Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 11. 12. 2020.

| Ekonomija

Radnici "Vulkana" u Nišu bez posla i plata, najavili im otkaz kad isteknu državne subvencije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vulkan fabrika4; foto: JV
Došli ispred fabrike po odgovore; foto: JV

Iako je fabrika Vulkan gume u Nišu dobila državne subvencije, početkom 2021. godine 180 radnika ostaće bez posla, navodi nekolicina zaposlenih koji su se danas okupili ispred fabrike. Dalje od kapije ne mogu, jer su od septembra poslati na kolektivni odmor, a onda im je rečeno da nema više potrebe za proizvodnjom. Napominju da dve plate nisu primili, kao ni novac za prevoz i topli obrok. Da li i zašto radnici ostaju bez posla i da li se fabrika gasi pitali smo nadležne u fabrici, a odgovori se očekuju.

U potrazi za odgovorima da li će i kada primiti zaradu koju im duguju za rad u fabrici Vulkan gume u Nišu i da li će u njoj uopšte nastaviti da rade - ispred kapije danas se okupilo tridesetak radnika. Vulkan fabrika1; foto: JV Ne znaju kada će im biti isplaćeni dugovi; foto: JV

Najmlađi među njima Aleksandar Stanković kaže da su od 1. decembra na plaćenom odsustvu, ali bez ikakvih informacija iz fabrike.

Ne znamo na čemu smo i zato smo se okupili, da pokušamo da dobijemo odgovore, jer nemamo nikakve informacije iz fabrike. Duguju nam dve plate, prevoz za prethodne tri godine, topli obrok, regres. Nismo radili od sredine marta do kraja aprila zbog vanrednog stanja, onda smo se vratili u fabriku do 1. septembra, tada smo poslati na kolektivni odmor, a onda su nam rekli da više nema potrebe za proizvodnjom i od tad čekamo odgovore, na posao ne idemo. Duguju nam dve plate, uskoro će i treću - ističe Stanković.

Vulkan fabrika2; foto: JV Ostaju bez posla od sledeće godine; foto: JVNakon odlaska novinarke sa terena, Stanković kaže da se radnicima obratio zamenik direktora fabrike, koji im je potvrdio da od sledeće godine njih 180 ostaje bez posla.

Rekao je da Vulkan i dalje postoji, da neće da se gasi i da će oktobarska plata da bude isplaćena u toku sledeće nedelje, ali da smo do 31. decembra u radnom odnosu, a nakon toga ćemo da dobijemo potvrde i otpremninu i papire za Biro, a kasnije će nakon remonta oni da nastave da rade. Dugove za prevoz ne znaju kada će da nam isplate, znaju da imaju dugove koji se kreću od 100.000 dinara pa naviše po radniku, ali ne znaju kada će to da bude isplaćeno, ne znaju ni za novembarsku ni za decembarsku platu - ističe Stanković. Vulkan fabrika3; foto: JV Iz fabrike obećali odgovore tokom dana; foto: JV

Radnci tumače da januara ističu državne subvencije koje je Vulkan dobio iz budžeta Srbije i da zato baš tada zvanično ostaju bez posla.

Direktor Vulkana je Sergej Jevenko iz Ukrajine, a firma je 2013. godine prodata kompaniji iz Rusije OOO GSK Krasnij treugoljnjik koja je i većinski vlasnik.

Novinari su na terenu tražili zvanične informacije od nadležnih iz fabrike, ali ih nisu dobili, već su u telefonskom razgovoru dobili obećanje iz Vulkana da će u toku dana poslati sva objašnjenja i odgovore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    23:05 // 12. 12. 2020.

    Nikad nismo uspeli da napravimo normalno društvo. Subvencije, subvencije bez preispitivanja efekata toga. Žestoka polarizacija u društvu a imućni i oni koji pristojno žive misle da se to njih ne tiče. Tako je posle drugog svetskog rata narod krenuo da upada i otima, nekome kuću, nekome vazu, tepih, vola... Još se od toga nismo oporavili. Danas se smatra da su bogati lopovi, sve je velika partija

  • None Vrgudincanin

    21:45 // 12. 12. 2020.

    Napred navedeni kadrovi su nastavili da vode Vulkan i evo dokle su ga doveli. Zao mije svih radnika koji su ostali bez posla. Godine 1986 u Vulkanu je bilo 1702 radnika sa fluktoacijom od oko 70 radnika na godisnjem nivou.Molim drzavuda pomogne mojoj fabrici nekom usoesnom privatizacijom. Moja dusa jos mirise gumom.

  • None Vrgudincannin

    21:38 // 12. 12. 2020.

    Trecu godinu sam penzioner. Prvih devet godina rada sam proveo u Vulkanu. Bila je to jedna od najboljih RO u Nisu. Svakog meseca je ld povecavan za 5 procenata. Imali smo plan rada, perspektivu, ..godisnju proizvodnju 11000 tona gotovih proizvoda. U SFRJ smo bili brend. Svi koji su uspeli u pozivu su morali da idu ako nisu odgovarali klapi Bojcica, Marsenica, Djordjevica, Jocica...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: