Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 18. 1. 2017.

| Ekonomija

Radnici u kulturi građani drugog reda?

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Traže poštovanje zakona; foto: JV
Traže poštovanje zakona; foto: JV

Iako bi platu predstavnici ustanova kulture i Gradske uprave u Nišu trebalo da primaju uvek u isto vreme, predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi kažu da im plate nisu isplaćene, kao i dug još iz 2013. godine. S druge strane, tvrde da su službenici Gradske uprave svoje plate dobili unapred i sa uvećanjem.

Po zakonu i kolektivnom ugovoru, kaže predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi u Nišu Slobodan Miljković, oni koji rade u kulturnim ustanovama i Gradskoj upravi bi prvi deo plate za prethodni mesec trebalo da prime do 5, a drugi deo do 20. u mesecu. 

Međutim, to se ne poštuje jer je Uprava grada sada primila platu za decembar, a mi za novembar. Još jedan problem je što smo mi od 16. decembra do 16. januara primili samo četvrtinu zarade, umanjeni deo novembarske plate. Pri tom, oni su u decembru primili prvi deo decembarske zarade, to znači da idu pola zarade unapred, što opet nije po kolektivnom ugovoru. I ne samo to, nego su taj deo primili uvećan, a mi novembar umanjen - ističe Miljković.

Poslednje obećanje koje su dobili od čelnika Grada 5. decembra, pojašnjava Miljković, bilo je da će svi dugovi prema ustanovama kulture, što su zaostale zarade, ali i deo plate koji im duguju iz 2013.godine i jubilarne nagrade, biti isplaćeni do kraja godine.

Posle 5 dana taj dogovor je promenjen, i obavešteni smo da neće moći da se to isplati do kraja decembra, nego da će da isplate samo jubilarne nagrade, a da će januara drugi deo dogovora ispuniti, to znači dva decembarska dela i zaostatak iz 2013. godine. Ništa se od toga nije dogodilo - kaže Miljković.

Tužbe za jubilarne nagrade su već pokrenuli, a za ostala dugovanja će, najavljuju, pokrenuti u februaru, ukoliko ne budu isplaćeni. 

Inače, u 9 ustanova kulture koliko ih ima u Nišu je 408 zaposlenih. Grad im za jedan deo plate iz 2013. godine, kažu, duguje ukupno između 15 i 18 miliona dinara.


Tužbama ih podsetili na poštovanje zakona

Sindikat je zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada pokrenuo tužbe protiv nadležnih. U međuvremenu je, kaže Miljković, dobio poziv od većnice za kulturu Jelene Mitrovski da su nalozi za isplatu pušteni, što nam je većnica i potvrdila.

Mi smo sa predstavnicima Sindikata imali početkom decembra sastanak gde je dogovoreno da se isplate zaostale jubilarne nagrade. Taj dug je u tom momentu iznosio oko 3 miliona dinara. Ostalo je neisplaćeno još 5 jubilarnih nagrada koje će danas biti uplaćene, sredstva će u toku dana biti prebačena na račun ustanova kulture do kraja radnog dana. To je iznos od oko 980.000 dinara - objašnjava Mitrovska.

Kako bi se zakon ispoštovao i uskladila dinamika isplate zarada, dodaje Mitrovski, njima bi trebalo za nekoliko dana da bude isplaćen prvi deo decembarske plate, a početkom februara i drugi deo.

Tako da u toku februara očekujemo usklađivanje dinamike isplate zaposlenih u ustanovama kulture sa dinamikom isplate zaposlenih u Gradskoj upravi i ja se nadam da ćemo konačno rešiti taj problem koji je evo ušao u četvrtu godinu - kaže Mitrovksa.

Ona nije precizirala kada će tačno biti isplaćen dug iz 2013. godine, zbog koga su i nastali problemi sa dinamikom isplate.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jova

    10:23 // 19. 1. 2017.

    Niski kulturni radnici!!!??? Ha ha! Kulturo eve me! Da ne gresim dusu mozda ima 5 njih koji se razumeju u tu kulturu ostali samo tu platu primaju. U NKC ko sve radi to je strasno!

  • varvari među nama

    10:20 // 19. 1. 2017.

    kako kultura da preživi i opstane u raju trećerazrednih politikanata i nemača pojma svih vrsta? za njih je doček nove godine i preskup kičeraj vrhunac svih kulturnih dešavanja.

  • Срба

    00:26 // 19. 1. 2017.

    У Нишу постоје установе културе...? Био сам убеђен у супротно обзиром на НЕпостојећи културни живот и дешавања у овом граду......

    • ГоранЧе

      12:46 // 19. 1. 2017.

      Апропо непостојећег културног живота у граду недавно је гостовао Владимир Пиштало, познат по роману Тесла портрет међу маскама за који је добио НИН-ову награду, а који живи у Америци где предаје светску и америчку историју на универзитету у Вустеру. НКЦ је био организатор а медији су то уредно најавили да би се на крају скупило нас 20 са све гостом, возачем, чуварем, модератором и уредником

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: