Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 26. 1. 2017.

| Ekonomija

Prosečna plata u Nišu manja od beogradske za ceo minimalac

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
novcanik
Novčanici Nišlija najprazniji od svih stanovnika većih gradova; foto: A. S.

Čak 23.000 dinara u proseku Nišlije imaju manja primanja od Beograđana, a veće plate imaju i Novosađani i Kragujevčani. Suma za koju su Beograđani u plusu je u visini minimalca sa kojim brojne Nišlije, na samo njima znan način, izguraju ceo mesec.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u Beogradu, u decembru bila je 67.650 dinara, dok su Nišlije u proseku primile 44.698 dinara.

Prosečna zarada u decembru u Srbiji iznosila je 53.456 dinara, opet više od prosečne niške plate, a bolje su zaradili i Novosađani 64.768 dinara, kao i Kragujevčani u proseku 52.734 dinara.

Ipak, iako za većim gradovima Niš daleko zaostaje, u Republičkom zavodu za statistiku kažu da su u odnosu na novembar, na nivou cele Srbije, plate veće.

U odnosu na novembar, prosečna neto i bruto zarada u Srbiji nominalno su bile veće za 16,8%, a realno za 16,9 % - piše u izveštaju RZS.

I ostali gradovi i opštine na jugu Srbije ne mogu da se pohvale dobrim zaradama. Tako je u Pirotu prosečna zarada u decembru bila 51.492 dinara, za skoro 7.000 veća nego niška, a u Beloj Palanci je prosečna zarada u decembru bila svega 29.636 dinara.

U Vranju je prosečna zarada u decembru bila 40.289 dinara, dok je u Surdulici prosečna plata poslednjeg meseca 2016. godine bila 42.996 dinara, a u Trgovištu svega 29.194.

Prokupčani su u decembru u proseku primili po 35.997 dinara, Leskovčani 35.164, a Kuršumličani 33.396 dinara.


Plate manje, a troškovi veći

Iako je prosečna plata u Nišu u odnosu na Beograd znatno manja, grejanje je, kako pokazuju decembarski računi skuplje i to 2,5 puta.

Pa je tako, prema podacima Centra za zaštitu potrošača “Forum”, račun za grejanje jednog Beograđanina za stan od 84 kvadrata, za mesec decembar, iznosio 9.327 dinara, dok je Nišlija za stan od 79 kvadrata grejanje za decembar platio 23.528 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BG JADNIK RADNIK

    21:45 // 29. 1. 2017.

    80% radnika u BG prima minimalac, pa i ja! Prosek vade ministarstva sa NENORMALNIM primanjima! U Nišu oni koji su "na državno jasle" imaju MNOOOGO više od prosečnog Beograđanina! Dakle, samo u državnim platama se uživa- i u NIŠU i u BEOGRADU!

  • Milan

    11:02 // 28. 1. 2017.

    Ma da....devedeset posto radnika u Juri,Leoniju,Sinvonu,Dzonsonu od skoro i u Asteru prima minimalac.Radnici na pumpama.po kaficima,hotelima,u velikim lancima trgovina takodje.Kod privatnika cak i manje od minimalca.Vaspitacice u Nisu primaju malo iznad minimalca.Prosvetari jedva do prosecne plate ili nize.Policajci i vojnici po ugovoru takodje.Pa ko nam to onda vadi ovoliko prosek?

  • Dragan,Niš

    14:36 // 27. 1. 2017.

    Manite nas prosečnih i statističkih obmana.Zašto Beograd ne da platne razrede?Uporedite plate vaspitačice,sestre,lekara i mnogih koji se finansiraju iz budžeta.Razlike su i do 50%!!Život u Beogradu nije skuplji,možda stanarine,sve ostalo je vrlo često jeftinije,isti su trgovinski lanci,ali su sedišta proizvođača Beograd i okolina pa su im i transportni troškovi manji a samim tim i cene nešto niže.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: