Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:45, 16. 3. 2021.

| Ekonomija

Raspisan tender za prvu fazu radova na auto-putu od Niša do Merdara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
auto put
Radovi najavljeni za sredinu ove godine; ilustracija; foto: arhiva JV

Dugonajavljivana gradnja auto-puta od Niša do Merdara podeljena je u nekoliko faza, a tender za gradnju prve deonice od 5,5 kilometara raspisali su Koridori Srbije.

Gradnja “Auto-puta mira”, koji posle Merdara nastavlja ka Prištini, a onda ka Albaniji, Tirani i dolazi do Drača, najavljena je još 2015. godine, a dugo se najavljivao i tender za početak izgradnje. Poslednji put je ministar finansija Siniša Mali rekao da će on biti raspisan u decembru 2020, a 3 meseca kasnije zvanično je i raspisan.

Kako je saopšteno iz Koridora Srbije koji su raspisali tender, međunarodni poziv firmama važi samo za prvu deonicu - oko 5,5 kilometara na teritoriji opštine Merošina, za šta je planirano oko 20 miliona evra.

Rok za dostavljanje ponuda je 25. maj 2021. godine - stoji u pozivu.

Ukupna vrednost izgradnje deonice od 37,4 km od Niša do Pločnika, odnosno sela Beljotina je 225 miliona evra, a finansiraće se iz kredita koji Srbiji daje Evropska banka za obnovu i razvoj (85 miliona evra), Evropska investiciona banka učestvuje sa 100 miliona i 40,6 miliona daje EU kao donaciju..

Za preostale 3 deonice auto-puta, kako piše portal E-kapija, intenzivirane su aktivnosti na pripremi projektno-tehičke i tenderske dokumentacije, i očekuje se ubrzano objavljivanje javnih poziva.

Auto-put, kada bude sagrađen, trebalo bi da poveže Niš i Drač, a ukupna dužina puta Niš - Merdare koji će graditi Srbija je 77 kilometara. Sa kosovske strane od Merdara do Prištine bi trebalo da se izgradi još 22 kilometra, čime bi se povezala čitava deonica do Drača.

Inače, izgradnja ovog puta je prolongirana više puta prethodnih godina, pa se i početak radova odlagao, počev od 2018. godine. Njegova izgradnja, podsetimo, najavljena je još 2015. godine na sastanku tadašnjih premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    14:28 // 17. 3. 2021.

    Ma sve je to lepo...ali hoce li neko da asfaltira rupe u Trupale,precnika 2m i dubine 20cm...ima ih na stotinak...niko m
    nista nije uradio vec 8godina

  • Limun

    09:31 // 17. 3. 2021.

    Onaj ko je insistira na tom auto putu trebao je da odresi kesu.

  • qgo

    07:39 // 17. 3. 2021.

    SAmo da dodam - evo upravo sad na televiziji pola sata pricaju o tome koliko je crkava na Kosovu poruseno i popaljeno na danasnji dan 2004. godine, koliko je ljudi stradalo, koliko proterano, kako su pucali i na kfor itd. A mi cemo da im pravimo autoput. Neko je ocigledno pogresno resio pitanja za test inteligencije ali to nisu smeli da mu kazu.

    • niszvezda

      09:57 // 17. 3. 2021.

      Druže, u pitanju je najperfidnija pljačka i pranje para, kao i za svaku "investiciju" tog tipa do sad... Boli njih uvo gde će i šta da prave, bitno je da se "opravdaju" sredstva...

    • Mali

      08:02 // 19. 3. 2021.

      Druze, mi nase oni svoje. Ovaj se autoput se gradi za korist Srbije. Oni su vec gradili svoj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: