namirenju. Kasni se zbog velikog broja predmeta, što je malo obimniji posao, ali se očekuje da do kraja jula svim radnicima bude prebačen novac sa računa suda - kaže Jovanovićeva.


Saga traje čitavu deceniju

Američka kompanija “Uniworld”, čiji je vlasnik Srba Ilić, kupila je “Srbijaturist” sa hotelima “Nais”, “Ambasador”, “Park”, “Ozren” i “Partizan” 2003. godine za oko milion evra. Tri godine kasnije, država je raskinula privatizaciju uz obrazloženje da “Uniworld” "nije ispunio preuzete ugovorne obaveze, ni posle naknadno ostavljenog roka".

Nakon toga, Ilić je pokrenuo sudski spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, koji je u maju 2011. godine doneo presudu po kojoj je država u obavezi da Iliću vrati “Srbijaturist”, ali i isplati 3 miliona evra odštete.

Početkom 2012. “Srbijaturist” je i zvanično vraćen Srbi Iliću sa svim hotelima, a on je oglasio njihovu prodaju.

Jedino je renovirao hotel “Niš” koji je kratko radio kao hotel “Grand”, ali je zbog dugova prodat Novici Tončevu koji ga trenutno renovira.

Hotel “Ambasador” je nedavno prodat “My place” grupi koja već ima istoimeni hotel na Nišavskom keju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    00:05 // 15. 7. 2016.

    Jeste vest odavno, ali vidim da mi nije objavljen komentar, pa da pitam ponovo.
    Kako firma koja ima godišnji promet 25mil dinara kupi nekretninu od 136mil, i da li se zna koja su to dva fizička lica koja zajedno sa ovom firmom čine konzorcijum.
    Kako god bilo najbitnije je da taj hotel zaživi jer je to ogroman potencijal, u mudrim rukama, samo prvo da vidimo poreklo tog novca.

  • buducnost

    16:30 // 10. 7. 2016.

    Naiss je u sezoni ,u smeni pazario i po 1500000 din.Moja majka je radila u Srbija turistu i svakog leta su isli na ispomoc kolegama.Svi hoteli koje je Srba kupio su bili zlatni rudnici dok ih zub vremena i neodrzavanje nije pojelo.
    Pitam se otkud pare ovima iz surdulice

  • Nije mi jasno

    12:49 // 9. 7. 2016.

    Ovaj motel dog ga Srba nije unistio,bio rudnik zlata.Svo vreme se pitam,koji mu je bio interes da ga unisti.Ubedjen sam da je 80tih,90tih Nais vise prihoda imao od Granda,Ambasadora.Oni su samo od Turaka ziveli.Cudo sto ga Niski biznismen nije kupio ili grad,sto da ne ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: