Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 26. 9. 2014.

| Ekonomija

Radnici spasili niški “Jastrebac” od gašenja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jastrebac.jpg
"Jastrebac" pokreću radnici

Nakon dve neuspele privatizacije i kako sami kažu, uz dosta sabotaža državnih institucija, radnici su uspeli da održe proizvodnju pumpi u “Jastrepcu” i da stvore uslove za bolje poslovanje.

Predsednik Nadzornog odbora Miodrag Jovančić kaže da su zaposleni svojim angažovanjem sačuvali firmu, ali situacija, iako je bolja ni danas nije sjajna. Ono što raduje jeste konačan upis direktora od strane Agencije za privredne registre koja je to odbijala da učini punih 6 meseci, iako je Nadzorni odbor preduzeća odluku doneo još u aprilu. 

U APR-u nisu poštovali ni odluku suda, nisu hteli da nas registruju. 6 meseci su nas držali na “stand by”. Nismo mogli da poslujemo. Radnici su sami finansirali poslovanje, gorivo, kancelarijski materijal, račune i izdržali smo tih 6 meseci. 3 meseca smo radili bez dinara - kaže Jovančić.

jastrebac Poreska uprava na sudu 2010. godine prihvatila reorganizaciju sa jednim dugovanjima, a danas naplaćuje neka drugaJovančić objašnjava da je Nadzorni odbor odlučio da smeni bivšeg direktora Jovicu Stankovića i na njegovo mesto postavi Dragoljuba Miloševića, jer je Stanković “izigravao zakon i fingirao stečaj” iako je u tom trenutku na računu “Jastrepca” bilo 40 miliona dinara.

Tek nakon konačnog rešenja Ministarstva privrede novi direktor i zvanično je preuzeo dužnost.

Međutim, nove probleme, priča Jovančić, pravi Poreska uprava.

U dva navrata nam je Poreska uprava skidala ogromne sume novca sa računa. Sve ukupno oko 26 miliona dinara. Na to nije imala pravo i oglušila se o Zakon o stečaju prema kojem je sva svoja potraživanja trebalo da prijavi u roku od 120 dana od pokretanja stečaja koji je bio 2010. godine. To nisu uradili i sada nam traže neprijavljena potraživanja sa nezakonitim kamaćenjem i dovode nas do bankrotsva - u jednom dahu izgovara Jovančić.

I dok je predsednik Nadzornog odbora razgovarao sa novinarima Južnih vesti, stiglo je još jedno rešenje iz Poreske uprave na oko 900.000 dinara. Ipak, novo rukovodstvo tvrdi da će se i sa tim izboriti, ali im je neophodna pomoć i saradnja državnih organa, a ne opstrukcija.

jovancic Jovančić poveo borbu za očuvanje preduzeća kao sindikalac, foto: belamiInače, nedavno su pumpe vredne 7,2 milona dinara predate šabačkom Vodovodu, rade se nove i remontovane pumpe za RTB “Bor”, kao i reduktori za rudnik bakra u Majdanpeku.

Od države ne tražimo nikakvu pomoć samo posao, jer smo mi jedini u Srbiji koji mogu da naprave velike pumpe, koje smo hteli i da damo na revers u vreme poplava, ali niko nije hteo da ih uzme, što pokazuje kakav je odnos države i Grada prema našem preduzeću - kaže Jovančić.

U “Jastrepcu” trenutno radi 106 radnika, svi primaju minimalac, a na kraju 2013. je ostvarena dobit od 12 milona dinara. Ostvareni prihodi pokrivaju dugovanja, a rukovodstvo poručuje da ukoliko bude posla sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima može da se uposli još 200 ljudi.


Trnovit četvorogodišnji put 

jastrebac Radnici najzaslužniji za radna mesta“Jastrepcem” od 2010. upravlja Skupština poverilaca koju čine radnici, koju su većinski vlasnici 15 hektara zemljišta, dok država ima 30 odsto kapitala prema odluci Privrednog suda.

Radnici su, objašnjava Miodrag Jovančić, rešili da preuzmu stvar usvoje ruke 2010. godine nakon dve propale privatizacije i odlaska u stečaj. Uspeli su da isplate prvi red poverilaca, kako se zovu oni kojima je preduzeće dugovalo novac.

Plan reorganizacije, koji su prihvatili svi poverioci, je sproveden, kako kaže Jovančić, 90 odsto, a ono što sledi je promena statusa preduzeća i nastavak uspešnog poslovanja. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sb

    21:10 // 29. 9. 2014.

    dok je stankovic bio direktor primali su ti isti radnici redovno plate a sada idu na poso za djabe.

  • Branka

    06:35 // 27. 9. 2014.

    To u novinama vam ništa ne verujem dok mi ne isplatite dug od pre 10 godina, 23 plate po pravosnažnom sudskom rešenju i priznatom od stečajnog sudije. Lažete i nas i sebe, sramota!!!!

  • fabrike radnicima

    23:14 // 26. 9. 2014.

    Kakvi ste to ljudi, umesto da se radujete što se ljudi bore ,što pokušavaju u nemogućim uslovima da zarade za sebe i SVOJE porodice vi ih ružite i kudite.Kakvi god da su,naši su i treba im sad pomoći.

    • Ivan

      09:56 // 27. 9. 2014.

      E pa gospodine, upravo zbog takve selektivne pomoci drzave, Jastrebac i jeste gde je. Njih su pustili niz vodu a smederevsku zelezaru cuvaju kao da bez nje nema sutrasnjice.

    • Ivan

      09:58 // 27. 9. 2014.

      I jos nesto. Drzava ne treba nikome da pomaze, vec da stvori jednake uslove za sve. Ako krenu da pomazu na silu nesposobne, a da guse sposobne, to samo moze jos vise da pokopa zemlju. Mislite o tome!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: