Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 31. 5. 2016.

| Ekonomija

Realizacija niškog budžeta opet na niskom nivou

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-digitron-budyet-flickr
I dalje problemi sa realizacijom; foto: flickr.com/Ken Teegardin

Svega šezdesetak odsto je realizovan planirani budžet za 2015, što je manje nego prethodnih godina, a zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da je to zadatak za buduću vlast da realnije planira ovaj veoma važan dokument.

Oko 7,5 milijardi dinara utrošeno je tokom 2015. godine iz gradske kase, a otprilike toliko novca je i ušlo nju, što je znatno manje od planiranih 12,5 miljardi dinara kolika je bila projekcija budžeta nakon podizanja kredita i svih rebalansa u 2015. godini.

Najveći prihodi bili su od poreza na imovinu i lični dohodak, čak 4,9 milijardi dinara, dok su najveći troškovi bili plate zaposlenih u javnom sektoru - 1,8 milijardi dinara.

Relaizacija od oko 60 % nije ispunila očekivanja zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića koji je u kreiranju budžeta aktivno učestvovao od kada je preuzeo funkciju u gradskoj vlasti i kaže da ovakvi podaci zabrinjavaju.

Ja i dalje imam dilemu kako je moguće da se u prethodnoj vlasti i u ovoj našoj zaposlilo nekoliko hiljada ljudi, a da se to nije videlo u stavci prihoda od poreza na zarade. Nekako mi nije jasno, ako se od 2011. zaposlilo 4.000 ili 5.000 ljudi, kako se na budžet grada to nije značajnije odrazilo - kaže Slavković.

490x370-slavkovic32 Slavković poručio narednoj vlasti da planira realnije; foto: JV arhivaOn krivca za to vidi u poslodavcima koji zaposlenima isplaćuju najniže zarade, a samim tim i najniži porez koji se sliva u gradsku kasu.

S obzirom na trend loše realizacije budžeta, Slavković kaže da buduća vlast mora mnogo drugačije da planira budžet Grada.

U naredne dve godine mora da se napravi ozbiljno restriktivan i realan budžet i da se preispitaju sve budžetske stavke. U strukturi trošenja sredstava moramo da budemo restriktivni i vrlo namenski i precizni. Naredni budžet mora da bude maksimalno realan i zato sam insistirao da se znaju sve prenete obaveze - kaže Slavković.

Podsetimo, budžet za 2015. godinu pretrpeo je čak 3 rebalansa - u februaru, maju i novembru, a u međuvremenu se Grad zadužio 2 milijarde dinara za refinansiranje starih kredita i kapitalne investicije.


I privatni revizori imali primedbe

Već je poznato da je Državna revizorska institucija imala brojne primedbe na budžet za 2014. godinu, a revizori su imali šta da kažu i za prošlogodišnji račun Niša.

Privatna revizorska kuća je zamerila nadležnima u Nišu to što i dalje nemaju internog revizora, što nisu sproveli kontrolu budžeta do kraja, što se ne zna koliko je učešće Grada u kapitalu javnih preduzeća, a posebno što se ne zna kolika je gradska imovina.

Neprihvatljivo je da se godinama ne zna šta je gradska imovina. Ne možete da radite s nečim ako ne znate šta je vaše. Završili smo popis za 2015. sa imovinom koja nema procenu vrednosti. Sa druge strane, sećam se da smo još 2002. godine dobili nalog u Toplani kada sam ja bio direktor da odredimo učešće grada u kapitalu, a to nije odrađeno do danas - kaže Slavković.

Dodaje da to govori samo o jednoj ležernosti gradske administracije i odnosu gradskih uprava kada su u pitanju zakonske obaveze.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    12:36 // 1. 6. 2016.

    Izvini Slavkovicu ali cija je to vlast pravila budzet za 2015?

  • naivko

    09:34 // 1. 6. 2016.

    Sledi novi namet. Sve vam je malo, mangupi belosvedski!

  • nenad 2008

    00:50 // 1. 6. 2016.

    "Restriktivan i ozbiljan budžet". Kome m-da za bubrege?! Mislite, sisao narod vesla, pa teraj. A, sprovođenje fiskalne politike? Rad na crno? Isplata minimalca? Jesam li ja, kao penzioner, trebao da brinem o tome ili Vi? Da ste barem jedini, ni po jada, /gradonačelnik, većnici/.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: