Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 16. 1. 2023.

| Ekonomija

Prosečna plata 820 evra i BG-Niš brza pruga od 600 miliona evra - obećanja Siniše Malog

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti, RTS
Siniša Mali
Ministar Mali najavio prosečne plate od 820 i izgradnju brze pruge Beograd-Niš; foto: JV/Željko Veljković

U poslednjim mesecima 2022. godine inflacija je dostigla svoj pik, što će rezultirati postepenim izlaskom iz ekonomske krize, tvrdi ministar finansija Siniša Mali, koji je izjavio da će do decembra 2023. godine prosečna plata u Srbiji biti 820 evra, ali i najavio potpisivanje sporazuma sa EU kojim će biti obezbeđeno 600 miliona za izgradnju brze pruge Beograd-Niš.

Siniša Mali rekao je da su cene osnovnih životnih namirnica, struje, benzina i dizela pod kontolom države, koja je preuzela teret krize na sebe, kako bi što bolje vodila računa o životnom standardu građana Srbije, te najavio da će od februara doći do povećanja minimalnih zarada od 14,4%, odnosno 12,1% povećanja penzija.

Povećanje minimalnih zarada, zarada u javnom sektoru i penzija su iz realnih izvora, pokazujemo snagu naših javnih finansija. Procena je da je u decembru prosečna zarada u Srbiji bila 720 evra, a decembra 2023. godine očekujemo prosečnu zaradu oko 820 evra, dok prosečna penzija biće 335 evra - rekao je Mali za RTS.

Najavio je da će do kraja mandata Vlade, do 2026. godine prosečna plata iznositi 1.000, dok će penzije biti 430 evra.


Izgradnja brze pruge Beograd-Niš

Ministar finansija je takođe rekao da će u februaru biti potpisan ugovor sa Evropskom Unijom, vredan 600 miliona evra, kojim će se finansirati izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

U februaru ćemo imati veliki događaj, potpisavanje sporazuma sa EU o izgradnji brze pruge od Beograda ka Nišu i tu ćemo imati najveću donaciju, grant od preko 600 miliona evra. Osim toga što će brzi vozevi ići ka severu od Beograda, ići će i ka jugu i to će biti kičma naše transportne infrastrukture - izjavio je Siniša Mali.

Siniša Mali rekao je da iako se svet od 1928. godine nije susretao sa ekonomskom krizom kakva je danas, ovakvim projektima, ali i radom na poboljšanju životnog standarda građana, Srbija pokazuje svoju snagu i stabilnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    07:44 // 17. 1. 2023.

    Ministre,mala si ti maca za sefa,ja jos uvek cekam srpski Mercedes koji sam "uplatio" pre 5 godina.Ne secas se onih 46 ljudi sto se udavise u Obrenovcu zbog tvoje mudre odluke.Koliko vidim plate od 320000 se spremaju za specijalce(kriminalce)koji treba da budu pretorijanska garda da cementiraju ove lazove na vlasti i pokradene pare.Zasto tu laz ne izgovorite na N1 i novaS,lakse se guta roze...

  • Kisela banica

    21:56 // 16. 1. 2023.

    Alo be plagijatoru nemoj vise da objavljujete prosecnu platu u evrima. Pocnite da je objavljujete na primer u litrama suncokretovog ulja,dizela,kilogramima secera itd. Naravno ako smete....

  • Naissus

    19:27 // 16. 1. 2023.

    Ministre, ja 12 sati dnevno, sa 4 slobodna dana mesecno vrtim volan a plata mi je jedva 400E. A sto je najironicnije, ja sam diplomirani ekonomist. Nemojte vise da pricate bajke ovom jadnom narodu. Postedite nas nebuloza, za promenu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: