Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 18. 6. 2021.

| Ekonomija

Radnici propalih firmi opet protestovali u Nišu i poručili - samo želimo novac koji smo zaradili

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
protest-radnici-foto-tr
Opet na istom mestu u isto vreme; foto: T. R.

Nekolicina radnika propalih niških firmi koji traže zaostale zarade ponovo se okupila ispred Gradske kuće i tražila razgovor sa gradonačelnicom Niša. Ističu da su zbog korone pauzirali sa okupljanjima, ali da će sada nastaviti i najavljuju radikalnije proteste ako nadležni, kako kažu, nastave da ih ignorišu.

U starom terminu, petkom u 10 ujutru, opet su se ispred Gradske kuće okupili radnici propalih društvenih preduzeća, kao što su brojne fabrike nakadašnje EI i MIN industrije.

Ovog puta, kažu, manje ih je na protestu, jer su mnogi već u poznim godinama ili su preminuli. Pitaju se da li će dočekati novac koji su zaradili.

Mi smo radnici opljačkanih i uništenih niških preduzeća, koji imaju izvršne sudske presude i ne mogu godinama da dobiju isplatu. Godinama smo iscrpljivani i dovedeni u situaciju da živimo čak i bez struje, da nam dolaze izvršitelji - žali se jedna Nišlijka.

protest-radnici2-foto-tr foto: T. R.Predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera “Pobeda” Niš Radosav Spaić kaže da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izbegava kontakt s njima i da je njen jedini odgovor radnicima bio da rešenje za svoj problem ne treba da traže u Nišu, već u Beogradu.

Okupljeni radnici hteli su da uđu u hol Gradske kuće i čekaju da ih gradonačelnica primi, ali ih je policija u tome sprečila.

Trudimo se da protestujemo na fin i civilizovan način, ali ako treba da zaustavimo sabraćaj, može i to. Prošle godine, 9. juna, premijerka Brnabić je pričala s nama. Prvo je bilo - čekajte da se formira vlada. Formirala se vlada. Onda je bilo - čekajte da se formira Skupština. Formirala se Skupština. I nikom ništa - kaže jedna Nišlijka.

Osim od premijerke, obećanja radnicima dolazila su i od predsednika Vučića, koji je, kako navode, razgovarao sa njima kada je dolazio u nišku kasarnu i tom prilikom priznao dug.

Pred izbore nam obećavaju nešto, čim prođu izbori - doviđenja. I pozicija i opozicija. Predsednik Vučić je primio našu delegaciju u kasarni i javno priznao da je to državni dug prema nama. Taman smo se ponadali, ali posle toga nas niko nije spominuo. Primaju nas kao neki zamenici sekretara, ali ne dešava se ništa - objašnjava jedan od radnika.

Okupljeni naglašavaju da ne traže nikakvu pomoć, već samo zarađeni novac. Izgovor koji, kako kažu, od ove vlasti najčešće čuju jeste da je ovo dug prethodne vlasti.

Ako je meni otac ostavio dug za struju, ja moram da ga platim, niko neće da mi ga otpiše. Isto tako i mi hoćemo da nam isplate novac koji smo zaradili, ne tražimo nikakvu pomoć. Više se čeka na razgovor s nekim iz gradske vlasti nego na skener i magnetnu rezonancu - kaže jedan građanin.

Podsetimo, radnici nekada velikih niških firmi protestovali su godinama bez pauze, ali su sa gotovo svakog protesta odlazili bez odgovora i ocenili da se gradska vlast ne trudi da reši njihove probleme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    17:05 // 19. 6. 2021.

    @ ja- komentar ti je glup, jer su posrnuca fabrika i domacih banaka ,pocela u doba Slobe i embarga ! Oni, naredni, koji su dolazili, samo su razvlacili lesinu ! Pogledaj koliko bivsih poslovodja, sefova i direktora je otvorilo radnje u svim domenima privrede !

    • Zlobnik

      08:03 // 20. 6. 2021.

      @Torpedo : Ili neka pogleda ko danas čini "vlast" !

  • Дракче Тормак

    07:55 // 19. 6. 2021.

    ,,...gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izbegava kontakt s njima i da je njen jedini odgovor radnicima bio da rešenje za svoj problem ne treba da traže u Nišu, već u Beogradu....."
    Лепо казала, ми не бирамо првог човека града, поставља нам га ОНАЈ у Београду.

  • Nasledstvo

    00:46 // 19. 6. 2021.

    Ako nasledite nesto od nekoga a ima dugovanje to mora da se plati.Tako I ova vlast Treba da plati svoje dugovanje.Muka mi je vise sto prebacuju loptu na zute,plave,zelene...Zar misle da je narod glup.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: