Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 20. 4. 2020.

| Ekonomija

Reljanović: Vlast u Srbiji servilna prema krupnom kapitalu

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Ekonomske posledice krize, koja će uslediti zbog pandemije virusa korona, biće po radnike teže i komplikovanije, nego što su bile posledice krize 2008.godine, naveo je u intervjuu FoNetu saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović i predvideo da će "iovako siromašno društvo, biti još siromašnije". Dodaje da je država servilna prema krupnom kapitalu.

U serijalu Kvaka 23, on je u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić ocenio da vlast gaji "servilan odnos prema krupnom kapitalu".

Finansijski paket države usmeren je, pre svega, ka poslodavcima, a mnogo manje prema radnicima ili malim preduzećima - navodi.

Reljanović ističe da su heroji krize, "ne samo medicinski radnici, već i oni u proizvodnji i logistici, zbog kojih imamo snabdevenost u samoposlagama".

Oni se često izlažu riziku, jer "rade u uslovima koji nisu u skladu za propisanim bezbednosnim merama - kaže Reljanović.

Osvrćući se na paket ekonomskih mera koje je donela država, Reljanović je predočio da "ne gađa one kojima je pomoć najpotrebnija".

Kako je ukazao, te mere su neselektivne, jer "podjednako targetiraju velike kompanije i mala preduzeća, kao i radnike koji imaju velika primanja i one sa niskim platama".

Nije logično da preduzeća koja odlično posluju, možda sada čak i bolje nego pre vanrednog stanja, na isti način mogu da budu korisnici pomoći kao i preduzeća koja su u potpunosti obustavila rad i čiji je opstanak u ovim okolnostima ozbiljno ugrožen - rekao je Reljanović.

"Servilnost države prema krupnom kapitalu, što je politika koja traje svih ovih godina", on objašnjava "fokusom vlasti da održi najopštiju dogmu kako mi moramo da izgledamo dobro iz ugla potencijalnih investitora".

Kao deo te dogme, Reljanović je označio i uverenje države da će "iskustva investitora u Srbiji danas biti podsticaj da se izvučemo iz ove situacije, uz nove investicije".

Prema njegovom tumačenju, to je paradigma takozvane trke do dna.

Gde vi konstantno morate da udovoljavate potrebama kapitala, da biste privlačili novi kapital - tumači Reljanović.

On je, pri tome, pomenuo slučajeve stranih investitora, poput Jure, koji čak ni u ovim uslovima nisu poštovali propisane mere, što je, kaže, utvrdila i inspekcija.

Zahtevali su od radnika prisustvo na poslu, što govori o pasivnoj ulozi države i poslodavcu koji može da se ponaša kako želi - konstatovao je Reljanović.

O ostalim ekonomskim i političkim temama, više u emisiji Danice Vučenić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • xfgn

    09:48 // 21. 4. 2020.

    Ima li nešto za šta aktuelna vlast još nije optužena? Možda nestanak dinosaurusa?

  • Zoran

    09:45 // 21. 4. 2020.

    Malo koja vlast u svetu nije servilna prema krupnom kapitalu, samo sto aktuelna vlast u Srbiji je manje servilna od prethodnih vlasti, koje su davale i vise nego sto im se trazilo.

  • Mala plava

    23:29 // 20. 4. 2020.

    Pojedinim ljudima kao da je krivo što se kriza privodi kraju i što je Srbija dala najvise u toj borbi.

    • Mia N

      08:43 // 21. 4. 2020.

      Mala plava:Samo onima koji ne žele dobro ni Srbiji ni njenim građanima ne ide u prilog što se ovom virusu bliži kraj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: