Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 25. 4. 2019.

| Ekonomija

Razmenom mladih preduzetnika do poslovnih partnera u svetu

Autor:A. StojanovićIzvor:Južne vesti
erazmus preduzetnici
Erazmus program razmene traje 6 meseci; foto: A. S.

Neizostavni delovi uspešnog poslovanja, bilo da ste mladi preduzetnik ili imate biznis ideju, jesu povezivanje, učenje kako druga tržišta funkcionišu i umrežavanje sa kolegama iz drugih zemalja - poručeno je na promociji evropskog programa Erasmus za mlade preduzetnike održanoj u niškom Deli prostoru.

Dvadesetak mladih Nišlija zainteresovanih za preduzetništvo osim informacija o samom programu, čulo je i iskustvo Strahinje Tirnanića koji je na razmeni proveo 3 meseca u Sloveniji i tamo stekao važne poslovne partnere, a potom poslovanje proširio na globalno tržište.

Imao sam sreće da u Sloveniji napravim dobre kontakte. Jedan klijent iz Slovenije posluje na svetskom tržištu, od Amerike do Kine, dve nevladine organizacije organizacije su na evropskom tržištu. Sa svim ljudima koje sam upoznao razgovarao sam o poslu, i sa svima sam razvio neku saradnju, kratkoročnu i na duže staze. To je bilo krucijalno, kontakti su danas sve - priča Strahinja.

Tokom razmene, dodaje, naučio je mnogo o tome kako funkcionišu različita tržišta, što mu je pomoglo u razvijanju poslovnih strategija za sopstvenu agenciju za poslovne konsultacije.

Krenuo sam kontra, prvo sam razvio saradnju sa inostranim klijentima, a onda sa domaćim. Da biste mogli da imate klijente iz inostranstva koji posluju globalno morate da imate širinu kako biste mogli da shvatite kako funkcionišu biznis modeli, kako ti ljudi razmišljaju, a imaćete priliku da mnogo naučite - poručio je Tirnanić mladim Nišlijama.

Agenciju je pokrenuo jula prošle godine, a bavi se poslovnim konsultacijama iz oblasti menadžmenta, marketinga, ljudskih resursa i pisanjem projekata. Pre nego što je otvorio firmu, kaže, devet meseci je detaljno planirao svoje poslovanje, a to je, dodaje, neophodni preduslov za pokretanje posla.

Najveći izazov je pronalaženje klijenata. Sa svakim novim klijentom i projektom ima i više zapošljavanja u agenciji. Za sada imam tri saradnika, a u planu je širenje i razvijanje posla. Sa kvalitetnim timom svako, može da napravi dobar posao - kaže Tirnanić.

Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs) je program međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju malog biznisa. Program je 2009. pokrenula Evropska unija i sprovodi se u 28 zemalja EU, Albaniji, Jermeniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Islandu, Crnoj Gori, Moldaviji, Srbiji, Turskoj i Ukrajini.

Početnici u biznisu tokom obuke na radnom mestu u nekom od malih ili srednjih preduzeća u Evropi stiču i razvijaju preduzetničke veštine, veštine upravljanja, komunikacije, liderstva. Dužina razmene i boravka gosta preduzetnika kod domaćina preduzetnika traje od jednog do šest meseci.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: