Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 4. 8. 2023.

| Ekonomija

Prokupčani traže izvođača za osvetljenje trim staze na Hisaru

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
hisar
Uskoro osvetljenje trim staze na Hisaru kod Prokuplja; Foto: Lj. M.

Nakon što su krajem prošle i početkom ove godine završeni zemljani radovi na rekonstrukciji i adaptaciji trim staze na brdu Hisar kod Prokuplja, gradska vlast traži izvođača za radove na proširenju uličnog osvetljenja postojeće staze. Vrednost radova na trasi dužine oko 1.350 metara je procenjena na 5.928.360 dinara bez PDV-a, a poziv za podnošenje ponuda je do 18. avgusta.

Od izvođača se, između ostalog, traži i angažovanje arheologa koji će pratiti radove na osvetljenju trim staze, naročito prilikom iskopa podzemnog voda za električnu instalaciju.

Ukoliko se na navedenoj lokaciji nađe neki predmet od arheološkog značaja ovlašćeno i stručno lice iz oblasti arheologije preduzeće sve potrebne i neophodne mere zaštite. Arheološko praćenje je neophodno jer se predmetni radovi izvode na lokaciji koja je nepokreto kulturno dobro i deo spomeničke celine Hisar - kaže se u pozivu za dostavljanje ponuda.

Inače, osvetljenje oko trim staze biće izvedeno metalnim stubovima visine 5 metara sa međusobnim rastojanjem od oko 25 metara, a osvetljenje će biti realizovano LED svetiljkama snage 39,2W za ulično i parkovsko osvetljenje. Rok za izvođenje radova je 90 radnih dana, a garantni rok je dve godine.

Iz Gradske uprave naglašavaju da će osvetljavanjem trim staze Prokupčani dobiti mesto za rekreaciju i odmor, a sve u cilju promocije zdravih stilova života.


Hisar proglašen za kulturno dobro 1961. godine

Brdo Hisar iznad Prokuplja proglašeno je za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku Hisara nalazi se crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu, Latinska crkva.

Tu je još i plato sa sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara izgrađena je zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula.

Krajem 2020. godine završeni su kompletni radovi na sanaciji, restauraciji i konzervaciji bedema tvrđave na brdu Hisar iznad Prokuplja, omiljenom šetalištu svih građana.

U sklopu radova izgrađena je i staza do tvrđave, kao i osvetljenje, a vrednost radova koji su se odvijali u dve faze je 34,5 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelisaveta

    23:06 // 5. 8. 2023.

    Ruzno je vredjati i omolazavati ljude na toj trim stazi idu i deca koja treniraju,to je jedino mesto gde odise mirom i koliko toliko prirodom,iz svog ugla gledano za sve treba vremena i strpljenja i upornost.g.Petre krijete se iza laznog imena pa se potrudite i zalozite da bude uredjeno sve sto je potrebno za sela.Hvala na razumevanju.U zdravom telu zdrav duh.

  • Pera

    20:26 // 5. 8. 2023.

    Put od G.Statovca do Rgaja je gotovo neprohodan i za traktore a za automobile da ne pominjem.
    Za tu svrhu novca nema ni za par kamiona drobljenog kamena.
    Za dokone šetače novac se nađe , a zna se da će veoma brzo huligani u toku noći da unište svetiljke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: