Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 7. 12. 2018.

| Ekonomija

Program razvoja Niša - spisak potreba i želja, ali ne i obaveza

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
program-razvoja-2019-javnarasprava-foto-jcm
Veliko interesovanje za javnu raspravu; foto: JV/J. C. M.

I dok su kreatori Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu na javnoj raspravi o ovom dokumentu istakli da on služi da se i identifikuju potrebe i interesi grada, te da nije obavezno da će neki od projekata biti i urađeni naredne godine, neki od predstavnika niške opozicije istakli su da je reč o spisku želja i obećanja koja se godinama ne ostvaruju, poput deponije “Keleš “ i akva-parka.

Prema rečima Aleksandra Ždraljevića iz sektora za strateško planiranje u Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj i projekte (KLERP), koja je kreirala ovaj program, on ne sadrži budžetske vrednosti, već je reč o krovnom planskom dokumentu koji je proistekao iz potreba građana, ustanova, preduzeća...

Nastojimo da on bude ambiciozan, kako bi bio razvojni, ali i da bude realan, kako bi bio ostvariv. Zato kao mogućnosti finansiranja navodimo sredstva Republike, ministarstava, fondova i javnih preduzeća i ustanova, a tek potom gradskog budžeta. To što se nešto javlja kao potreba i nije realizovano u ovoj godini, ne znači da se ta potreba gasi, zato se neke stvari ponavljaju - objašnjava Ždraljević.

program-razvoja-2019-javnarasprava3-foto-jcm Program predstavili predstavnici Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj i projekte; foto: JV/J. C. M. Predstavnik KLERP-a koji je program za narednu godinu prezentovao na današnjoj javnoj raspravi u Skupštini Grada Niša, navodi su prioritetni ciljevi koji se žele postići ovim dokumentom stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i unapređenje zaštite životne sredine.

Biće značajnih aktivnosti na unapređenju i izgradnji industrijskih zona, tu pre svega mislim na Lozni kalem, na Vinogradarski institut i Ulicu Ivana Milutonovića, kao i na zonu “Zapad”. Jedna od najznačajnijih investicija za sledeću godinu jeste Naučno-tehnološki park, a tu je i “Ekspo centar”, kao i izgradnja Multifunkcionalnog centra za potrebe kulture - rekao je Ždraljević.

Neki od projekata i ideja koje se javljaju u ovom planu razvoja jesu izgradnja međugradske i prigradske autobuske stanice, gasne elektrane, novih vrtića na Ledenoj steni i Panteleju, kao i pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje.

Predviđa se i izgradnja novog prihvatilišta za životinje, rekonstrukcija kuglane, a ponavljaju se i nerealizovani projekti poput “Niša na Nišavi”, Veletržnice, Muzičke dvorane…


Prvo studija, pa ona možda vraćanje tramvaja

Jedna od ideja koja se pojavila u predloženom Programu razvoja jeste i vraćanje tramvajskog prevoza na niške ulice. Iz KLERP-a objašnjavaju samo da je ta ideja načelno prihvaćena, jer se prvo čekaju rezultati takozvane vizibiliti studije.

Ideja ovakvog šinskog prevoza u Nišu je stara nekoliko godina, a potiče pre svega kao potreba za izmeštanjem železničkog saobraćaja iz gradskog jezgra, ali se javlja kao jedan ekonomičan i ekološki način prevoza. Međutim, pre svega mora da se uradi studija koja bi dala odgovore na to koliko je to izvodljivo - objasnio je Ždraljević.


Samo želje i pusta obećanja

mikica-ds-foto-jcm Stanković iz DS-a kritikovao planove za razvoje; foto: JV/J. C. M. Neki od predstavnika niške opozicije istakli su na javnoj raspravi da je, po njihovom mišljenju, ovde reč samo o spisku želja, a ne nečemu održivom i realnom.

Odbornik "Niške inicijative" u Skupštini grada Niša Srđan Nonić rekao je da program razvoja “salata reči” i da deluje kao da ne postoji konkretan plan.

Svake godine se samo neke nove stavke dodaju, a one prethodne se uopšte ne realizuju. Pominje se priča o tramvaju, a vidimo na šta nam liče ulice, nemamo ni staze za bicikliste. Pa onda možemo da pričamo i o kosmodromu. Ako već bacamo reči - rekao je Nonić.

Sa njim se složio i šef odborničke grupe DS Miodrag Stanković koji je predlog programa razvoja nazvao farsom i neozbiljnim postupkom vlasti.

Ovo je samo spisak lepih želja, što se vidi iz toga pogledate dokument gde postoji spisak projekata, ali ne i finansijske iznose. Inače, ovi projekti su preuzeti iz Akcionog plana održivog razvoja od 2015. do 2020. godine. Potpuno je iluzorno raspravljati o programu za narednu bez analize šta je urađeno iz prošlogodišnjeg - istakao je Stanković.

Inače, Program razvoja Niša za 2019. godinu prvo će se naći pred Gradskim većem, a potom je potrebno da ga u Skupštini odobre niški odbornici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    19:52 // 9. 12. 2018.

    Pogledajte planove za prethodne godine i vidite sta je i koliko je uradjeno.

  • Borko

    08:42 // 8. 12. 2018.

    Nema tu razvoja.Da čujemo šta su to ova dva stručnjaka u životu razvili?Koliko projekata pripremili,koliko realizovali?Gde su ti projekti?Bar da su neki poljoprivredni projekat odradili, da čovek bar ima nešto da kaže.Ortačko kafenisanje po Malčanskim kafanama na račun budžeta je dobar projekat,a privatni kafići bez fiskalnih još bolji.Razvoj treba da vodi neko ko se razume i ko ne traži proviziju

  • Mara

    21:47 // 7. 12. 2018.

    Ludilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: