Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 17. 4. 2019.

| Ekonomija

Prošla sezona, ali grejanje u Nišu se nastavlja do kraja nedelje

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Toplana zgrade
Grejanje do 21. aprila; Foto: JV/V. Milić

Grejna sezona je zvanično završena 15. aprila, ali će stanovi onih koji imaju daljinsko grejanje biti topli, jer iz Toplane najavljuju da će, u zavisnosti od temperature, grejati u jutarnjim satima do nedelje 21. aprila.

Građani u Nišu su imali tople radijatore i danima kada su temperature bile više. Nekima je ovo odgovaralo, dok drugima nije, jer im je bilo prevruće ili su smatrali da ih Toplana greje kako bi računi bili veći, odnosno kako bi prodali svoj proizvod. radijator Radijatori će biti topli zavisno od spoljne temperature; foto: JV arhiva

Ovo što oni rade je nečuveno i bezobrazno. Da je grejanje besplatno i da razumemo nekako, ali ovako plaćamo i otvaramo prozore da bi smo se ohladili - napisao je građanin.

Prema izveštaju koje je novinarima dostavljen iz JP Gradska toplana, prosečne temperature tokom dana u aprilu bile su od 10 do 15 stepeni, te kažu da su zato grejali ujutru, a nekim danima i uveče. Direktor Toplane Predrag Milačić podsetio je na gradsku Odluku o snabdevanju toplotnom energijom koja kaže da su dužni da greju dok u prostorijama ne bude od 19 do 22 stepena.

Dakle, na osnovu trenutnih spoljnih temperatura, kao i kratkoročnih prognoza o kretanju temperature u sledećih nekoliko sati, kao i na osnovu nekih dodatnih parametara (postojanje vetra, oblačnost, vlažnost) mi procenjujemo sa kojim temperaturnim režimom treba da radimo i da li uopšte treba da grejemo - naveo je Milačić.

Tako će u zavisnosti od spoljne temperature, do nedelje građanima u Nišu koji su povezani na Toplanu biti radijatori topli ili hladni.

Milačić ističe da Toplana nema nikakvu finansijsku korist da bi grejala bez potrebe.

Toplana nema nikakav motiv da korisnike greje kada nema potrebe, niti da im uskraćuje grejanje kada ima potrebe. Onoliko koliko toplotne energije isporučimo, toliko korisnicima i fakturišemo, tako da nikako ne možemo po tom osnovu da ni zaradimo, niti izgubimo - kaže direktor Toplane.

Dodaje da, po Odluci, mogu da je produže grejanje najkasnije do 3. maja


Zima hladnija od prethodne, ali bilo manje pritužbi na grejanje

Tokom zime su gotovo svakodnevno stizala saopštenja iz Toplane o kvarovima na mreži, a njihove ekipe su bile često na terenu, međutim Milačić iznosi podatak da je ovu grejnu sezonu obeležio rekordno nizak broj pritužbi.

Najbolja sezona do sada je imala (bez aprila) 10.054 poziva, a ova (takođe bez aprila, jer je još u toku) 6.753 poziva - navodi Milačić.

Dodaje i da je u aprilu bilo dva do tri poziva dnevno, te da se polovina žalila da je hladno, dok je druga polovina prijavljivala da je pretoplo. Ovakve reakcije su, dodaje, znak da su uspešno procenjivali kada i kako da greju.

Inače, kaže da je ove zime bilo hladnije nego prošle.

Ova grejna sezona je po prosečnoj temperaturi i po isporučenoj toplotnoj energiji, nešto hladnija od prošlogodišnje - dodaje.

Podsetimo, grejna sezona je počela sa pojeftinjenjem fiksnog dela koji se odnosi na troškove rada Toplane, ali su cene enegrenata tri puta menjane, zbog, kako je obrazloženo, promena cena gasa i mazuta na tržištu. Prvi put je poskupelo u novembru za oko 10 %, a kasnije je dva puta pojeftinilo za nekoliko procenata. Gradska vlast je dugo ignorisala ove izmene, a usvojila ih je tek krajem marta i sa nekoliko meseci kašnjenja ispoštovala proceduru.

Direktor Toplane kaže da su u međuvremenu energenti još dva puta neznatno poskupeli, ali se to nije odrazilo na račune korisnika, jer je odlučeno da se cena varijabilnog dela ne menja.

Detaljan izveštaj o protekloj grejnoj sezoni se očekuje, a Milačić najavljuje da će on biti predstavljen javnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dv

    11:45 // 18. 4. 2019.

    i treba da greju ujutru je bas hladno,nemoze nikom da se ugodi ali grejanje je extra.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: