Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 23. 4. 2024.

| Ekonomija

Rebalans budžeta Niša: Više para za turizam i urbanizam, manje za socijalnu i dečiju zaštitu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 2 foto todorović
Izmene u četvrtak pred odbornizima; ilustracija; foto: JV / Tamara Todorović

Skoro duplo više para za turizam, kao i više para za sport, urbanizam, prostorno planiranje, politički sistem i usluge lokalne samouprave, a manje novca za osnovno obrazovanje, socijalnu i dečiju zaštitu - neke su od stavki rebalansa niškog budžeta, o kome će 25. aprila odlučivati odbornici gradske Skupštine.

Umesto 16.177.100.000 dinara, niški budžet za 2024. iznosiće 18.917.283.470 dinara, a veći prihodi planiraju se zbog više novca od poreza na zarade i imovinu, kao i od prodaje nekretnina.

Iz Uprave za finansije navode da očekuju veće prihode od poreza na zarade za čak 550 miliona dinara, a kao razlog navode - povećanje zaposlenosti.

U planu je i više novca od poreza na imovinu, a kako je istaknuto, do kraja godine biće pojačana kontrola naplate poreza.

Očekuje se porast prihoda i po osnovu novoizgrađenih stambenih objekata koji trenutno nisu oporezivi, ali se njihova izgradnja završava u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine, čime postaju objekti za oporezivanje, a samim tim i njihovi vlasnici poreski obveznici - piše u Izmenama Odluke o budžetu.

U gradskoj kasi biće više para i zahvaljujući porezu na prihode od samostalnih delatnosti, komunalnim taksama, naknadama za zaštitu životne sredine, kao i primanjima od prodaje nekretnina i zemljišta.

Povećan je i planirani iznos za boravišnu taksu, uz obrazloženje da je to zbog više turista i predstojećih gradskih manifestacija.

Što se tiče programa, u planu je 452.000 dinara više za stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje, oko 15 miliona dinara više za komunalne delatnosti i čak 55 miliona dinara više za turizam.

Oko 11,7 miliona dinara više biće opredeljeno za zaštitu životne sredine, 933,2 miliona više za organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu, 5,5 miliona više za vrtiće, 30,4 miliona više za srednje obrazovanje i 181,7 miliona dinara više za zdravstvo.

Skoro 1 milijarda više u planu je za kulturu i informisanje, 124,4 miliona više za sport i omladinu, 838 miliona više za usluge lokalne samouprave, oko 1 milion dinara više za politički sistem lokalne samouprave i oko 7 miliona više za energetsku efikasnost.

Iznos za osnovno obrazovanje umanjen je za 2,4 miliona dinara, iznos za socijalnu i dečiju zaštitu za oko 12 miliona dinara, dok je iznos za poljoprivredu neizmenjen.

Kada je reč o konkretnim ekonomskim klasifikacijama, između ostalog, uvećava se iznos za Kabinet gradonačelnice - za isplatu jubilarne nagrade jednom zaposlenom, iznos za isplatu članova Gradskog veća koji nisu na stalnom radu, kao i iznos za isplatu jubilarne nagrade jednom članu GV.

Uvećavaju se i socijalna davanja zaposlenima u Upravi za organe grada i građanska stanja, a u planu je i više novca za tu Upravu za sprovođenje lokalnih izbora u Nišu.

U Upravi za komunalne delatnosti smanjuje se iznos za javnu rasvetu, semafore i javne toalete, uvećava se iznos za dezinsekciju, dezinfekciju, deratizaciju i suzbijanje ambrozije, kao i iznos za javni prevoz.

Biće više para za socijalna davanja zaposlenima u toj Upravi, kao i za troškove njihovih putovanja. Umesto toga, smanjuje se novac za usluge po ugovoru, a obrazloženje je da je potrebno obezbediti smeštaj i ishranu kandidata za komunalne milicionare koji učestvuju u obuci MUP-a.

Uvećava se i iznos za tu Upravu za kazne i penale po sudskim rešenjima, kako je navedeno, zbog velikog broja sudskih presuda, više je para i za naknadu štete zbog pada na ledu i za naknadu za ujede pasa i mačaka.

Zbog regulisanja sudskih presuda, više će biti para i za Gradsku upravu za imovinu i održivi razvoj, za poziciju koja se odnosi na zemljište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milja

    20:51 // 23. 4. 2024.

    I za skole!!!

  • MIcko

    14:19 // 23. 4. 2024.

    Kljucna stavka iz teksta je da se očekuje povecanje prihoda kroz porez na imovinu. U prevodu, povećava se harač građanima kroz poreze a umesto da dobije kakav takav povraćaj novca kroz socijalna i davanja za decu koja su budućnost grada, naš novac ide u privatne džepove miljenika stranke kroz nameštene tendere i plate u javnim ustanovama.

  • JA

    14:17 // 23. 4. 2024.

    ZNA SE I ONA MILIJARDA VIŠE ZA INFORMISANJE, KOME IDE!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: