Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 8. 4. 2020.

| Ekonomija

Radnici niške "Jure" se razišli, protest najavljuju i za sutra

Autor:G.Bjeletić, V. KeserIzvor:Južne vesti
jura8-nis-protest-korona-foto-vkeser
Najaljuju protest i za sutra; foto: V. Keser

Nakon što je još jedna grupa radnika dobila poziv da se posle prekida proizvodnje zbog mera na suzbijanju epidemije virusa korona sada ipak vrate na posao, stotinak njih odbilo je da uđe u niški pogon fabrike Jura. Radnici pitaju zašto za njih ne važe mere o izbegavanju kontakata, a u uveravanja menadžmenta da je dezinfekcija fabrike dovoljna zaštita ne veruju.

Oko 150 radnika posle 8 sati protesta ispred Jure sada se razišlo. Najavili su novo okupljanje za sutra u 6 ujutru, a na protestu očekuju da im se pridruže i radnici Šinvona.

Kažu da su čekali da neko iz menadžmenta izađe i obrati im se, ali su do sada jedino dobili predlog da njihova četvoročlana delegacija uđe unutra na pregovore. Jura protest Deo radnika ispred, deo u krugu fabrike; foto: Vanja Keser

Mi to ne želimo, jer niko od radnika neće da bude etiketiran kao vođa protesta. Znamo kakve bi posledice mogli da imaju kasnije, kazniće ih kao što je uvek bilo do sada, kažu radnici.

U međuvremenu je na ulazu u fabriku na kapiji istaknuto obaveštenje da je o situaciji obavešten gradski Krizni štab, Institut za javno zdravlje i epidemiolozi. Od epidemiologa su, kažu, čuli isto što i radnici leskovačke Jure - u fabrici sme da bude 50 ljudi na 5.000 metara kvadratnih. Oni tvrde da je na posao pozvano mnogo više radnika, ceo pogon u kome u 2 smene radi oko 800 ljudi. Menadžment kompanije se nije oglašavao.

Podsećamo, kada su jutros oko 6 sati autobusi dovezli radnike, insistirali su da ih ostave ispred kapije fabrike. Neki vozači tako su radnicima otvorili vrata, a druge su uvezli u krug fabrike. jura-nis-protest-korona-foto-vkeser foto: V. Keser

Vozači kažu da im je naloženo da nas uvezu unutra, da mediji ne bi mogli da vide naš protest - kažu radnici.

Reporter Južnih vesti javio je da je radnike dovezlo 5 autobusa i više mini kombija, a da niko od pristiglih najpre nije hteo u halu. Nakon njih stigli su i predstavnici rukovodstva, koji su radnicima u krugu fabrike pokazivali papire i uveravali ih da je prostor u kome rade bezbedan i dezinfikovan. jura10-nis-protest-korona-foto-vkeser foto: V. Keser

A šta je sa ljudima? Kako da znamo da još neko od kolega ne nosi virus? Stalno nam govore da budemo odgovorni i da se svi ponašamo kao da možemo da zarazimo druge, a sad nas teraju u halu u kojoj nije moguće ni da držimo propisano odstojanje i iz koje ne znamo šta ćemo poneti svojim porodicama kući - kaže jedan od radnika ispred Jure.

jura3-nis-protest-korona-foto-vkeser foto: V. KeserVećina okupljenih kaže da zato što smatraju da nije bezbedno, nisu poslušali predstavnike menadžmenta fabrike i nastavili su protest, niko nije ušao u halu.

Kasnije je, nakon radnika, ispred Jure stigla i policija. Okupljene medije upozoravali su da ne prilaze i da drže propisano odstojanje.

Podsećamo, juče su, takođe nakon što su pozvani na se vrate posao, ispred fabrike protestovali i radnici u leskovačkom pogonu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oliver Stojicic

    03:40 // 9. 4. 2020.

    Dajte otkaz bre Alo,ne budite robovi! Robovi imaju veca prava

  • DJura sinovic

    21:41 // 8. 4. 2020.

    ...nece da rade jer se boje blizine na radnom mestu a stoje coporativno tu na protestu...

  • ej bre

    19:34 // 8. 4. 2020.

    Ma sedite kuci, kakvi protesti i gluposti. Ako hoce da rade ti menadzeri i vlasnici nek rade. Vlada im obecala 3 meseca min za radnike pa nek placaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: