Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:39, 25. 1. 2023.

| Ekonomija

Reakcija "Aerodroma Srbije": Uvedene nove linije iz Niša, povećao se broj putnika, ugovori važe do 2024.

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Ignorisali pitanja novinara, reagovali nakon teksta; foto: D. P.

Iako iz preduzeća Aerodromi Srbije, u okviru koga posluje niški Aerodrom "Konstantin Veliki", više od nedelju dana nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti, reagovali su na tekst koji je objavljen, navodeći da su za 4 godine koliko je državni uvedene nove linije - do Beča i Malte, kao i sezonska do Krfa, da je ostvaren rekord u broju putnika, kao i da ugovori sa niskotarifnim kompanijama Ryanair i WizzAir važe do početka letnje sezone 2024. godine.

Tokom rada na tekstu "Niški aerodrom više nije povezan sa "Ryanair" bazom, moguće ukidanje i drugih jeftinih letova", novinari su prvo kontaktirali preduzeće Aerodromi Srbije, ali odgovor ni nakon nedelju dana nije stigao. Tek nakon ovog teksta, u kome glavni urednik portala Flynaissus Aleksandar Đorđević analizirao situaciju na aerodromu i šta putnici mogu dalje da očekuju, iste noći iz ovog preduzeća, koje nakon preuzimanja države upravlja i niškim aerodromom, poslali su "demanti" u kome odgovaraju i na njegove tvrdnje.

Pišu da jedino u čemu se slažu sa pomenutim tekstom i sagovornikom Južnih vesti je činjenica da je linija Niš - Bergamo bila važna za putnike, ali da njeno ukidanje nema veze sa tim što je niški aerodrom državni, što Đorđević nije ni tvrdio u pomenutom tekstu, već samo izneo stav - da su to nadležni mogli da spreče.

Iako kompanija Ryanair ne prodaje transferne karte i nema transferne putnike, istina je da je određeni broj putnika koristio aerodrom u Bergamu za letove ka drugim destinacijama. Teško nam je da poverujemo, a verujemo i vašim objektivnim čitaocima, da kompanija koja leti u preko 40 država i na preko 230 aerodroma i sa preko 2.500 letova dnevno, ukida neku svoju liniju, pa makar to bila i linija iz Niša za Bergamo, iz razloga što je promenjen vlasnik aerodroma pre četiri godine. Takva kompanija sigurno ne bi dugo opstala na vazduhoplovnom tržištu, a kompanija Ryanair je svakako jedan od lidera na njemu - navode iz Aerodroma Srbije.

Iako tvrde da su o ukidanju ove linije "u više navrata obaveštavali javnost, ne krijući bilo šta", te da je isključivo reč o komercijalnim razlozima, jer su navodno i oni dobili takve informacije od kompanije, na sajtu i zvaničnim stranicama na društvenim mrežama nema nikakvog obaveštenja o tome, a novinari ni ranije na ta pitanja od njih nisu dobili odgovor.


"Bilo je novih linija, a ostvaren i rekord"

Đorđević je izneo podatak da je u prethodne 4 godine ukinuto 14 linija sa niškog aerodroma, ali da ga više zabrinjava to što nove linije nisu uvedene.

Iz preduzeća ne demantuju da je 14 linija ukinuto, ali kažu da je broj letova i destinacija do kojih može da se dođe iz Niša povećan nakon poklanjanja.

Pojašnjavaju da kada je aerodrom bio "niški" iz Niša su letele tri kompanije ka 10 destinacija - Ryanair je imao 5 linija (Dizeldorf, Berlin, Štokholm, Bratislava, Bergamo), WizzAir 4 (Malme, Memingem, Dortmund, Bazel) i kompanija Swiss letela je do Ciriha, a sve tri kompanije saobraćale su dva puta nedeljno, te je ukupno sa aerodroma poletalo 20 aviona nedeljno.

Istina je da se sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu može leteti na 13 celogodišnjih i 3 sezonske linije, i to za narednu letnju sezonu ka: 4 destinacija Ryanair-a (2 puta nedeljno Štokholm, 4x nedeljno Beč, 2x Malta, 3x Krf - sezonski), 5 destinacija WizzAir-a (2x Malme, 3x Beč, 2x Memingem, 4x Bazel, 2x Dortmund), 7 destinacija Air Serbia (2x Istanbul, 2x Keln, 2x Ljubljana, 4x Beograd, 2x Frankfurt Han, 2x Tivat - sezonski, 2x Atina- sezonski). Ukupno u ponudi za narednu letnju sezonu je 38 nedeljnih letova u redovnom saobraćaju. Iz predhodno navedenog može se zaključiti da je WizzAir uveo liniju za Beč, a Ryanair letove za Maltu, Beč i Krf, te je i konstatacija "da ni jedna niskotarifna linija, od preuzimanja aerodroma nije otvorena" nije tačna - uveravaju iz Aerodroma Srbije.

Uvođenje redovne linije do Beča, koju pominju, kompanija WizzAir najavila je pre poklanjanja aerodroma i prvi avioni poleteli su sa niške piste 2018. godine, kada još nije bilo formirano preduzeće Aerodromi Srbije i novo rukovodstvo, a pre toga je i Ryanair najavio i let do Malte iz Niša.

Nakon što je 18. oktobra 2019. godine preduzeće Aerodrom Niš prestalo da postoji jedina nova redovna linija bila je praktično ona do iste destinacije koja je već postojala u Nišu, jer je Ryanair počeo da prevozi putnike iz Niša do Beča tokom leta 2021. godine, da bi nastavio i u zimskoj sezoni.

Sezonska linija do Krfa uvedena je 2021. godine i putnici mogu da je koriste samo tokom leta.

Iz Aerodroma Srbije objašnjavaju da je "broj nedeljnih letova niskotarifnih avio-kompanija porastao nakon preuzimanja aerodroma za 33% a ukupno za čak 90%".


"Ugovori važe do leta 2024. godine"

Đorđević je istakao i da je moguće ukidanje jeftinih letova sa niškog aerodroma, ako se poveća zagaratovana taksa od samo 3 evra po putniku, koja prema njegovim informacijama važi do 2023. godine.

O mogućem ukidanju letova i povećanju taksi nisu govorili, ali tvrde da imaju važeće ugovore sa kompanijama Ryanair i WizzAir do početka letnje sezone 2024. godine, odnosno do očekivanog završetka velikog investicionog ciklusa koji je u toku.

Da se niški aerodrom ne "seli" u Skoplje ili Sofiju, kako navodite u tekstu, možda najbolje govore dva podatka. Prvi, u toku 2022. godine. usluge niškog aerodroma koristilo je 389.022 putnika, u poređenju sa 2018. godinom kada je bio 351.581 putnik, a svakako bi razlika bila i veća da u prvom kvartalu 2022. godine nisu još uvek važile restrikcije za putovanja usled pandemije - dodaju u tekstu.

Kao drugi razlog navode to što je nakon promene vlasnika niškog aerodroma počela izgradnja nove terminalne zgrade, vrednosti 1,4 milijarde dinara. Takođe kažu da je u kupovinu nove opreme na aerodromu uloženo 720 miliona dinara - za opsluživanje aviona, vozila za čišćenje snega, odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja, vatrogasna vozila, oprema za obezbeđenje, a instalirana su i puštena u rad prilazna sredstva za sletanje u uslovima smanjene vidljivosti u vrednosti od 110 miliona dinara.

Celo saopštenje možete pročitati u dokumentu na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Reagovanje "Aerodroma Srbije" (preuzmi) - 668.63 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • posmatrac

    09:27 // 13. 2. 2023.

    Sve strucnjak do strucnjaka ostavlja komentar u vezi onog o cemu njema pojma

  • Milan

    17:37 // 26. 1. 2023.

    Preuzimanjem aerodroma od strane drzave prestala su da vaze sva pravila Ryanaira po pitanju cekiranja karata, unosenja kofera, restrikcije njegove veličine i prioriteta ulaska u avion. Jednostavno namerno ukines sva pravila po kojima posluje kompanija u celom svetu a posle govoris da je sama htela da ode. Bravo za Mihajla "nišliju" !!!

  • Zlobnik II

    17:19 // 26. 1. 2023.

    A , kam ga kontrolni toranj za koji EU dade pare , od pre 3-4 godine ?
    Pojedoše ga miši ? Bolje rečeno - pacovi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: