Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 8. 11. 2018.

| Ekonomija

Prvi rebalans niškog budžeta, još 70 miliona za “Goricu”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
pare
Gorica rupa bez dna; foto: A. Kostić

Kako bi se radnicima Gorice isplatio zarađeni novac i kako bi bili prekinuti sudski sporovi i troškovi koji idu uz njih, Gradsko veće je rebalansom budžeta ovom javnom preduzeću dalo novih 70 miliona dinara.

JKP Gorica nastavlja da usisava novac svih građana, pa će tako ovo preduzeće “pojesti” najveći deo prvog ovogodišnjeg rebalansa niškog budžeta.

Rashodna strana budžeta je povećana, objasnila je sekretar za finansije Danijela Spasović, jer je Grad podigao osnivački kapital JKP Gorica.

Ono što treba istaći jeste da je najveći deo sredstava rebalansom otišao na poziciju kod JKP Gorica, radi se o osnivačkom kapitalu i to je najveća stavka koja je ovim rebalansom uvećana na poziciji rashoda. Ostali rashodi su da kažem ostali na istom nivou - navela je Spasović.

Nije prvi put da Gorica dobija budžetsku injekciju, pa je Spasović navela da je u ovo preduzeće 2016. godine “ubrizgano” 294 miliona dinara, a u 2017. - 40 miliona dinara. Budžetska inspekcija je utvrdila brojne nepravilnosti u poslovanju ovog preduzeća, a rukovodstvo Gorice je ovaj kontrolni organ tužilo Upravnom sudu.

Hranislav Đorđević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobaćaj napomenuo je da ovih 70 miliona dinara ide za potrebe sudskih sporova jer se 224 zaposlena trenutno nalaze na sudovima i imaju svoja potraživanja od preduzeća.

Na ovaj način biće izbegnute obaveze po sudskim taksama, izvršiteljima, naknada NBS. Na taj način će se uspomoć medijacije uštedeti određena sredstva koja bi sudskim sporovima bila potrošena. Ovim će da bude izmiren dug, na taj način se nadamo da neće više biti sudskih predmeta po tom osnovu - kaže Đorđević.

Kao i prošle godine, zbog toga što su se u gradsku kasu "slile" pare od Ministarstva kulture za realizovane projekte, obim budžeta se povećao za 107 miliona dinara, pa sada budžet iznosi 9.618.000.000 dinara.

Vanča Dimitrov iz Sekretarijata za investicije objašnjava da je u “investicionom delu” izvršena preraspodela, pa je izdvojen dodatan novac za sanaciju i rekonstrukciju vodovodne mreže, a u planu je, kaže Dimitrov, da deo Šljake bude saniran ove godine. Preraspoređeno je 25 miliona dinara.

7 miliona na objekte vodosnabdevanja, 6 miliona za projektnu dokumentaciju za vodosnabdevanje, 5 miliona za kanalisanje, a 6,8 miliona za saobraćajne površine - rekao je Dimitrov.

Podsetimo, realizacija budžeta za prvih 9 meseci pokazala je da Grad najviše prihoduje od poreza na zarade i poreza na imovinu, a najviše troši na plate zaposlenih i robe i usluge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    05:17 // 9. 11. 2018.

    Sto
    bi rekla Jelica Sretenovic u "Nacionalnoj klasi"-
    Ovo su sokovi",Nis dosao do Hraneta da nam objasnjava budzet!
    Umesto da su na vreme sredjivali stanje u
    Gorici i menjali lopovske menadzmente,sad placaju izgu
    bljene sporove,kamate,troskove ,advokate...Normalno,iz naseg dzepa!

  • A. Ž. Razvoj Grada

    21:02 // 8. 11. 2018.

    Vidimo da je Muzej taj, koji upumpava sredstva iz Ministarstva kulture. Treba im to opredeliti kao sopstvene prihode, a ne manipulisati sa njima.

  • maja

    17:03 // 8. 11. 2018.

    sve ce da urade samo nece(nesmeju)da zatraze ispitivanje odgovornisti u proteklih nekoliko god.unazad!

    • Zoran

      01:35 // 9. 11. 2018.

      I opet preko naših leđa, a pitam se kome će da ode bar polovina od tih para, i za mesec dana opet fali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: