Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 15. 11. 2023.

| Ekonomija

Prosečan kvadrat novogradnje u Nišu za 200 evra skuplji nego prošle godine

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
zgrada, stan
Kada je reč o starogradnji i tu su cene više; foto: Ljubica Jocić

Tržište nekretnina u Srbiji poslednjih godina doživelo je bum, a cene i dalje rastu, pa je tako kvadrat stana u novogradnji u Nišu u trećem kvartalu ove godine za 200 evra skuplji u odnosu na isti kvartal prošle godine, a 450 evra u odnosu na period pre 3 godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Sa druge strane, sve manje se kupuje, pa je u Nišu zaključeno 15% manje kupoprodajnih ugovora u odnosu na 2022. godinu.

Prema izveštaju RGZ-a, prosečna cena stanova u novogradnji u Nišu u trećem kvartalu iznosila je 1.385 evra, dok je u istom periodu 2022. godine ta cena bila 1.177 evra, a pre tri godine, odnosno 2020. godine bila je 937 evra.

Kada je reč o starogradnji i tu su cene više. U trećem kvartalu ove godine prosečna cena kvadrata bila je 1.255 evra, prošle godine 1.110 evra, a 2020. godine je iznosila 792 evra.

rgz foto: RGZ

Godišnja stopa rasta cena je i dalje visoka, i iznosi 8,20% gledano za celu Republiku Srbiju - navodi se u izveštaju RGZ-a.

Kako cene rastu, a kupovna moć građana opada, tako je i sve manje onih koji uspevaju da kupe stan u Nišu. Tako je, pokazuje izveštaj, u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na treći kvartal 2022. godine zabeležen pad broja kupoprodaja u Nišu za 147 ugovora (15,3%),

Oni koji se odluče da kupe stan, često to rade preko kredita. Uz kredit je u trećem kvartalu ove godine u Nišu kupljen 21 % stanova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    17:05 // 15. 11. 2023.

    Tražnja pada, u narednom periodu će pasti i cena. Inače, skuplji kvadrat u Nišu nego u većim primorskim gradovima u Bugarskoj...

  • Бата Рака из Ниш

    11:47 // 15. 11. 2023.

    А где су Вучићеви од 200е квадрат?!

    • Cekaj red

      16:07 // 15. 11. 2023.

      Ne znam o cemu pricas i napadas coveka jos predsednika.
      Vucic lepo objasnio i to vise puta, i mape pokazivao pre par godina da ce izgraditi kanalizaciju u skoro sva sela a posebno plan za sela u okolini Nisa. Dobro to se vise ne spominje godinama ali sve mora da ide po redu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: