Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 29. 11. 2022.

| Ekonomija

Putarina poskupljuje, a sa gorivom, južnjacima do Beograda treba i preko 10.000 dinara

Autor:T. Todorović Izvor:Južne vesti
putarina
Nove cene putarina; foto: V. M. R.

Od 1. januara 2023. godine putarne u Srbiji poskupeće za 9 odsto, najavio je v. d. Direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak. Putrina od Niša do Beograda će umesto dosadašnjih 890 dinara, iznositi 970 dinara, dok će zajedno sa gorivom, put do prestonice i nazad koštati najmanje 8.000 dinara, u zavisnosti od goriva i potrošnje automobila.

Kako piše Kurur, Drobnjak je rekao da je prema njegovim informacijama Vlada Srbije odobrila ovu odluku, ali te odluke na sajtu Vlade još nema.

Biće devet odsto poskupljenje putarina od 1. januara, to je odlučeno, a Vlada Srbije je odobrila tu odluku, koliko ja znam, tako mi je rečeno prošle nedelje. Ako je sada do Niša putarina bila 1.000 dinara, nakon poskupljenja će biti 1.090 dinara - rekao je Drobnjak za Kurir.

Tako će od 1. januara putarina od Niša do Beograda za prvu kategoriju vozila iznositi 970 dinara, dok cena puta zajedno sa gorivom već sada predstavljaja pravi izazov za vozače.

Naime, za nešto manje od 500 kilometara, vozač “sitroena” koji troši 6 litara evro dizela, čija je trenutna minimalna cena 209 dinara, za oba pravca moraće da izdvoji oko 6.270 dinara, plus putarine u oba pravca.

Nišlija koji vozi “reno senik” kaže da će mu sa novim poskupljenjem za benzin trebati oko 6.230 dinara u oba pravca.

Moj automobil troši 7 litara na 100 kilometara, tako da sa cenom benzina od najmanje 178 dinara, izaćiće mi oko 6.230 dinara, odnosno 8.170 dinara sa putarinama - objašnjava on.

Građani koji žive južnije od Niša, moraće da izdvajaju još veći novac.

Vranjanci koji voze dizelaše, za gorivo do prestonice i nazad troše oko 10.000 dinara, a na to će od početka naredne godine pridodati i 9 odsto na trenutnu cenu putarine koja iznosi 1330 dinara.

Cena putarine za deonicu Preševo-Beograd sada iznosi 1.490 dinara, dok će nakon poskupljenja ona biti 1.624 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mikas

    18:42 // 5. 12. 2022.

    Na stranu sto placamo punu putarinu za auto put koji je 20% pod radovima? Sad je malo manje, ali sam pre par nedelja racunao i bilo je oko 40km voznje u jednoj traci. Mislim da bi posteno bilo da se putarine umanjuju u skladu sa duzinom pravog auto puta

  • Laki

    07:12 // 1. 12. 2022.

    Bice nama Beograd daleko, predaleko, fukcionisace Nis kao mahala, mozda i bude bolje zazivece privreda razmenivacemo izmedu sebe kad nekada. Masala.!

  • Ivan

    16:44 // 30. 11. 2022.

    Napredno, nema sta. Sve poskupljuje, a plate koje se povecavaju ne mogu da pokriju ni pola poskupljenja. Ja zaista ne razumem kad neko kaze da nam je sve bolje i bolje. Ako je ovo dobro, sta ce da bude za godinu dana kad inflacija jos poraste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: