Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:31, 28. 12. 2021.

| Ekonomija

Produžen tender za izvođača radova za prugu od Niša do Dimitrovgrada

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pruga
Radovi najavljeni za 2022. godinu; ilustracija; foto: Lj. F.

Tender za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Sićeva do Dimitrovgrada produžen je, pa će ponude za izvođaća zainteresovane kompanije moći da daju do 3. februara.

Prvobitan rok za radove na oko 82 kilometara dugoj deonici bio je 21. decembar, a sada je on pomeren za skoro mesec i po dana.

Kako je u maju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom sastanka sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim, za tu investiciju se izdvaja skoro 270 miliona evra.

Rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad podrazumeva i, osim rekonstrukcije i elektrifikacije pruge, dugo godina najavljivanu izgradnju obilaznice oko Niša, ali ta deonica od 22 kilometra nije predviđena ovim tenderom.

Novac za rekonstrukciju je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke - 134 miliona, oko 73 miliona su bespovratna sredstva iz Investicionog okvira za zapadni Balkan, a oko 61 milion evra izdvaja se iz budžeta Srbije.

Inače, posao tehničke asistencije za buduće radove na pruzi vredan 4,14 miliona evra, piše Ekapija, na tenderu Infrastruktura železnice Srbije, dobila je ćerka firma Dojče bana, nemački DB Engineering&Consulting.

Posao obuhvata, kako se navodi u odluci o dodeli ugovora, tehničku pomoć kod rekonstrukcije deonice od Sićeva do Dimitrovgrada, kod izgradnje nove jednokolosečne obilaznice oko Niša od ranširne stanice do Proseka i kod rekonstrukcije jednokolosečne deonice od stanice Crveni Krst do stanice Pantelej.

Nemačka firma će pružati tehničku pomoć i kod manjih delova jednokolosečnog dela niškog železničkog čvora, kao i kod elektrifikacije cele pruge od niške stanice do Dimitrovgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    22:01 // 29. 12. 2021.

    Na pružnom prelazu u Matejevcu postoji kvar na rampi,često se dešava kad prodje šinsko vozilo ona se ne podiže.Pravi se gužva u saobraćaju ne dao bog da hitna pomoć treba da brzo prodje kad vozi ljude.

  • Važno

    15:02 // 29. 12. 2021.

    Da su unapred zabranili putnički saobraćaj na ovoj pruzi. Isto je i na prugama ka Leskovcu, Zaječaru i Kuršumliji. Voz iz prestonice ka jugu ide samo ka Nišu. Ostali gradovi juga Srbije su železnički odsečeni! Zašto???

  • Vož

    14:42 // 29. 12. 2021.

    Će izripuje sšine još

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: