Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 15. 6. 2022.

| Ekonomija

Prvi rebalans vranjskog budžeta - deficit 140 miliona dinara, do kraja godine nema novih projekata

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Vranje panorama
Promene prioriteta zbog cena energenata; Foto: M. D.

Zbog poskupljenja cena energenata, rekonstrukciju Sportskog centra i uređenje platoa između ulica Generalna Belimarkovića i kralja Stefana Prvovenčanog Vranjanci će sačekati do sledeće godine, a biće rekonstruisano i manje ulica od planiranih. Obrazlažući odluku o prvom rebalansu, većnik Bojan Kostić je rekao da se odlaganjem novih projekata očekuje ušteda od oko 150 miliona dinara. Budžetski deficit je projektovan na 140 miliona dinara i biće pokriven neutrošenim viškom iz budžeta za 2021. godinu.

Prvim rebalansom budžeta, koji će se pred odbornicima naći 27. juna, prihodi i primanja projektovani su na 2,9 milijarde dinara, dok je inicijalni budžet projektovan na 3,06 milijarde.

Bojan Kostić, Danijela Milosavljević - Vranje Prvi deo godine fokus na komunalnom programu, drugi deo prioritet energenti; foto: M. D.Rashodi i izdaci iznosiće 3,1 milijardu dinara.

Budžetski deficit projektovan je na iznos od 140 miliona dinara, odnosno 5% prihoda budžeta grada, koji se pokriva neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 110 miliona dinara i sa primanjima od zaduživanja u iznosu od 30 miliona dinara. Kapitalne investicije su zadržane na nivo od 18% u rashodima budžeta grada, kao što je planirano inicijalnim budžetom. Projekcija prihoda je na istom nivou kao i ostvareni prihodi u 2021. godini, a rashodi su veći za oko 140 miliona dinara - rekao je Kostić.


Promene prioriteta zbog cena energenata

Kako je objasnio većnik, ova godina je teška zbog cena energenata, što je dovelo i do promene priorioteta, pa će neke kapitalne investicije biti odložene do sledeće godine - rekonstrukcija Sportskog centra i uređenje platoa između ulica Generala Belimarkovića i kralja Stefana Prvovenčanog.

Nama je odobren projekat za rekonstrukciju Sportskog centra u iznosu od 21 milion dinara od strane EU pro, a prema predračunu Grad je trebao da finansira rekonstrukciju sa 36 miliona dinara. Međutim, usled skoka cena, troškovi projekta su porasli na 83 miliona dinara, tako da Grad treba da nađe dodatnih 30 miliona za rekonstrukciju Sportskog centra. Uzevši u obzir da je prioritet da obezbedimo normalno funkcionisanje lokalne samouprave i energente, stava smo da realizaciju tog projekta treba odložiti za narednu godinu - rekao je Kostić.

Takođe, biće rekonstruisan i manji broj gradskih ulica nego što je bilo planirano.

Takve uštede su negde oko 150 miliona dinara. Zadržala su se sredstva za rekonstrukciju Kosovske ulice, imamo Republički projekat “Čista Srbija” vrednosti 72 miliona evra koji se realizuje u gradu, pre svega u centralnim gradskim ulicama, priprema se ozbiljna projektna dokumentacija za rekonstrukciju Partizanskog puta. Ako pored Kosovske i to bude realizovano biće to veliki uspeh za Grad. Te neke prioritetne stvari u budžetu smo zadržali - kaže Kostić.


Produžava se rok otplate postojećih kredita - Grad duguje 670 miliona dinara

Gradski većnici usvojili su i Odluku o refinansiranju postojećih kredita, a očekivanja su da se obezbede bolji uslovi za otplaživanje kredita tako što će se produžiti rok otplate starih i na taj način smanjiti godišnje obaveze za servisiranje.

Očekivana ušteda u budžetu pred zimu je 50 miliona dinara.

Definitivno će doći do poskupljenja kamatne stope, morate da imate u vidu da kamatna stopa iznosi 2,5 - 3 %, nama je problem glavnica. Sada je važnije imati na računu tih 50 miliona dinara nego što ćemo platiti manju kamatnu stopu od nekih 500-600 hiljada ukoliko ne idemo u reprograme. Inače, mi smo imali planiranu dinamiku da od ove godine redovno servisiramo dug, ali sve zavisi od od toga da li će rasti cena struje, mazuta, građevinskog materijala, da li će veliki privredni subjekti biti u problemu - objašnjava Kostić.

Ukupno zaduženje Grada je trenutno 670 miliona dinara, odnosno 25% tekućih prihoda, a to, kaže, nije opterećujuće u normalnoj situaciji jer Grad ima limit od 50%, tako da može da se zaduži još 600 miliona i da ne probije zakonski maksimum koji lokalne samouprave mogu da iskoriste.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: