Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 30. 3. 2020.

| Ekonomija

Radnici u fabrikama u Nišu se žale da rade bez zaštite, a na posao odlaze u prepunim autobusima

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Leoni
Neki i dalje moraju na posao, bez zaštite i u prepunim autobusima da fabrike; ilustracija; foto: JV/M. Z.

Pogoni u većini fabrika u Nišu i dalje rade, a radnici tvrde da i tokom vanrednog stanja usled pandemije korona virusa nemaju svu neophodnu zaštitnu opremu. Problem je i to što ih je u smeni i 70, dodaju, kao i odlazak na posao u prepunim autobusima. Epidemiolozi kažu da su poslodavci dužni da zaštite one koji moraju da rade, a da ako to ne mogu treba da zatvore fabrike.

Redakciji Južnih vesti javilo se više radnika brojnih fabrika čiji pogoni u Nišu i dalje rade. Brojne primedbe koje imaju na rad tokom vanrednog stanja, osim novinarima kažu da su poslali i Inspekciji rada.

Najviše se žale na to što još nisu dobili zaštitnu opremu, iako vanredno stanje zbog virusa korona traje već dve nedelje.

Nemamo zaštitna sredstva, maske, platnene su nam dali pre tri dana i rekli to je to, čuvajte. Zaštitnih rukavica nema i čini mi se da nemaju nameru da nabave. Ono što je najopasnije - poslodavac jeste organizovao prevoz, pokrio sve linije, ali nas ima po 50 u tim autobusima - pišu nezadovoljni radnici.

Radnici u fabrikama kažu i da se dešava da ih u smeni bude i 70, da su nervozni i da se zbog straha od gubitka posla ne žale nadležnima na uslove rada. Ima i neogovornih kolega koji imaju zaštitne maske, ali ih ne nose, dodaju, a poslodavci na to ne reaguju i njihov stav je da treba da rade kao da nije vanredno stanje.

Takođe napominju da dok nadležni mole ljude da ostanu kod svojih kuća, radnike brojnih fabrika čiji pogoni i dalje rade primoravaju ugovorima na određeno da dolaze na posao.

Primoravaju nas da radimo poslove koji nisu od vitalnog značaja za državu, reč je o proizvodnji sijalica, odeće, cigareta. Kako Vlast primećuje da ljudi izlaze kada je lepo vreme, a ne primećuju ljude koji rade u zatvorenim fabrikama sa centralnim ventilacijama? - pitaju radnici.


"Ako ne mogu da obezbede zaštitu neka prekinu sa radom"

Novinar Južnih vesti je stručnjake upitao za komentar na ove primedbe radnika, a pre svega zašto oni koji mogu ne rade od kuće kao što je preporuka, ali i to što rade bez zaštitne opreme. Epidemiolog Predrag Kon kaže da je jedino rešenje - ili da poslodavci nabave opremu ili da prestanu sa radom.

Zaštita zaposlenih je svakako u nadležnosti poslodavca. Ako poslodavac nije u stanju to da obezbedi, onda ima on problem, a imamo i svi zajedno problem, a posebno ti radnici. Prema tome, u takvoj situaciji on mora da iznađe rešenje ili mora da prekine sa radom, bar ja logično ne vidim šta bi drugo moglo da bude - rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je to pitanje za Ministarstvo za rad, koje je već dalo preporuke poslodavcima za rad tokom vanrednog stanja.

Ali kao što je rekao već kolega, svaki poslodavac mora da obezbedi bezbedne uslove rada za sve svoje zaposlene, da se naprave prioriteti ko može da radi od kuće, a čije prisustvo je neophodno na poslu i to su sada individualne organizacije u okviru svake firme, mada se ta opšta načela moraju da poštuju, to nema alternativu - dodala je.

Sve informacije o virusu korona na jugu Srbije čitajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaci

    20:46 // 31. 3. 2020.

    Tako je to kada su iznad zakona.

  • Vanja

    17:48 // 31. 3. 2020.

    Ovako i mi u Smederevu u fabrici kablova radimo bez zastite.Uzalud se nasi stari roditelji cuvaju ako mi prenosimo zarazu.Uz sve to ,jos se izivljavaju nad nama,ponizavaju.Radnik ima platu 250e,a sef 2000e!!!

  • Leh Valensa

    11:37 // 31. 3. 2020.

    A,kom se Vi to zalite ! Nama,sto Vas podrzavamo! Zalite se sns-u,Bulatovicu ,Rankovicu . Niste ni nemi ,ni sakati ! Od gundjanja ,psovanja i kukanja nema fajde !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: