Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 10. 11. 2021.

| Ekonomija

Republička komisija traži od “Geoksa” povraćaj novca, firma dobila 414 miliona dinara viška subvencija

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Geoks protest
Država pokrila 68,9% ukupnih ulaganja, uredbom propisano 50% ; foto: M. D.

Komisija za kontrolu državne pomoći donela je rešenje kojim se bivšoj kompaniji Geoks u Vranju nalaže da vrati 414 miliona dinara državne pomoći koje su Ministarstvo privrede i Grad Vranje dali kompaniji suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

Kako piše u rešenju, firmi Tehnic Development iz Vranja, koja je deo Geoks grupe, država je za realizaciju projekta “Izgradnja fabrike za proizvodnju obuće” pokrila 68,9% ukupnih ulaganja, a uredbom je propisano da država može da ima 50% troškova ulaganja.

To znači da je dodeljeno 18,95%, odnosno 414.044 dinara više u odnosu na uredbom propisani intenzitet državne pomoći. Komisija je utvrdila da je državna pomoć korisniku Tehnic Evelopment doo Vranje, u likvidaciji, za realizaciju Investicionog projekta neusklađena, a prekomerni iznos državne pomoći dodeljen 1. aprila 2016. godine, u iznosu od 90.687 dinara, prilikom treće tranše subvencija Ministarstva privrede i dana 23. decembra 2016. godine, u iznosu od 323.356 dinara, prilikom četvrte tranše subvencija, u skladu sa Ugovorom - stoji u rešenju Komisije.

Prema ugovoru koji je kompanija potpisala sa državom 2012. godine, investicija je trebalo da košta 2,2 milijarde dinara, a do kraja 2016. godine firma dobila 1,5 milijardu dinara subvencija na osnovu obaveze Geoksa da zaposli najmanje 1.250 radnika, za šta je kompanija od države dobila 9.000 evra po radnom mestu.

Kako piše u rešenju, firma Tehnic Development je od Grada dobila besplatno zemljište vredno 61 milion dinara, a bila je oslobođena i plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta u iznosu od 11,9 miliona dinara, dok je opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom Grad koštalo 38,7 miliona dinara.

Osim zapošljavanja radnika, stoji u rešenju, kompanija je bila u obavezi i da uloži najmanje 15,8 miliona, a uložila je 16,5 miliona evra - 10,9 miliona evra za izgradnju fabrike i 5,6 za nabavku opreme.

Podsetimo, oko 1.000 radnika vranjskog Geoksa je početkom avgusta ostalo bez posla, a rešenje za njih se još nije našlo.

Poslednje obećanje predsednika Aleksandra Vučića je da će njih 350 do kraja godine biti primljeno u turskoj kompaniji Teklas iz Vladičinog Hana.

Sve o Geoksu možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja Pejčić

    18:46 // 11. 11. 2021.

    Trebalo bi da republička komisija proveri koliko pomoći i subvencija je dobila kompanija Šinvon

  • šta da se radi, sem da se zaplene svi stanovi, vikendice i kuće tih dobrica

    07:36 // 11. 11. 2021.

    koje naše pare prosipaju ne mareći na zakone. Pretpostavljam daneće biti teško da se od njihove imovine namiri glavnica i kamata...

  • Roki

    17:50 // 10. 11. 2021.

    Ma vidi mukice, sad se setili da se igraju države...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: