Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 8. 11. 2012.

| Ekonomija

Niš: Protest Medijske koalicije

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Medijska-koalicija-photo-UNS.jpg
Medijska koalicija; foto: UNS

Koalicija koju čine strukovna i poslovna udruženja medija osudila je odluku Gradskog veća Niša da mimo konkursa Narodnim novinama isplati 2.5 miliona dinara.

Davanje novca ovom mediju, bez ikakvog tendera i kriterijuma, u istom danu kada je ugašena TV5, ocenjeno je kao "poražavajuće".

- Ovo je još jedan poražavajući primer koji pokazuje na koji način država i lokalne samouprave, netransparentno, arbitrarno, rukovodeći se, ne javnim, već svojim partikularnim, dnevnopolitičkim interesom, novcem poreskih obveznika utiču na medijsko tržište u toj meri da praktično odlučuju o sudbini medija - piše u saopštenju.

Medijska koalicija podsetila je da Narodne novine sa Gradom već imaju potpisan godišnji ugovor o "izradi dnevnog informatora o radu gradske uprave u Nišu", iz marta ove godine, vredan 13 miliona dinara. 

Pri tom, po gotovo identičnim ugovorima u 2009, 2010. i 2011. godini Narodnim novinama je isplaćeno 32 miliona dinara. Poređenja radi RRA je oduzela TV5 dozvolu za rad zbog duga manjeg od 8 miliona dinara.

U saopštenju Medijske koalicije se Gradskom veću Niša postavlja i pitanje zašto nisu Narodne novine uputili na već raspisani, redovni konkurs Uprave za obrazovanje, kulturu i sport, na kome bi projekat Narodnih novina "mogao da bude evaluiran uporedo sa projektima drugih medija, i mogao da dobije sredstva u konkurentnom postupku, ako to svojim kvalitetom zaslužuje".

Posebno je u saopštenju naglašeno da je Medijskom strategijom, koju je usvojila Vlada Srbije, predviđeno da se novac iz javnih budžeta za medijske projekte dodeljuje po jedinstvenoj metodologiji, pod jednakim i nediskriminatornim uslovima, na javnim konkursima, na kojima će odluke o dodeljivanju sredstava donositi nezavisne komisije..

- Svako dalje odlaganje sa implementacijom Medijske strategije omogućava dalje zloupotrebe javnih sredstava zarad neprihvatljivih uticaja na medijsko tržište i gašenja kritičkih glasova na javnoj sceni - navodi se u tekstu.

Medijsku koaliciju čine Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), udruženje lokalnih medija "Lokal press", NUNS, UNS i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radissha

    03:04 // 15. 11. 2012.

    Bio sam ubeđen da su Narodne u vlasništvu grada . Sada vidim da su u privatnom vlasništvu ? Uzgred , to i nisu novine , već sažeto ( loše i selektivno ) , izdanje ( prepisano ) , srbijanske štampe ( Danas , Blic , Kurir , ...) , za koje niko normalan nebi dao ni 10 dinara , a ne 25-30 ?! Mada .., moguće je da one "izlaze po službenoj dužnosti " !?

  • pera pera

    19:15 // 13. 11. 2012.

    Svaka Vam čast Predraže.Napokon se neko našao od novinara u Nišu da je novinar u pravom smislu te rečii neko ko ne želi da bude deo niškog medijskog mraka kakvim ga čini ovo udruženje ne shvatajući da će se jednog dana u široj javnosti sve doznati.Vidim da je još neko prokomentarisao o njihovoj predsednici samoproklamovanom nezavisnom novinaru u čiju nezavisnost ne veruje ni ona sama.Građani Niša time pokazuju da farsa ne prolazi!

  • Djordje

    23:32 // 11. 11. 2012.

    Eto nam promena sa novima....cosa nostra...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: