Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 25. 5. 2018.

| Ekonomija

Realizovano skoro 80 % niškog budžeta za 2017. godinu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Najveća realizacija budžeta poslednjih godina; Foto: Arhiva JV / P. Blagojević

Posle samo jednog rebalansa gradskog budžeta tokom 2017, i to kada su se “slile” pare iz republičke kase, skoro 80 % onoga što je planirano od prihoda i rashoda u Nišu je i ostvareno. U poslednjih nekoliko godina, ovo je, sudeći po realizaciji, bilo najrealnije planiranje gradskih finansija.

U završnom računu za prošlu godinu, koji je usvojilo Gradsko veće, prema rečima sekretarke Sekretarijata za finansije Danijela Spasović, stoji da su prihodi naplaćeni u iznosu od 77 %, dok su rashodi realizovani 76 %, a budžet je bio planiran na 10,1 milijardu. Danijela Spasović Uprava za finansije Sekretarka za finansije (u sredini) rekla da su u 2017. ostvareni bolji rezultati nego ranijih godina; Foto: JV/V. M.

To je za petnaestak procenata više u odnosu na završni račun za 2016. godinu - rekla je sekretarka za finansije.

Po budžetskom kalendaru, Grad Niš treba da dostavi usvojen završni račun Upravi za trezor do 15. juna. Međutim, kako je sednica Skupštine Grada odložena zbog tačke koja se odnosi na aerodorom, zasad je neizvesno da li će Niš ispoštovati ovaj rok.

Podsetimo, budžet za 2017. je uvećan u oktobru za 114 miliona, nakon što su u Niš stigle pare od republičkih ministarstava, ali i donacija Jure. Planirani prihodi i rashodi prethodno su bili za četvrtinu manji u odnosu na 2016. godinu, i iznosili su 9,9 milijardi.


Spasović: Manje kredita, veći prihodi od poreza na zarade

Sekretarka koja je zadužena za gradske finansije Danijela Spasović kaže da je Niš “povukao manje kredita od banaka”, koji su uzeti 2015. godine, te je taj iznos skoro 500 miliona manji u odnosu na godinu pre 2017.

Oko 170 miliona, dakle u 2016. je taj iznos bio oko 650 miliona dinara - rekla je Spasović.

Dodaje i da je u odnosu na 2016. gradska kasa bila punija i zahvaljujući većim prihodima od poreza na zarade, uprkos tome što lokalne samouprave dobijaju manji procenat ovi para iz republičkog budžeta od kada je izmenjen Zakon o finansiranju lokalnih samouprava.

Iz poreza na zarade je ostvareno oko 3 milijarde, za 100 miliona dinara više u odnosu na 2016. Grad Niš bi prihodovao 200 miliona više da nije promenjen Zakon o finansiranju lokalnih samourpava, gde je svim samoupravama procenat smanjen za 3 procentna poena, odnosno sa 80% na 77 %. To govori i da je došlo do većeg broja zapošljavanja u gradu, te na taj način su prihodi od poreza na zarade ostvareni u većem iznosu - objašnjava Spasovićeva.

Dodaje i da je Grad na vreme isplaćivao plate, kontinuirano plaćao rashode i poštovao zakonske rokove za plaćanje obaveza.

Fiskalni savet je dao smernice Gradu u smislu da nastavi i da je na dobrom putu. Rashode smo sveli na najmanju moguću meru, prihode povećali u odnosu na 2016. godinu. Trošili smo otprilike koliko smo zaista imali i mogu da kažem da su u 2017. godini ostvareni rezultati bolji nego ranijih godina - dodala je Spasović.

Podsetimo, Fiskalni savet je sredinom prošle godine ocenio niške finansije kao loše, ali je procenjeno da će se sam “izvući” za tri do četiri godine.

U prvih šest meseci prošle godine, Niš je, između ostalog, najviše prihodovao i od prodaje zemljišta. Ove godine, budžet je projektovan na 9,4 milijarde dinara, a iz gradske vlasti je najavljeno da Nišlije za razliku od ove, sledeće godine očekuje razvojni budžet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    17:53 // 28. 5. 2018.

    Sekretarko,gde li te nadjose!Stidi se diplome,ako je uopste imas ili zavrsi vecernji fakultet?

  • Igor

    19:49 // 26. 5. 2018.

    Ljudi okrenite se oko sebe i sami procenite situaciju...

  • Max

    16:02 // 26. 5. 2018.

    Znaci 20% hvali budzet je oko miljijardu to je oko 200.000.000 manjak
    Super rezultat

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: