Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 23. 10. 2017.

| Ekonomija

Prvi ovogodišnji rebalans, niški budžet uvećan za 114 miliona

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Gradsko veće rebalans
Realizacija za 9 meseci 82 %; foto: M. Z.

Zbog toga što su se u gradsku kasu "slile" pare od republičkih ministarstava, kao i donacija kompanije "Jura" uplaćena Nišu za “Filmske susrete” i “Nišvil”, ukupan budžet Grada uvećan je za 114 miliona dinara.

Prvi put ove godine Gradsko veće pravilo je izmene u planu budžeta, koji je prvobitno bio projektovan na 9,9 milijardi.

Glavni i jedini razlog, kako navode iz Veća, jeste taj što su zakonski morale da se knjiže razne dotacije i uplate, kao što su 60 miliona dinara koje je Ministarstvo trgovine i turizma dalo za revitalizaciju Tvrđave ili 6,32 miliona dinara koje je dala Jura.

Budžet sada zvanično iznosi 10,1 milijardu dinara.

Izvršili smo usklađivanje prihoda, odnosno sredstava namenskih transfera koje je Grad dobio od ministarstava. Zakon o budžetskom sistemu predviđa da je potrebno otvoriti nove pozicije u budžetu, tako da je bilo potrebno uvećati obim budžeta - objašnjavaju iz Veća.

Kako se navodi u izveštaju, knjiženo je, od većih stavki, i 3,15 miliona dinara koje je Ministarstvo kulture odvojilo za “Filmske susrete”, 2,2 miliona upućenih restauraciji nalazišta “Medijana”, takođe od Ministarstva kulture, kao i 4,3 miliona dinara što je Ministarstvo poljoprivrede namenilo za “uređenje nekategorisanih puteva i otresišta”.


Izvršenje budžeta 82%

Realizacija budžeta u prvih 9 meseci ove godine iznosila je 82%, kako tvrdi sekretarka za finansije Danijela Spasović, a rshodi su smanjeni za 300 miliona dinara.

U periodu januar - septembar 2017. godine prihodi i primanja u budžetu planirani su u iznosu od 6 milijardi i 689 miliona dinara, a ostvareni su u iznosu od 5 milijardi i 542 miliona dinara. Takvi prihodi veći su za 8,2% više u odnosu na prošlu godinu - rekla je Spasović.

Rashodi su smanjeni, dodala je Spasović, plate se isplaćuju redovno i Grad se nije zaduživao.

Podsetimo, za prvih 6 meseci realizacija je bila 77 %, Grad je najviše zaradio od prodaje zemljišta, a Gradsko veće je tvrdilo da Niš najbolje funkcioniše u zadnjih 20 godina.

Pre toga, Fiskalni savet je ukazao na teško stanje niškog budžeta, ali su gradski čelnici objašnjavali da je to kritika prethodnih vlasti, a ne sadašnje vladajuće niške garniture od 2016.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rebalans ili??

    07:57 // 24. 10. 2017.

    BARUT cudno nesto se pise voda

  • Gaga

    21:27 // 23. 10. 2017.

    Notorna laz!

  • Овца за шишање

    19:53 // 23. 10. 2017.

    И ја ћу си напраим ребаланс, требе ми још бар десет иљаде месечно. Ћу штрбнем од женину плату, на дете нећу давам џепарац, и ја ћу си лепо живим!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: