Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 26. 9. 2019.

| Ekonomija

Raspisan tender za rekonstrukciju leskovačkog Trga

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti, E-kapija
spomenik toma zdravković leskovac
Otvaranje ponuda zakazano za 30. septembar, foto: B. Antić

Dugonajavljivana rekonstrukcija Trga u Leskovcu uskoro bi trebalo da počne da se realizuje jer je raspisan tender za izbor izvođača. Prema konkursnoj dokumentaciji radovi bi trebalo da koštaju 197 miliona dinara bez PDV-a, a otvaranje ponuda zakazano je za 30. septembar.

Pozornica, pešačka staza, fontana, klupe za sedenje i zelene površine tražene su konkursnom dokumentacijom, a biće postavljene i najmanje 2 javne časme. Rok za završetak radova je 360 dana.

Površina trga koja se uređuje je oko 8.600 metara kvadratnih, a sređuje se deo između Robne i Modne kuće. trg leskovac primer Projekat se radi od 2013. godine, foto: JP Urbanizam i izgradnja

Pozornica će biti stepenasta, trougaonog oblika, smeštena u južnom delu Trga. Uloga bine će biti za manifestaciona i druga okupljanja, kao i površina za sedenje. Fontana je planirana u nivou partera, a Trg će imati 3 glavna pešačka pravca - piše E-kapija.

Sva stabla u centralnom gradskom parku koja su zdrava, neće biti posečena, a planira se i sadnja 37 novih stabala i ozelenjavanje čitavog prostora.

Realizacija rekonstrukcije počela je još 2013. godine, a idejno rešenje spoj je nekoliko projekata. trg leskovac projekat Foto: JP Urbanizam i izgradnja

Projektovano rešenje je proizvod kontinuirane analize, uz sagledavanje svih faktora koji utiču ili mogu uticati na realizaciju, pre svega ekonomskog, ali i uvažavanje mišljenja javnog mnjenja, pre svega u pogledu zadržavanja postojećih i formiranja novih zelenih površina - navodi se na sajtu.

Građevinska dozvola izdata je 20. avgusta 2019. godine.

Podsetimo, izgradnja Trga više puta je najavljivana, a radovi do danas nisu počeli. Izmeštanje spomenika, ali i sam projekat, i ranije su podelili mišljenja Leskovčana, a najviše negodovanja upravo je bilo zbog pomeranja spomenika Tomi Zdravkoviću.

Upravo je zbog izgradnje Trga, ali i asfaltiranja nekoliko ulica, Grad odlučio da u 2019. godini uzme kredit. Iako je prvobitno bilo u planu uzimanje kredita od 400 miliona dinara, zbog projekata koji će se raditi 2 godine, ta suma je smanjena na 180 miliona dinara.

Zbog rekonstrucije, spomenici iz centralnog gradskog parka biće izmešteni, a leskovački Savez za Srbiju pokrenuo je peticiju kojom traži da se nijedno stablo u parku zbog rekonstrukcije ne seče.

Inače, u toku je i rekonstrukcija niškog Trga koji je počeo kašnjenjem i osporavanjem tendera. Posao je dobila lazarevačka firma Bauvezen, a Nišlije će rekonstrukcija koštati 218 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Djordjevic

    14:47 // 17. 5. 2021.

    Trg stoji onako iskopan niko nista ne pipa mesecima ni 2021 ga nece zavrsiti tuzno

  • Cika Velja

    11:14 // 27. 9. 2019.

    Ajde da se kladimo da ti radovi nece kostati ispod 210 miliona.Zaboravili su da za "dodatne" radove obracunaju proviziju! U 500 evra!Ko sme? A o roku......recimo 15.3.2021!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: