Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 6. 9. 2016.

| Ekonomija

Radnica “Geoksa” dobila otkaz nakon štrajka?

Autor:R. I, M. V.Izvor:Vranjske, Južne vesti
490x370-geox-foto-IM
Radnica kažnjena?; foto: I. M.

Nakon kratkotrajne obustave rada u ponedeljak u fabrici obuće “Geoks”, kako prenosi portal “Vranjske”, danas je uručen otkaz radnici koja je navodno tokom štrajka zamolila predstavnike kompanije “da se obustave tortura, šikaniranje i maltretiranje radnika”.

Prva smena radnika ove fabrike je juče na nekoliko sati obustavila rad, jer je navodno istaknuto obaveštenje o obaveznom prekovremenom radu za sve zaposlene od jednog sata dnevno koji im neće biti plaćen.

Dan nakon štrajka, otkaz je uručen Gabrijeli Krstić, diplomiranom sociologu, koja u toj firmi radi godinu dana na liniji za proizvodnju obuće.

Gabrijela je u ponedeljak, dok je trajao štrajk, izašla ispred radnika i biranim rečima, bez ijedne uvrede, zamolila predstavnika kompanije da se obustave tortura, šikaniranje i maltretiranje radnika. Njeno obraćanje dugotrajnim aplauzom pozdravilo je preko hiljadu radnika koji su obustavili proizvodnju – pišu “Vranjske” pozivajući se na izvore iz fabrike. 

Zbog navodnog otkaza reagovao je i predsednik Udruženih sindikata “Sloga” iz Beograda Željko Veselinović.

Ovaj sindikat traži hitnu reakciju državnih organa, a od resornog ministarstva zahteva da u fabriku pošalje inspekciju.

Otkaz koji je uručen radnici Gabrijeli Krstić je skandal koji mi u sindikatu "Sloga" oštro osuđujemo. Svi sindikati u Srbiji, mediji, a javnost posebno, moraju preduzeti jedinstvenu akciju da se ovakvom postupku menadžmenta „Geoksa“, ali i nekih drugih kompanija, stane na put - rekao je Veselinović za "Vranjske".

Direktor Marko Bazilio, kako piše ovaj medij, ni u utorak nije bio u fabrici, a direktorka za ljudske resurse Svetlana Rajačić se nije javljala na telefon.

Podsetimo, ova fabrika koja je otvorena januara i koja zapošljava oko 1.200 Vranjanaca, nedavno je došla u žižu javnosti zbog niza tvrdnji da zaposleni trpe psihičku torturu i da nemaju adekvatne uslove za rad, ali je inspekcija utvrdila da je tamo sve u skladu sa propisima. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    20:56 // 7. 9. 2016.

    Споциолози су са својим знањем ретко виђено чудо.Прво су деци предавали социологију и марксизам.Потом устав и грађанско васпитање.Ред би био да се једном дотакну реалног живота и виде колико то што причају деци вреди у свакодневном животу.
    И још нешто: нека пробају да изврше нострификацију дипломе у било којој земљи ове планете.Нека пробају да нешто конкретно ураде са тим знањем које су стекли :(

  • Ovca za šišanje

    16:56 // 7. 9. 2016.

    Ускоро ће и преЦеднички... А, ви, поново, за снс-ОВЦЕ! Беее, беее, беее...

  • nisliski mohikanac

    13:06 // 7. 9. 2016.

    Sad svi u strajk do povratka na posao i zvanicnog izvinjenja centrale kompanije i smene bar prva tri rukovodioca u vranju.
    Ni jedna sloboda nije osvojena cutanjem i krijenjem iza plate i nemastine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: