Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 14. 9. 2023.

| Ekonomija

Rebalans niškog budžeta: Više za prevoz srednjoškolaca i užine, putevi i osvetljenje prioritet

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
Niš centar
389 miliona više u gradskom budžetu; foto: Vanja Keser

Jednokratna pomoć za đake prvake, besplatan prevoz za učenike srednjih škola, više novca za besplatne užine, veća ulaganja za održavanje puteva i osvetljenja, kao i izgradnju dečijih i školskih igrališta, predlozi su Gradskog veća o novom rebalnsu budžeta. Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da su odlučivali između besplatnog prevoza i kompleta udžbenika, te da je mišljenjem većine doneta odluka.

Načelnica Gradske uprave za finansije Nina Ilić istakla će uvećanje u odnosu na tekući budžet iznositi 389.267.725 dinara, te će budžet Grada Niša sada biti skoro 15 milijardi dinara, čime će budžet biti uvećan za 2,67%.

Izvršena je ponovna procena prihoda i primanja i ukupno iznosi 14.514.884.492 dinara i sa trenutnim neutrošenim sredstvima iznosi 14.941.487.343 dinara, zbog čega je budžet uvećan. S obzirom na to da smo u prethodnih 8 meseci imali povećanje prihoda za 1.300.000.000 dinara, to nam je omogućilo da planiramo više sredstava za određene pozicije koje su nam u ovom trenutku neophodne za izvršenje - saopštila je Nina Ilić.

Među neophodnim pozicijama za izvršenje, Ilić je istakla jednokratnu novčanu pomoć za đake prvake, sredstva za besplatne užine, koja su u prošlom rebalansu bila smanjena, autobuski prevoz za srednjoškolce. U rebalans budžeta, istakla je da su uračunate i naknade za porodilje duplih blizanaca, ali i sredstva za eksroprijaciju zemljišta.

Kod Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj povećanje sredstva je potrebno za finansiranje kapitalnog održavanja puteva, za tekuće održavanje puteva, međublokovsko zeleno, za izgradnju dečijih i školskih igrališta, za javno-privatno partnerstvo što se tiče osvetljenja, za fakture koje stižu do kraja godine. Ovo povećanje će pokriti sva ova nedostojaća sredstva i očekujemo izvršenje budžeta, kao i prošle godina za koji procenat više - kaže načelnica.

Gradnonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla da su između besplatnog prevoza za učenike srednjih škola i kompleta udžbenika za sve đake koji su krenuli u prvi razred osnovnih škola, većina odlučila da se u rebalans uključi besplatan prevoz, te istakla da razmatraju mogućnost novog rebalansa budžeta, kojim bi omogućili povoljnije cene karata gradskog prevoza i ostalim građanima Niša.

Razmatramo mogućnost da kroz još neki rebalans, ako ga planiramo do kraja godine omogućimo i ostalim kategorijama stanovništa da po povoljnijim cenama mogu da se prevoze, ali u trenucima kada smo odlučivali da li da idemo sa pomoći, pre svega porodicama za knjige ili za prevoz, prevagnulo je mišljenje većine da ipak treba da se pomogne kroz prevoz, jer smo na taj način pomogli dečicu koja se školuju u Nišu, a nemaju prebivalište u Nišu. Obuhvaćen je veliki broj đaka koji dolaze iz susednih opština, a većina susednih opština, nažalost, pripada kategorijama devastriranih opština - rekla je Sotirovski.

Ona je takođe istakla da će isplatiti novac svim građanima kojima je Grad Niš uzeo parcele za potrebe saobraćajnica, te zaključila da su “osluškivanjem” građana odlučili na da povećanje od 389 miliona dinara iskoriste kroz ovakav rebalans budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Izbori

    16:32 // 16. 9. 2023.

    Rebalans budžeta...svaka čast za puteve...evo Vam ulica Svetolika Rankovića...stoji propala već 3 meseca,možda i više...braća iz Doljevca su je radili par puta ali opet ne valja. .Eto tih 100-200 metara za početak pa da pričajte o nekim većim ulicama...ovde ko se spušta,ide u suprotnu traku..manje oštećeno...a tek će biti kiše..

  • Zorica

    10:18 // 15. 9. 2023.

    Ul. Toplički partizan ski odred. Već sam jednom pisala i slala sliku. Kad god pada kiša imamo poplavu u dvorištu. Već u podrumu imamo vlagu. Od nadležnih nikakav odgovor. Obećano je. Ništa. Direkcija za izgradnju grada ćuti. Vodovod ćuti. Od kancelarije za brze odgovore nikakve koristi. Svi ćute. A mi ne možemo da udje o u dvorište. To je glavni put za prokuplje. Ima šta da se vidi čim padne prva

  • Ogmjem

    20:27 // 14. 9. 2023.

    Ambiciozno, bar na papiru. Živim 5 km od centra grada, ulica mi je od krupnog šljunka, rasvete nema.Obećan asfalt i rasveta, obećanje ludom radovanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: