Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 2. 3. 2020.

| Ekonomija

Regionalna deponija “Keleš” ponovo aktuelna - KLERP preuzeo projekat

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
deponija
Kada će regionalna deponija početi sa radom?; foto: arhiva JV

Niš i okolina godinama čekaju regionalnu deponiju koja će trajno rešiti problem odlaganja smeća, a odlukom gradskog parlamenta umesto Regionalne razvojne agencije Jug, posao preuzima Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Zapravo se čekao koncesionar nakon dva propala javna poziva, a kamen spoticanja u dogovorima bila je cena koja ne bi znatno uvećala račune građanima.

Projekat i dokumentaciju za "Keleš" izradila je RRA Jug, predviđeno je javno-privatno partnerstvo, ali oba pokušaja da se realizuje su propala - 2015. i 2016. U međuvremenu, iz RRA Jug nisu hteli da ova agencija bude javno telo za "Keleš", pa je Gradsko veće predložilo, a Skupština usvojila KLERP kao novo.

Iako puni projekata koje rade, pre nego se ova odluka našla na dnevnom redu niške Skupštine poručili su da su spremni i za "Keleš".

Spremni smo da na profesionalan način i odgovorno izvršimo zadatke koji su nam povereni, a čiji je krajnji cilj obezbeđivanje boljih uslova života u Nišu. Na (potencijalni) novi zadatak gledamo samo kao na još jedan u nizu zadataka koje svakodnevno obavljamo - kažu iz KLERP.

Zašto je RRA Jug izašla iz priče o Kelešu, pitanja su poslata direktoru te agencije Ivanu Mihajloviću.


Zašto "Keleš" još ne postoji?

Dva javna poziva propala su pre 4, odnosno 5 godina, a namera je bila da se "Keleš" da u koncesiju nekoj kompaniji. Zašto se to desilo, jedno je od pitanja koje treba da ustanovi novo javno telo - KLERP, bar je tako najavio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.

Bivši direktor RRA Jug Bojan Avramović podneo je ostavku kada je pokrenut postupak njegove smene pre godinu i po dana. Na teret mu je stavljen i "Keleš".

Ipak, Avramović kaže da je priča drugačija i da su oba javna poziva propala zato što nisu želeli da pristanu na visoku cenu koju su nudili potencijalni koncesionari. bojan avramović Avramović više nije direktor RRA Jug, sada vodi Pokret "Ne damo Niš"; Foto: JV

Nismo dozvoljavali i nismo želeli Gradu da preporučimo cenu veću od 40 evra po toni smeća. Sa tim iznosom cena komunalne usluge skočila bi za 15%, što smo smatrali da je socijalno opravdano i da građani Niša mogu da podnesu u odnosu na onu uslugu koju bi dobili - rekao je Avramović.

Međutim, strane firme koje su se prijavljivale za koncesiju i javno-privatno partnerstvo, po rečima Avramovića, tražile su i po 100-120 evra po toni, što nije bilo prihvatljivo za Grad Niš.

Ukoliko hoće da daju tu cenu, moraju da promene projekat. Mi smo projektom “zagradili” cenu. Mene je najviše iritiralo u tim razgovorima što realno deponovanje košta 30 evra po toni i u Madridu i u Berlinu. U redu, platićemo zbog niskog rejtinga naših banaka, zbog osiguranja investicije, zbog svega...u redu je do 40 evra, ne više - navodi Avramović.

Ukoliko budu hteli da prihvate veću cenu od 40 evra po toni, gradska vlast će morati to da promeni skupštinskim odlukama.

Aktuelnu situaciju sa JKP Mediana koja deponuje smeće, Avramović opisuje rečima - “plaćamo evropsku cenu, a nemamo evropsku uslugu”.

Ako Niš i prihvati, Doljevac neće - napominje Avramović.

Inače, "Keleš" treba da opsluži 8 opština i gradova - Niš, Doljevac, Merošinu, Svrljig, Sokobanju, Ražanj. Gadžin Han i Aleksinac.

Keleš je nedavno nuđen i Kinezima i Amerikancima, ali, bez uspeha.

Španske i grčke ponude nisu prihvaćene 2015. i 2016. godine. "Keleš" kao političko dete naprednjačke vlasti, čeka i treći mandat ove partije u Nišu, ako ga dobiju posle prolećnih lokalnih izbora, najavljenih za kraj aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sta zele investitori?

    15:31 // 3. 3. 2020.

    Ni 200 evra po toni nece zadovoljiti investitore za takvu besmislenu lokaciju!

    • EdictusMediolanese

      22:26 // 3. 3. 2020.

      Citajte malo, trebalo je biti €40 umesto sadanjih €30 I radilo bi se regionalno. Lokacija je nebitna. Mi vec dajemo pare za deponovanje a nema toga...

  • Kako možete!

    10:00 // 3. 3. 2020.

    Čitam komentare i ne mogu da se načudim licemernosti i teškom cinizmu koji vlada među ljudima ŠTA HOĆETE DA POVEĆATE CENE VEĆ IONAKO VELIKIH RAČUNA jer hoćete da privatuzujete medijanu i da upropastite i to malo JADA ŠTO JE GRAD SAČUVAO i što hrani Nišlije HOĆETE ISTI SCENARIO KAO ŠTO JE URAĐENO SA DUVANSKOM pa da se pojedini obogate mnoooogo a radnici da budu oterani na ulicu sa nekom sićom!!!

    • EdictusMediolanese

      10:20 // 3. 3. 2020.

      Skroz ste u pravu, nista ne funkcionise u ovom gradu jer mi niti biramo ljude ovde niti ovi koji su postavljeni umeju nesto da urade. samo se sibicari

  • Nišlija

    23:49 // 2. 3. 2020.

    Ccc ni tender ne znaju da nameste...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: