Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 11. 7. 2019.

| Ekonomija

Radnici "Leonija" obustavili rad na pola sata, prvi put od kada posluju u Srbiji

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
Leoni foto LJ.M.
Radnici nezadoovoljni obračunom, menadžment tvrdi da je nesporazum; foto: Lj. M.

Umanjena plata za 5.000 do 10.000 dinara, koja je tokom jučerašnjeg dana uplaćena na račun zaposlenih u Leoniju u pogonima u Prokuplju, Malošištu i Nišu, samo je jedan od razloga zbog koga su radnici popodnevne smene obustavili rad na pola sata. Zaposleni kažu da je posao spontano obustavljen i da nije bilo nikakve organizacije, dok u kompaniji "Leoni" negiraju da je bilo obustave posla, ali da je juče grupa zaposlenih, kažu, zatražila razgovor sa rukovodstvom.

Radnici koji žele da ostanu anonimni, tvrde da su umanjene plate za poslednji mesec samo “kap koja je prelila čašu”, jer su već duže vreme nezadovoljni odnosom nadređenih koji ih, navodno, teraju da rade i subotom, ne plaćaju im prekovremeni rad, a takođe tvrde da ne mogu da koriste ni slobodne dane, iako su ih zaradili radeći prekovremeno.

Nakon što su radnici počeli da dobijaju SMS poruke i shvatili da im je uplata manja od prethodnih meseci, počelo je nezadovoljstvo. Ovo je prvi put za 10 godina od kako je otvoren pogon u Prokuplju da se proizvodnja obustavi kako bi radnici iskazali svoje nezadovoljstvo – kaže jedan od zaposlenih u pogonu Leoni.

Nezadovoljni radnici ove firme tvrde da su se uslovi rada u Leoniju drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli, a ne njihovo mesto došli naši ljudi, te da im nadređeni ne priznaju prekovremeni rad, već im računaju slobodne dane koje ne mogu da koriste jer, navodno, ima mnogo posla.

Dodaje i da sa platom od oko 250 do 270 evra, koliko u proseku primaju radnici na liniji, oni više ne mogu da podmire ni potrebu za osnovnom egzistencijom svojih porodica, ne uzimajući u obzir troškove koje država traži da redovno izmiruju - za struju, vodu, kanalizaciju.

Ovo je samo početak. Ako rukovodstvo ništa ne preduzme, mi ćemo se ponovo organizovati i obustaviti proizvodnju. Jedno vreme su nam pričali da će plata biti povećana, a umesto toga, dobili smo smanjenje koje za nas nije zanemarljivo. Imamo i dva reprezentativna sindikata, pa očekujemo da nas i oni podrže ako ne dođe do poboljšanja uslova rada i povećanje plate, bar na nivo koji smo imali ranije – kaže radnik Leonija u Prokuplju.

Njima smetaju i stalna premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo ili iz jedne fabrike u drugu, iako, kažu, većina nije potpisala saglasnost za tako nešto.

Svi koji se pobune zbog malih plata ili zbog premeštanja na drugo radno mesto, dobijaju odgovor da mogu da uzmu radnu knjižicu i odu iz fabrike, ukoliko im nešto ne odgovara. Nema kompromisa i dogovora - ističe radnica Leonija.


Rukovodstvo tvrdi da je u pitanju nesporazum

I dok se radnici žale na loše uslove rada i male plate, preteći štrajkom narednih dana, u ompaniji Leoni kažu da nema nikakvog problema, a da je manji nesporazum nastao oko obračuna zarada, te da su zbog toga imali razgovor sa grupom radnika. Za rukovodstvo - proizvodnja funkcioniše normalno u svim fabrikama.

S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj, koji je imao 23 radna dana i obračun zarada za mesec jun je bio nešto niži u odnosu na maj. Predstavnici naše Uprave su se sastali sa kolegama u proizvodnji kako bi razgovarali i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni, a u vezi sa obračunom zarade – kažu u Leoniju.

Podsećaju da je, zbog stalnih porudžbina i specifičnosti samog procesa proizvodnje u auto-industriji, kompanija Leoni uvela preraspodelu radnog vremena, što znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i, ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad.

Svaka od ovih mera je u skladu sa Zakonom o radu Republike Srbije, a kao sledeći korak, razgovaraćemo zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata “Nezavisnost” i “Sloga” koji deluju u okviru naše kompanije, kako bismo na najbolji način odgovorili na sve ono što se tiče i važno je našim zaposlenima. Zajedno sa predstavnicima sindikata radićemo na tome da ponovo razmotrimo sistem zarada i sve benefite, kako bismo došli do najboljeg rešenja za sve, naše zaposlene i našu kompaniju – kažu u Leoniju.

Inače, kompanija Leoni u sva tri pogona na jugu Srbije ima oko 9.000 radnika, a nedavno je Ministarstvo finansija objavilo podatak da je u prvih pet meseci ove godine Leoni ostvario izvoz od 105,9 miliona evra i da se na listi najvećih srpskih izvoznika nalazi na petom mestu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gabyska

    23:25 // 13. 7. 2019.

    Slicna situacija je u Bizlink Prokuplje. Radimo pi 12 sati, ne daju nam zaradjene dane da koristimo kad mi hocemo, ukidaju nam bonuse, zakinu na platu, a firmu vode oni sa privatnih fakulteta, sa srednjom medicinskom, majstorcici, i generalni koji nas mrzi iz dna duse, ponasa se ko serif... Ima li kraja ovom ropstvu?

  • slavko

    20:21 // 12. 7. 2019.

    To su te Vuciceve fabrike,bolje nego ikada! Brze,jace...meni se place!

  • slavko

    20:21 // 12. 7. 2019.

    To su te Vuciceve fabrike,bolje nego ikada! Brze,jace...meni se place!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: