Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 14. 12. 2016.

| Ekonomija

Rasprava o budžetu Niša pred praznim skupštinskim stolicama

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
prazne stolice
I oni što su došli ubrzo su napustili salu; foto: JV

Zbog toga što je obaveštenje o održavanju javne rasprave o Nacrtu budžeta Niša za 2017. poslato svega sat vremena pre njenog početka, u skupštinsku salu došlo je tek desetak ljudi. Oni su tražili odlaganje, međutim načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović nastavio je sa raspravom i pred praznim stolicama.

To je izazvalo negodovanje pojedinaca iz opozicije ali i vladajuće stranke koji su došli na javnu raspravu zakazanu u "5 do 12". 

Predsednik Opštine Medijana Milan Krstić kaže kako je način na koji je primio poziv skandalozan i da ne razume takvo ponašanje gradske strukture

Činjenica da smo obavešteni pola sata pre sastanka da prisustvujemo sastanku i da učestvujemo u javnoj raspravi je skandalozan. Ne znam čemu takav odnos prema gradskim opštinama i svima ostalima koji je trebalo da prisustvuju - kaže Krstić.

Zbog toga što rasprava nije odložena predsednik Opštine Medijana napustio je Skupštinu grada. 

Samo desetak ljudi, uključujući i novinare Samo desetak ljudi, uključujući i novinare, bilo je u skupštinskoj sali; foto: JVOdbornica pokreta “Dosta je bilo” Radmila Popović smatra da je ova rasprava “čista farsa". 

Odbornici Skupštine grada javni poziv za ovu raspravu nisu dobili. Telefonski su sinoć obaveštena samo rukovodstva stranaka. Ovde ima desetak ljudi samo. Nema nikoga iz stručne javnosti. Javna rasprava ne može da se sprovede bez uvida u budžet. Budžet za 2017. godinu, verovatno su videli samo gradonačelnik i načelnik za finansije Stevanović - rekla je Popovićeva.

Popovićeva smatra da je sve ovo čisto zadovoljenje forme da bi se do 20. decembra usvojio budžet, do kada je i zakonski rok. Ona kaže kako se sa uvidom u predlog budžeta kasni već mesec dana i dodaje da je nedopustiva i neozbiljna ovakva "kafedžijska" rasprava o ovako ozbiljnoj temi.


"Sve je u zakonskom roku"

Na pitanje novinara zbog čega je tako kasno stigao poziv, ali i zbog čega na raspravi nije prisustvovao gradonačelnik Niša Darko Bulatović, načelnik Uprave za finansije Niša Miljan Stevanović dao je odgovor koji nije bio u skladu sa pitanjem, rekavši kako je "pružen maksimum u izradi budžeta".

Nakon toga, dodao je kako je ispoštovan zakonski rok u svakom pogledu. miljan stevanovic Miljan Stevanović ne daje odgovor na pitanje zašto je tako kasno stigao poziv za raspravu; foto: JV

Budžet Grada je ozbiljna stvar, a mi smo dali svoj maksimum za izradu tog budžeta. Ima dovoljno vreme za čitanje, za analizu, prema tome možete da date svoje predloge - rekao je Stevanović.

Protokol izrade i usvajanja budžeta za 2017, tvrdi Stevanović, u potpunosti je urađen kako treba. On ističe kako se javna rasprava organizuje onda kada postoji nacrt budžeta i kada se taj nacrt uputi Veću na usvajanje predloga.

Za javnu raspravu ne postoje zakonska ograničenja što se tiče njenog trajanja i načina na koji će biti sprovedena. Da li će ona trajati 5 ili 15 dana i da li će ona biti sprovedena putem medija ili javnih sastanaka nigde nije navedeno - navodi načelnik.

Sat vremena pre planiranog kraja rasprave o Nacrtu budžeta grada Niša za 2017. sala Skupštine grada bila je potpuno prazna.

Podsetimo, prošle godine obaveštenje o javnoj raspravi o budžetu nije moglo da se pronađe nigde, ni na jednom gradskom sajtu, ni u medijima. Međutim, tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdio je da je ona održana, i to svega nekoliko sati pre sednice Veća na kojoj je budžet i usvojen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    20:01 // 15. 12. 2016.

    Bravo nacelnice Miljane,sacuvao si svoju fotelju!Da su ti rekli da je maj mesec,morao bi da se potrudis da ubedis ljude da je sve po zakonu!

  • markoni

    10:18 // 15. 12. 2016.

    to je ta demokratija za koju se borimo i glasamo..

    a zasto onda placamo tolike poslanike, odbornike i nacelnike kad se ovako donose odluke?? narode daj da oteramo sve lopove pa neka jedan donosi ovako odluke kao ovaj, da ustedimo milione i podelimo nama obicnim gradjanima ionako su sve to nase narodne pare..

  • nenad 2008

    18:09 // 14. 12. 2016.

    Osećam se poniženim. Kao da sam u oboru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: