Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 4. 12. 2017.

| Ekonomija

Prokuplje četvrtinu budžeta mora da isplati zbog duga Direkcije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
zgrada opstine prokuplje (2) (1) lj.m.
Polovina godišnjeg budžeta je ukupan dug Direkcije natao od 2002. do 2009. godine; foto: Lj.M.

Zbog duga prokupačke Direkcije nastalog od 2007. do 2009. godine, nakon izvedenih, a neplaćenih infrastrukturnih radova, lokalna samouprava u Prokuplju mora da po izvršnoj sudskoj presudi Apelacionog suda u Beogradu isplati "Univerzal banci" dug od 202,5 milona dinara, što je oko četvrtina godišnjeg budžeta.

Kako stoji u presudi, dug se mora isplatiti u narednih tridesetak dana, a Opština je kao “solventni dužnik” preuzela obaveze stare Direkcije za urbanizam i izgradnju koja je već nekoliko godina u stanju “mirovanja”, ali su njeni dugovi počeli da pristižu.

Naime, ovo je samo deo koji Direkcija duguje za radove koji su izvođeni na teritoriji opštine od 2002. do 2009. godine, a koji se ukupno procenjuju na preko pola milijarde ili oko polovine godišnjeg budžeta.

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović kaže da je o ovom neplaniranom problemu urgentno obavešten kabinet predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlada Srbije i sve nadležne institucije, u nadi da će pomoći da se problem reši.

Ovo je zaista veliki novac koji naša opština ne može da isplati tek tako. Ovih dana ćemo razmotriti sve mogućnosti u želji da pronađemo najbolje rešenje, ali šta god da odlučimo, ovo je cifra koja će otežati funkcionisanje Opštine u 2018. i narednih godina – rekao je Simonović.

On dodaje da se razmatra mogućnost podizanja povoljnog kredita, a da se deo novca isplati iz suficita koji je ostvaren u ovoj i prethodnoj godini.

Simonović je, obraćajući se novinarima, najavio i formiranje posebne komisije koja će ispitati sve radove koji su u ranijem periodu izvođeni, a koji su gotovo doveli do bankrota Opštine.

Podsetimo, i porodična firma Opštinskog većnika Vladimira Pešića tužila je i dobila u prvom stepenu pred privrednim sudom u Nišu Opštinu Prokuplje zbog duga od 3,8 miliona koji je Direkcija imala prema tom preduzeću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: