Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 24. 5. 2016.

| Ekonomija

Prokupčani porez plaćaju u ratama

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
490x370-digitron-i-pare.jpg
Zahtevi za otplatu duga na rate podnosiće se od 4. jula; Ilustracija; foto: A.K.

Prokupačka poreska administracija ponudila je građanima plaćanje poreskog duga na imovinu u ratama uz otpis kamate, a kao uslov da bi im bilo odobreno plaćanje duga u ratama, moraju da plate porez na imovinu za prvi kvartal ove godine.

Kako navode iz Poreske uprave, broj i visina rate za otplatu duga zavisiće od visine duga.

Za dugove koji prelaze 200.000 dinara poreski obveznik mora imati bankarsku garanciju, hipoteku ili zalog - kažu u Poreskoj upravi.

Zahtevi za otplatu duga na rate podnosiće se od 4. jula ove godine.

Inače, prema podacima lokalne poreske administaracije, naplata poreza, komunalnih taksi i naknada za gradsko građevinsko zemljište u 2015. godini iznosila je oko 288 miliona dinara, što je za 185 miliona veći iznos u odnosu na 2014. godinu, kada je naplaćeno tek nešto više od 104 miliona dinara.

U ovoj službi naglašavaju da još nemaju precizne podatke za prvo tromesečje ove godine, ali je procena da je prihod od poreza na nivou prošle godine.

Nadležni naglašavaju da se poreska osnovica nije menjala u odnosu na 2015. godinu, tako da je na rešenjima koja su podeljena i koja se dele građanima isti iznos.

Osnovica za plaćanje poreza različita je u zavisnosti od zone kojih ima 4 na teritoriji opštine Prokuplje.

Najskuplja osnovica za porez stana u prvoj zoni iznosi 51.955 dinara, pa bi za stan od 58 kvadrata vlasnici trebalo da izdvoje oko 3.600 dinara godišnje, uz smanjenje od 40 odsto, jer se, u zavisnosti od starosti zgrade, osnovica umanjuje za 1 odsto do maksimalnih 40 odsto.

Za vlasnike kuća, osnovica u prvoj zoni iznosi 33.586 dinara, dok recimo u najjeftinijoj, četvrtoj zoni koja obuhvata seoske sredine, iznosi 7.360 dinara, što je oko 700 dinara godišnje.

Interesantno je da oni koji imaju u svom posedu na selu samo kuću, poreska osnovica ne prelazi zakonski limit, pa samim tim i ne plaćaju porez.

Što se tiče osnovice za garaže, ona u prvoj zoni iznosi 20.530 dinara, pa tako vlasnici garaža u proseku plaćaju oko 400 dinara.

Inače, na teritoriji opštine Prokuplje godišnje se podeli nešto preko 10.000 rešenja za porez na imovinu, oko 16.500  za ekološku taksu i preko 11.000 rešenja za gradsko građevinsko zemljište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: