Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 27. 10. 2023.

| Ekonomija

Raspisani pozivi za subvencije Grada Niša za zamenu kotlova i prelazak na daljinsko grejanje

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
kotao
Jedna od opcija je kotao na pelet; foto: J. C. M.

Nišlije koje žele da nabave kotlove na pelet ili gas, ili se priključe na daljinsko grejanje, i to uz subvenciju Grada, mogu se prijaviti na javne pozive koje je objavila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Maksimalno učešće Grada je 50 % od ukupne vrednosti.

Za zamenu postojećih uređaja za grejanje efikasnijim - kotlovima na pelet i gas, mogu se prijaviti vlasnici i suvlasnici porodičnih kuća i stanova, a koji poseduju dokaz o legalnosti objekta. Njihova kuća ili stan ne mogu biti priključeni na sistem daljinskog grejanja ili mrežu prirodnog gasa i ne mogu da imaju dugove na osnovu poreza na imovinu.

Prema rečima Ivana Pavlovića iz KLER-a, Grad će izdvojiti 50 posto sredstava za pomoć domaćinstvima koja se odluče za kupovinu kotla, a gornji iznos sredstava nije limitiran čime se izlazi u susret građanima koji kupuju veće kotlove.

radijator Subvencije i za priključenje na daljinsko grejanje; foto: JV arhivaZa subvencije za kupovinu kotlova namenjeno je 20 miliona dinara - od toga Ministarstvo za zaštitu životne sredine sufinansira 15 miliona, a Grad Niš 5 miliona.

Drugi javni poziv koji je danas raspisan je za priključenje na sistem daljinskog grejanja i za njega je namenjeno ukupno 5 miliona dinara.

Maksimalno učešće Grada iznosi do 400.000,00 dinara sa obračunatim porezom na dodatu vrednost, odnosno do 50% ukupne vrednosti sa obračunatim porezom na dodatu vrednost, ili šta je od ova dva parametra manje - navodi se u pozivu.

Pravo učešća na ovom konkursu nemaju: - vlasnici posebnih delova stambenoposlovnog objekta koji ne služe za stanovanje; - vlasnici stambenih objekata koji su u prethodnom periodu koristili sredstva Grada Niša za slične aktivnosti; - vlasnici stambenih objekata koji su u prethodne dve godine posle dostavljanja Rešenja o dodeli bespovratnih sredstava za slične aktivnosti odustali od sprovođenja aktivnosti.

Javni pozivi dostupni su na sajtu KLER-a, gde se nalazi i neophodna dokumentacija.

Za sve dodatne informacije i obaveštenja zainteresovani se mogu obratiti na kontakt telefon 018/504-658 ili na e-mail: [email protected]

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gradjanka

    11:22 // 30. 10. 2023.

    Uveli smo grejanje na gas prosle nedelje, cela procedura je trajala skoro dva meseca, papirologije i peripetija koliko hocete. I sada zovem broj iz članka da se informisem oko subvencije za kotao, odgovor je da ne mozemo da dobijemo jer je vec uvedeno, samo od dana kada je raspisan konkurs. I sada se ja pitam, koji mozak je smislio da se konkurs raspiše jos malo pa novembra meseca?!

  • Milorad

    17:49 // 27. 10. 2023.

    Više od 40 god. tražimo od Toplane priključenje na daljinsko grejanje. /MZ "Ć.Kula/ I ? Ima li kraja našim željama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: