Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 24. 5. 2019.

| Ekonomija

Prvi put u mandatu naprednjaka niški budžet realizovan više od 80 %

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
gradska kuća
Završni račun usvojilo Gradsko veće; foto: JV arhiva

Realizacija niškog budžeta za 2018. godinu prešla je 80 %, a to je prvi put od kad su naprednjaci na vlasti da je ovaj procenat uopšte dostignut. Glavni razlog za pozitivnu realizaciju su prihodi, posebno od poreza na zarade, navela je sekretarka za finansije Danijela Spasović. 2018. u budžet se slilo se za oko 190 miliona dinara više nego 2017. godine, za šta kaže da su zaslužene nove fabrike i zapošljavanja u njima.

Poslednji put je realizacija niškog budžeta prešla 80 % još 2011. godine, u vreme vladavine Demokratske stranke. Tokom vlasti naprednjaka realizacija je dostizala neke najniže procente (2015. godine 60%), a tek sada, posle 7 godina vlasti, ostvaren je pristojan rezultat u odnosu između planiranih i realizovanih prihoda i rashoda. Danijela Spasovic Sekretarka Danijela Spasović nije našla zamerke u realizaciji budžeta; foto: JV/J. A.

Gradonačelnik Darko Bulatović je tražio da se uporedi prošlogodišnja realizacija niškog budžeta sa prethodne dve godine. Sekretarka Spasojević kazala je da je realizacija 2016. bila oko 61 %, naredne godine oko 77 %, dok je prošle godine realizovano čak 83 % planiranog budžeta.

To je jako bitno da se vidi i da se čuje - rekao je Bulatović o iznetim podacima.

Predstavljajući završni račun, Spasovićeva je rekla da su najznačajniji prihodi 2018. tradicionalno bili od poreza na zarade i iznosili su 3,5 milijarde, što je čak 96 % izvršenja u odnosu na godišnji plan. Porez na zarade je prošle godine u odnosu na 2017. bio veći za oko 190 miliona. Gradsko veće Gradonačelnik tražio poređenje i rekao da je to važno da se vidi i čuje; foto: JV/J. A.

Porez na zarade je ostvaren u većem iznosu tako što smo zapošljavali veći broj radnika u 2018. godini u odnosu na prethodne godine i otvaranjem novih fabrika. U odnosu na 2017. godinu tekući prihodi ostvareni su više za 352 miliona dinara. Ukupni prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine iznose 216 miliona dinara više u odnosu na 2017. godinu, a rashodi i izdaci su veći za 251,7 miliona dinara u odnosu na 2017. godinu - dodaje Spasovićeva.

Sekretarka kaže da je poslovnu 2018. godinu Grad Niš završio sa 250 miliona dinara na računu, da se prihodi povećavaju, kao i da je i porez na imovinu bio veći - za oko 100 miliona dinara nego godinu pre.

Što se tiče poreza na imovinu ostvareni su u ukupnom iznosu od 1.257.000.000 dinara, što znači da smo više ostvarili u 2018. godini porez na imovinu više za 94.057.000 dinara u odnosu na 2017. godinu. Nismo menjali poresku stopu, ona je bila ista svih ovih godina, što znači da je bio veći obuhvat poreskih obveznika i radilo se na većem obuhvatu kvadrata, površine koje nije bila prijavljena Lokalnoj poreskoj administraciji - pojasnila je sekretarka.

Budžetski suficit je prošle godine iznosio oko 180 miliona dinara, dodaje, a ukupan fiskalni suficit oko 110 miliona dinara. Sekretarka kaže da će se suficit rasporediti na nekoliko pozicija, a najviše će se trošiti na kapitalne projekte, jer kaže da je ove godine baš za to planirano više para, dok će deo odvojiti za socijalu i kulturu.

Podsetimo, budžet za 2018. godinu bio je planiran na oko 9,4 milijarde i ocenjen je kao realan i racionalan, dok je za ovu godinu planirano 10,8 milijardi i vlast ga je nazvala razvojnim.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    15:52 // 24. 5. 2019.

    Za pocetak tim viskom u budzetu ako mozete da zakrpite rupe polomismo kola u sred grada. Takodje ako moze i da se obelezi kolovoz ceo grad nam je kao livada nigde horizontalne signalizacije. Sve vise obaranja pesaka na pesackom prelazu koji nije obelezen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: