Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 1. 11. 2012.

| Ekonomija

Radnici "Prvog maja" nezadovoljni pregovorima

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
Prvi-maj-Pirot.jpg

Veliki broj radnika u pirotskom "Prvom maju" danas je sa kesama u kojima se nalazi njihova radna odeća napustio fabriku nezadovoljan pregovorima sa rukovodstvom fabrike. Rukovodstvo fabrike tokom dana nije želelo da komentariše postupke radnika.

Prema, još nezvaničnim podacima do kojih su došle Južne vesti, novi poslodavac AH group, ponudio je zaposlenima 500 novih ugovora o radu.

Preko 100 radnika prihvatilo je nove uslove, a oko 270 zaposlenih izabralo socijalni program, dok se ostali još nisu izjasnili.

Tokom dana rukovodstvo fabrike i sindikat se nisu oglašavali jer, kako je rečeno novinarima, u toku su pregovori sa zaposlenima.

Sindikat zaposlenih ocenio je da je novi ugovor o radu koji je ponuđen zaposlenima u skladu sa Zakonom o radu, međutim veliki broj zaposlenih ipak se opredelio za socijalni program.

- U prvim pregovorima ponuđena nam je bruto plata od 18.800 dinara. Sada nam je ponuđen bruto iznos zarade od 28.000 dinara. Meni sve to liči na prevaru. Zbog toga sam i izabrao i socijalni program jer nam iz sindikata garantuju da iza njega stoji država. U ovoj firmi radim 23 godine i trebalo bi da dobijem 300 evra po godini radnog staža - kaže jedan od radnika Aca Marjanović.

Njegova koleginica Danijela Jenačković kaže da je mali broj radnika prihvatio ponuđeni Ugovor prema kome bi radnici imali prosečnu platu od 21.000 dinara. Mnogi od njih očekivali su veću zaradu kod novog poslodavca.

- Naš novi vlasnik nudi minimalnu cenu rada. Mislim da smo mogli da zaradimo i više u zavisnosti od posla. Nismo upoznati ni koliko bi iznosio regres i naknada za topli obrok. Kod mene u brigadi je bilo 60 radnika, ali je manje od polovine prihvatilo ponude - kaže Lidija Vojvodić koja je u firmi radila 13,5 godina.

Trenutno o budućem statusu zaposlenih pregovaraju predstavnici dva reprezentativna sindikata, Samostalonog i ASNS sa predstavnicima AH group i generalnim direktorom komapnije Prvi maj Veljkom Krstićem.

Komapanija AH group kuplila je tri proizvodne hale Prvog maja za 2,1 milion evra. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • goki

    13:54 // 6. 11. 2012.

    Plata 22 hiljada Znaci porodica sa dvoje dece dnevno moze da potrosi 700 dinara. Sramota......

  • Piroćanci

    07:04 // 3. 11. 2012.

    Ovo je nastavak propadanja Pirota i njegove privrede, Posle Autotransportnog preduzeća, Angroprometa, Dragoša, Poleta, Stolara, Progresa, Sarlaha, Kartaljevića, Piroteksa, Kožare, Dve ogromne klanice,Niskogradnje, Grafike, Termomonta, Radnika,SUKOa, Pirotske banke, Tigrove banke. Zajedno sa ovim kompanijama propalo je nekoliko stotina i malih kompanija koje su uspešno radile ali VELIKI BRAT ih je zatvorio da mu nebi pravili konkurenciju.Postavlja se pitanje ko je sledeći i dokle će ovo trajati????

    • Anon

      12:03 // 3. 11. 2012.

      Rade Albomina,Tigar...Ono sto ne vredi na kraju i propadne.

    • Penzioner

      07:38 // 7. 11. 2012.

      Dugovi pojedinih kompanija u Pirotu koje rade i novac koji su potrosili u medjuvremenu je toliko veliki da su mogli sami da izgrade dobar deo auto puta od granice do Nisa. Sa putarinom bi hranili i sebe i ceo Pirot u narednih dvesta godina. Komentar jednog paenzionera na pirotskoj pijaci.

  • rsale

    18:53 // 1. 11. 2012.

    A oni ce dobiti od drzave 10.000 evra po radniku

    • Bankroten

      22:47 // 1. 11. 2012.

      Drzava i kapitalista ne smeju da propadnu a narod je tu samo da glasa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: