Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:47, 7. 4. 2020.

| Ekonomija

Radnici "Niš-ekspresa" za februar primili duplo manju platu, Inspekcija rada ispituje prevoznika

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
niš ekspres
Pola plate za februar nisu primili, reagovala Inspekcija rada; Foto: M. Jovanović

Iako su u februaru radili svakodnevno i zaradili punu platu, vozači i kondukteri u "Niš-ekspresu" tvrde da im je isplaćena skoro duplo manja plata. Napominju da su neke porodice koje žive samo od te plate sada ugrožene, a da objašnjenja za to nema. Inspekcija rada je po prijavi radnika pokušala nadzor, ali kažu da Uprava ne radi i najavljuju da će se baviti ovim slučajem kada prođe vanredno stanje.

Radnici "Niš-ekspresa" koji su se javili novinarima instistirali su da ostanu anonimni, jer se boje otkaza. Tvrde da im je plata za februar isplaćena skoro duplo manje - umesto oko 55.000 koliko obično primaju vozači, za februar im je na račun "leglo" oko 28.000 dinara.

Napominju da su tada radili normalno, nije bilo ni najave o vanrednom stanju, a da ne voze tek od 20. marta kada je ukinut gradski prevoz.

Mi primamo akontaciju, pa onda platu, znači kao iz dva dela. Akontacija za februar nam je uplaćena 13. marta, a ostatak je trebalo najkasnije 25. marta, tako obično biva, ali sad nam je uplaćeno 1. aprila i to samo 6.500 dinara, znači duplo manju platu smo primili. Zvali smo i Inspekciju, ali traže da podnesemo pismeno prijavu, ja znam da ako to uradim da odmah dobijam otkaz, to svi znamo. Ljudi zato ne smeju da prijavljuju, zato zovemo vas - priča jedan od radnika.

Osim toga što traže novac koji su zaradili, vozači strahuju za svoje porodice, jer kažu da mnogi žive samo od te plate. Ne znaju ni kakav je njihov status sada kada ne rade, pa ni kakve plate mogu da očekuju, a od poslodavca takve informacije ne mogu da dobiju.

Ni novinari nisu uspeli da dobiju odgovore na pitanja radnika od "Niš-ekspresa", jer se na telefone niko ne javlja, a na pitanja poslata mejlom još nisu odgovorili.

Ovim problemom bavi se Inspekcija rada u Nišu.

Odeljenje inspekcije rada Niš je dana 1.04.2020. godine dobilo jednu prijavu zaposlenog kod poslodavca "Niš ekspres" AD Niš a dana 2.04. i 3.04.2020.godine još 5 anonimnih prijava prosleđenih preko Kontakt centar republičkih inspekcija Vlade Srbije, u kojima je navedeno da je poslodavac zaposlenima za mesec februar isplatio zaradu manju od ugovorene - navode u Inspekciji.

Ipak, nadzor nisu mogli da izvrše, jer Uprava "Niš-ekspresa" ne radi i kažu da su na njihovoj adresi samo zaposleni u službi fizičko-tehničkog obezbeđenja.

U skladu sa navedenim, inspektor rada nije mogao da izvrši uvid u ugovore o radu, i obračune zarada, niti su mu isti dostavljeni. Inspekcija rada u Nišu će, kada se za to steknu uslovi, izvršiti inspekcijski nadzor u "Niš ekspres" AD Niš po pitanju isplate zarade za februar - u delu da li je isplaćena manje od ugovorene - dodaju u Inspekciji.

Kažu da će kada utvrde sve činjenice preduzeti sve mere koje su u njihovoj nadležnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Filip

    18:33 // 10. 4. 2020.

    Ne kaže se "duplo manju" već "upola manju".

  • Iva

    17:46 // 9. 4. 2020.

    Penzioneri koji su nastavili da rade, dinara nisu primili od februarsku plate!!!

    • Sasa dimic

      19:34 // 12. 10. 2021.

      I netreba imaju penziju nek puste mlađe da rade. Ovako im smanjuju platu.

  • daca

    15:54 // 8. 4. 2020.

    u toj firmi niko normalan i nece da vozi samo traktoristi koji su dozvolu dobili u jna i nikad pre nisu ni seli u autobus to se da primetiti voze nenormalno brzo u naseljenim mestima ali zato van naselja se ne mogu preteci jer voze iskljucivo po sred puta cobani

    • S76

      19:04 // 8. 4. 2020.

      Tako je,čobani blage veze nemaju sa vožnjom,sve su to kupljene vozačke dozvole.Ko nam je posle kriv kad ne stanu na znak STOP i pobiju silne ljude

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: