Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 23. 8. 2021.

| Ekonomija

Rebalansom niški budžet smanjen za oko 10,5 miliona, najveće umanjenje za akva-park i Ardiju

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradsko veće
Gradonačelnica u julu najavila rebalans; foto: T. R.

Budžet Grada Niša za ovu godinu, koji je projektovan na oko 11,8 milijardi dinara, rebalansom će biti smanjen za oko 10,5 miliona kaže v.d. načelnika Uprave za finansije Nina Ilić i ističe da su najveća smanjenja u za projekte izgradnje akva-parka i naselja Ardija i uređenja Tvrđave, za koje kaže da još nisu spremni da se na njih potroši sav opredeljen novac. Direktor KLER-a Dušan Radivojević tvrdi da su ova tri projekta i dalje aktuelna i da će izgradnja akva-parka početi do kraja godine.

Prvu izmenu ovogodišnjeg budžeta Gradsko veće je usvojilo na današnjoj sednici, a kao razlog za rebalans načelnica Ilić navodi uravnoteženje budžeta.

Razlog za rebalans je uravnoteženje budžeta kroz povećanje nedostajućih sredstava za određene aktivnosti za koje se utvrdilo da neće biti dovoljno sredstava do kraja godine, odnosno za smanjenje opredeljenih sredstava za neke aktivnosti i poslove za koje je analizom utvrđeno da se neće realizovati do kraja tekuće godine - objašnjava Ilić.

Osim akva-parka i naselja Ardija, investicija za koju Ilić kaže da još nije spremna da na nju bude potrošen sav opredeljeni novac jeste uređenje Tvrđave, za koje će sredstva biti smanjena jer neće stići planska dokumentacija i dozvole.

Direktor KLER-a Dušan Radivojević tvrdi da su ova tri projekta i dalje aktuelna i da se od njih ne odustaje.

Krajem prošle godine nismo imali idejno rešenje koje bi jasno definisalo potrebne finansije za akva-park. Transparentno smo prošli kroz taj proces i dobili idejno rešenje. Zavod za urbanizam je izradio projekat i prošao javnu prezentaciju kod Komisije, sad je potpuno jasno koja sredstva je potrebno budžetirati kroz naredne tri godine i u skladu sa tim je rebalansom budžeta ta pozicija trpela promene - navodi Radivojević

Iznos novca planiranog za Ardiju, prema njegovim rečima, smanjen je jer je zemljište u restituciji, ali i zbog arheologije. Kaže da će neka sredstva biti prebačena za sledeću godinu, a da će realizacija krenuti do kraja 2021.

Uređenje Tvrđave projekat je koji će morati da pretrpi reviziju, ističe Radivojević, jer sredstva koja su za to planirana u ovoj godini nisu dovoljna.

Budžetska sredstva koja su planirana u ovoj godini nisu dovoljna zbog uslova Zavoda za zaštitu spomenika i Ministarstva kulture, gde je tražena arheologija, što povećava za više desetina miliona celu investiciju. Ovaj projekat će morati da pretrpi reviziju, a nakon toga ćemo ući u realizaciju - kaže Radivojević.

Podsetimo, prvobitna najava bila je da će budžet Grada Niša biti prekomponovan do kraja juna, što se nije desilo. Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić kazao da je niška kasa na zdravim nogama, gradonačelnica Dragana Sotirovski ipak je najavila rebalans za avgust, rekavši da predsednik nije rekao da neće biti rebalansa, već da finansije u Nišu stoje bolje nego ikad, te da su to dve različite stvari.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stanimir

    08:19 // 24. 8. 2021.

    Hm... Valjda će uraditi ono što su planirali. Samo da urade, a kako su skrojili budžet, ne zanima me.

  • Marija

    08:14 // 24. 8. 2021.

    Situacija mozda nije najsjajnija, ali prioriteti moraju da se znaju. Ne vidim nista lose u tome da se novac ustedi i kasnije preusmeri na neku konkretnu stvar. Da budemo realni, grad je zavrsio mnoge prethodno započete projekte, npr. trg, most, tržni centar, kružne tokove...dva nova vrtića. Ne treba zaboraviti ni koronu koja je tu skoro dve godine.

  • Aleksandar

    07:59 // 24. 8. 2021.

    Ljudi, situacija nije najsjajnija. Ajmo da vidimo kako će da bude. Osuđujete ljude koji još ništa nisu počeli. Batalite predrasude.

    • Raša

      11:13 // 24. 8. 2021.

      U nekim tamo uređenim zemljama se svakako prvo kritikuje sama ideja, plan, projekat, kada dođe do osude kod nas u Srbiji, sve je već kasno i nenadoknadivo.

    • Aleksandar

      13:24 // 24. 8. 2021.

      Mnoge ideje su kritikovane na početku pa su se pokazale kao najbolje. Npr. heliocentrični sistem, naizmenična struja, itd.

      Aj da ipak sačekamo i pružimo šansu. Za hejtovanje uvek ima vremena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: