Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 15. 6. 2023.

| Ekonomija

Rebalans niškog budžeta: Više za plate u gradskim upravama, manje za besplatnu užinu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 2 foto todorović
Odluku je juče donelo Gradsko veće, a građani primedbe mogu slati samo do petka u 14 sati; ilustracija; foto: JV / Tamara Todorović

Povećanje novca za plate zaposlenima u gradskim upravama i za hvatanje pasa i mačaka na ulicama, a manje para za besplatnu užinu, za novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama i za udžbenike dece roditelja sa invaliditetom - neke su od stavki rebalansa budžeta Niša. Odluku je juče donelo Gradsko veće, a građani primedbe mogu slati samo do petka u 14 sati.

Nacrt odluke o izmenama u budžetu usvojen na sednici Gradskog veća, gde novinari, što je praksa već mesecima, nisu bili pozvani. Javna rasprava, u sklopu koje građani mogu slati predloge, sugestije i mišljenja o izmenama, traje manje od 48 sati - samo od juče u 17 do sutra u 14 sati.

gradska uprava niš Više za plate u gradskim upravama; ilustracija; foto: JV / Vanja KeserOno što Nacrt obuhvata jeste povećanje novca za plate i doprinose u nekoliko gradskih uprava, kako je istaknuto, zbog izmenjene organizacione strukture, kao i u Turističkoj organizaciji - “zbog više zaposlenih i većeg obima posla usled većeg broja turista u Nišu”.

Takođe, predlog je da se izdvoji više za javnu higijenu, rad zimske službe, čišćenje bedema Tvrđave, kao i za hvatanje napuštenih pasa i mačaka i deratizaciju.

Rebalansom se povećama i iznos za javni gradski i prigradski prevoz, odnosno za usluge po ugovoru. Nacrt podrazumeva i više novca za održavanje urbanih i dečijih mobilijara, kao i za troškove boravka dece u privatnim vrtićima i za Centar “Mara”.

Ako Nacrt bude usvojen, više će para biti i za festival Evergrin, Niški simfonijski orkestar i Narodno pozorište, odnosno za festival Teatar na raskrušću. Više će biti i za lokalne sportske organizacije, udruženja i saveze.

Uvećanje sredstava na ovoj poziciji je neophodno iz razloga što je jedan broj sportskih organizacija u dosadašnjim takmičenjima ostvario zapažene rezultate i na taj način stekao pravo na dalja učešća na domaćim i međunarodnim takmičenjima, za šta su im potrebna i dodatna sredstva - pojašnjeno je u Nacrtu.

Rebalans obuhvata i povećanje novca za finansijski plan Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, za izgradnju novih spomenika kulture, kao i za rekonstrukciju Omladinskog centra.


Manje novca za decu, stare i porodilje

Rebalansom je predviđeno manje novca za besplatnu užinu za osnovce, za troškove ishrane u produženom boravku dece, za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama, ali i za finansiranje i dopremanje hrane za stare i iznemogle.

užina Manje para za besplatnu užinu za đake; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićIako je tek krajem prošle godine doneta odluka da će deca osoba sa invaliditetom dobijati besplatne udžbenike, o trošku Grada, već je predloženo da se iznos predviđen za to umanji.

Manje novca iz budžeta za Istorijski arhiv, za Narodnu biblioteku “Stevan Sremac”, za Pravobranilaštvo, kao i za kapitalno održavanje vrtića i škola - takođe je predviđeno rebalansom.

Nacrt je u dokumentu na kraju teksta, a oni koji žele da daju sugestije i predloge mogu to učiniti putem mejla [email protected] ili na šalteru Uprave za finansije u Ulici Nikole Pašića.

U Zaključku o sprovođenju javne rasprave navedeno je da će nakon sumiranja prispelih sugestija Uprava sačiniti izveštaj i objaviti ga na sajtu Grada.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Nacrt o izmenama Odluke o budžetu (preuzmi) - 8,018.60 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    20:15 // 17. 6. 2023.

    A u BG besplatni udžbenici i vrtići. Pa sta smo mi ovde ajde neka mi kaze neko???????

  • Jelena

    13:55 // 16. 6. 2023.

    Samo subota sve spašava.

  • DedaR

    21:52 // 15. 6. 2023.

    Previše birokratije, 5 opština treba namiriti, uhlebljeni i Kurta i Murta, hitna reorganizacija, na dve opštine, i digitalizacija je urađena, i zašto?

    • Deda Bee

      08:18 // 16. 6. 2023.

      @Deda R - kolega,slažem se sa konstatacijom da je previše birokratije i da je treba sankcionisati na razuman,prihvatljiv i održiv način,ali to se ne rešava samo ukidanjem postojećih opština.Pogledaj koliko uprava su oformili, koliko Službi,koliko Agencija,tu su glavni problemi. Sve neki filozofi,nit znaju šta ni za koga rade.Rasprodaja Srbije u toku.Hapšenje i procesuiranje bandita je jedini način

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: