Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 5. 3. 2019.

| Ekonomija

Radio 4 godine u "Leoniju", a nema ni dan upisanog radnog staža

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
leoni
Leoni tvrdi sve uplatio; Arhiva, foto: JV

Bivši zaposleni firme Leoni posle nekoliko godina rada u ovoj kompaniji iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) dobio je dokument u kojem piše da nema ni dana radnog staža. U Leoniju kažu da su sve doprinose uplaćivali na vreme, a PIO fond već skoro mesec dana ne odgovara na pitanja o ovom problemu.

Nišlija D. J. nakon što je napustio Leoni, proverio je u gradskoj filijali PIO fonda da li su mu uplaćivani porezi i doprinosi i evidentiran radni staž, ali ga je sačekalo neprijatno iznenađenje. Rad u nemačkoj kompaniji na određeno i neodređeno - ukupno 4 godine, a u papirima - nula.

D. J. kaže da je zarađivao platu u Leoniju od 2015. do 2018. godine, a kada je nedavno otišao iz firme, shvatio je da je njegov rad nevidljiv u dokumentima koji to treba da pokažu. Tvrdi da nije jedini. leoni dokument pio Dokaz da je radio u "Leoniju"; Foto: JV

Radio sam u Malošištu. U papirima stoji da nemam staž, da mi nisu uplaćivani porezi i doprinosi. Nisam jedini, poznajem i druge kolege koje imaju isti problem. I oni su proveravali i kod njih nedostaje staž i to nije mala stvar - kaže D. J.


"Leoni": Uplatili smo sve na vreme

Par dana nakon što se početkom februara redakciji Južnih vesti javio nezadovoljni bivši radnik, u kompaniji Leoni u pisanom odgovoru su izričito tvrdili da su uvek na vreme uplaćivali sve poreze u budžet Republike Srbije, uključujući i poreze i doprinose na zarade zaposlenih Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja.

Želimo da naglasimo da se svi porezi i doprinosi na zarade zaposlenih uplaćuju u budžet Republike mesečno, a pre isplate zarada našim zaposlenima. Pored toga, na početku godine, svaki zaposleni dobija PPPO obrazac (Potvrda o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku) kojim se potvrđuje koliko mu je uplaćeno za poreze i doprinose na ime zarada i prevoza u prethodnoj godini - navode iz Leonija.

Ipak, kažu da su i oni čuli da postoji problem kod nekih radnika.

Naime, u kompaniji Leoni kažu da ih je nekoliko zaposlenih krajem 2018. godine obavestilo da u listingu koji su dobili od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o ukupnom radnom stažu kod trenutnog poslodavca ne postoje svi podaci.

Sa tim u vezi, blisko sarađujemo sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i radimo na tome kako bi naši zaposleni u svim proizvodnim jedinicama mogli da u svakom trenutku dobiju listinge sa evidentiranim ukupnim radnim stažom - kažu iz Leonija.


A u PIO fondu ćute

Da li je ta bliska saradnja koju Leoni navodi, dala rezultate, nije poznato.

Fond PIO novinarima Južnih vesti skoro mesec dana nije odgovorio na pitanja o nevidljivom stažu Nišlije D. J.

Nisu odgovorili ni na pitanje postoji li mogućnost da firme uplaćuju poreze i doprinose, a da to PIO fond ne evidentira, pa radnici to ne vide u listingu koji dobiju i zašto se to dešava.

Iako je portparolka PIO fonda navela da će vrlo brzo odgovoriti, na mejlove, poruke i pozive, PIO je do objave teksta ostao nem.

leoni dokument pio U papirima nula, PIO ćuti; Foto: JV

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Volkswagen

    12:09 // 6. 3. 2019.

    Dok ne dodje ozbiljna kompanija kao sto je Volkswagen i otvori pet hiljada radnih mesta jer mi nismo samo jeftina vec i pametna radna snaga. Samo da li bi nasi inzenjeru znali da pogone Zastave Kragujevac koji rade samo kad dodje neka tv prilagode proizvodnji Skode uz nove masine?

    • Ouzo

      20:06 // 8. 3. 2019.

      Ma, sve da ne dodju. Ti i tvoj vodja bi zeleli, uz ogromne subvencije, ali, avaj, problematicna vlast i drzava.

  • Pera

    09:39 // 6. 3. 2019.

    Dobro ste se setili da pisete..isto je i u Prokuplju,pola ljudi nemaju upisani staz.i sta cemo sad??Hoce li pio da objasni malverzacije

  • zoran

    09:32 // 6. 3. 2019.

    Penzionisao sam se nedavno i nisam imao upisane gotovo tri godine staza. Problem je bio u socijalnom,odredjene sluzbe ne rade svoj posao,tako da najverovatnije nije problem u Leoniju nego kod nas.
    Jos uvek mi nije upisana 2017.iako je sve placeno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: