Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 6. 7. 2023.

| Ekonomija

Radnici ”Džinsija” se okupili ispred fabrike, traže zaostale plate i putne troškove

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
357675694_1329602544574389_8254514240284529534_n
Većina radnika neće u druge fabrike; foto: M. M.

Nakon što su radnici Džinsija o tome da fabrika napušta Leskovac obavešteni SMS porukom, stotinak zaposlenih te turske kompanije okupilo se ispred pogona u Industrijkoj zoni sa zahtevom da im obrati neko iz Uprave. Većina njih, kako kažu, ne želi da pređe da radi u druge fabrike kao što je to najavio gradonačelnik Cvetanović, već zahtevaju da im budu isplaćene zaostale zarade i putni troškovi, ali i da mogu sami da odluče o daljoj sudbini.

Da turska kompanija koja u Leskovcu posluje od 2011. godine ima velikih problema bilo je jasno još kada je u oktobru prošle godine oglašena prodaja pogona u Radničkom naselju, međutim, problemi se tu nisu završili - radnici su zbog kašnjenja plata obustavili rad, posla je bilo sve manje, zbog čega su poslati na kolektivni odmor.

Početkom ove nedelje svim zaposlenima stigla je SMS poruka da firma ide u likvidaciju, a to su radnici hteli da čuju i od Uprave fabrike.

Nikada nisu ništa smeli da nam saopšte i da nas pogledaju u oči. Sva obaveštenja dobijamo SMS porukama. Sad neće da izađu ovde, nego nas zovu unutra. Tražimo da nam budu isplaćene zarade i putni troškovi - rekla je jedna od radnica.

357979585_1205712060125487_6162766764945793102_n Niko iz Uprave nije želeo da im se obrati; foto: M. M.Većina radnika, kako kažu, ne želi da pređe u druge fabrike kao što je to najavio gradonačelnik Cvetanović, međutim ima i onih koji su zbog kredita primorani na to.

Uzeo sam kredit od 6.000 evra. Znam da većina ne želi da pređe da radi u druge fabrike, ali ima i nas koji jedostavno moramo. Ugrožena nam je egzistencija, među nama i ima i samohranih roditelja, trudnica i porodilja, nekima je ovo bio jedini prihod. Čekamo da vidimo šta će dalje dešavati - kaže radnik.

Pošto su čekali više od sat vremena ispred fabrike, nekolicina njih ušla je u pogon fabrike, ali sem obećanja da će im biti isplaćene zaostale zarade i putni troškovi - nisu dobili više informacija.

Sve što smo ih pitali - ne znaju. Neki nisu bili osigurani od početka ove godine, čisto sumnjamo da će to uopšte uraditi. Kažu da još nije pokrenut postupak likvidacije i da ćemo biti obavešteni. Ovo je velika sramota i za Grad i za državu, jer su svi znali šta će se dogoditi i da ćemo mi ostati bez posla - rekao je jedan od zaposlenih.

Okupljeni radnici ističu i da neće odustati od dalje borbe da se izbore za radnička prava i najavljuju da će nastaviti sa okupljanjima sve dok ne dobiju detaljne i tačne informacije kakav je njihov trenutni status.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag

    13:21 // 9. 7. 2023.

    Neznam kad daju po 10 hiljade evra. Po radniku. Bolje da daju te pare radnicima da ne rade. Ovako uzne jedan sve te pare kome da jos. Onda Firma ide u Likvidaciju nikom nista. Sto ne daju svoje Srpske firme. Koliko radnika zaposlis toliko mu daj pare. Nema. opustanje. Ovako svaki dode Sa strane. Mogu li da odvorim firmu mozes imas sve I plus deset hiljade evra po radniku.

  • Kole

    16:22 // 6. 7. 2023.

    Dve trećine njih glasali za velikog vodju....čast izuzecima.Pristali ste na maltretiranje,robovski položaj i naravno KRAJ.....

    • Деутеријум

      17:22 // 6. 7. 2023.

      Не само да су гласали, већ без партијске књижице нису могли ни да примиришу фабрици. Исти случај за сваку сличну фабрику, која је почела да ради у економском тигру.

  • Marko

    14:21 // 6. 7. 2023.

    Mesko naslutio da će da se zatvori. Dal da mu odnesem šolju od kafe da pogleda za tiket? Za šta mi njih plaćamo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: