Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 25. 4. 2019.

| Ekonomija

Rekonstruiše se aleksinačka pijaca

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
rekonstrukcija pijace
Planirana nabavka 150 novih tezgi za prodavce na pijaci; foto: Opština Aleksinac

Za izgradnju nove nadstrešnice, sanaciju toaleta i nabavku oko 150 novih tezgi za prodavce na pijaci u Aleksincu, Opština je preko razvojnog programa EU PRO dobila skoro 150.000 evra, a radovi koji su u toku trebalo bi da budu završeni tokom ovog proleća.

Završeni su pripremni radovi - aleksinačka buvlja pijaca je preseljena, prostor je raščišćen i u toku je postavljanje metalne krovne konstrukcije. Rekonstrukcija i modernizacija pijace, koja je dosad bila samo prostor ispunjen pijačnim tezgama će koštati, kažu, 149.581 evro. Rekonstrukcija-pijace5;-foto:-Opština-Aleksinac Za skoro 150 miliona evra izgradiće nadstrešnice, sanarati pijačne toalete i nabaviti nove tezge; foto: Opština Aleksinac

Predsednik Opštine Nenad Stanković kaže da će Aleksinac dobiti savremenu pijacu, da će biti više kapaciteta, ali i da će prodavci i kupci poljoprivrednih i zanatskih proizvoda imati bolje uslove.

Takođe, povećaće se broj radnih dana pijace što će omogućiti bolju snabdevenost stanovništa, ali i mogućnost da proizvođači i prodavci ostvare veće prihode - dodaje Stanković.

I Aleksinčani učestvuju u ovom projektu, dodaje Stanković, a njihov "ulog" je 41.308 evra. Pijaca bi tokom ovog proleća trebalo da dobije novi izgled, a posao uređenja je dobio konzorcijum firmi MBN gradnja iz Nozrine i Utva silos iz Kovina.

U EU PRO kažu da je Aleksinac prva lokalna samouprava, u grupi od 37 opština i gradova, u kojoj je počeo da se sprovodi projekat unapređenja lokalne infrastrukture. Rekonstrukcija-pijace4;-foto:-Opština-Aleksinac Za skoro 150 miliona evra izgradiće nadstrešnice, sanarati pijačne toalete i nabaviti nove tezge; foto: Opština Aleksinac

Takođe, posebna pažnja će biti usmerena na aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja, a koje se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske. Naime, opština Aleksinac i Javno komunalno preduzeće treba da donesu pravilnike koji će regulisati rad zelene pijace, kao i davanje u zakup i korišćenje prodajnih mesta na pijaci - pojašnjavaju.

Rekonstrukciju pijace finansira Evropska unija u saradnji sa Vladom Srbije, preko programa EU PRO, dok primenu principa dobrog upravljanja organizuje Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

EU PRO program je namenjen ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije i Evropska unija ga podržava sa ukupno 25 miliona evra. Cilj je, kažu, povećanje konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanje poslovnog okruženja i unapređenje socijalnog jedinstva u 99 jedinica lokalne samouprave, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: