Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 27. 10. 2014.

| Ekonomija

Restrikcije grejanja u Nišu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Nema grejanja
Štednja hladi radijatore u Nišu

Zbog uštede gasa menadžment Toplane je smanjio temperaturu vode u sistemu, ali najavljuju i umanjene račune. Građani nezadovoljni: "Šta će mi manji račun? Treba mi grejanje!"

Ni nedelju dana nakon odloženog početka grejne sezone radijatori u Nišu nisu topli.

Predsednica Skupštine stanara zgrade u Učitelj-Tasinoj ulici Marija Todorov kaže da su stanovi ledeni.

Prošle nedelje nismo imali grejanje zbog havarije. Posle toga su radijatori bili jedva mlaki. Juče oko 18 sati sam zvala njihov "call centar" i rekli su mi da će biti bolje grejanje u toku večeri. Umesto toga, u 20,15 je grejanje skroz isključeno. Evo, i sada su mlaki - kaže Todorov.

Gotovo su identične priče mnogih građana sa kojima su novinari razgovarali.

Slobodan Maksimović Uštede u grejanju; Slobodan MaksimovićDirektor Toplane Slobodan Maksimović kaže da ima mnogo problema sa "curenjem" i "nedostatkom vode u sistemima", ali potvrđuje i da je o redukciji vode u sistemu odlučio menadžment preduzeća.

Imamo veliku potrošnju gasa u ovom trenutku i malo smo, za pola stepena, redukovali grejanje da ne bi trošili toliko jer su nam obaveze ogromne i ako ne budemo mogli da isplatimo potrošnju prema Jugorosgasu, Jugorosgas će isključiti grejanje - kaže Maksimović.

Činjenica da se već štedi iako je grejna sezona tek počela i temperature još nisu išle ni ispod nule, za Maksimovića "ne znači da ne treba da se štedi".

Tačno se zna do kog nivoa se greje za određenu spoljnu temperaturu. U ovom slučaju smo mi redukovali za pola stepena niže. Znači, ako je napolju 8 stepeni, mi računamo kao da je 8.5, kao da je malo toplije, pa je automatski i količina toplotne energije koja se proizvede nešto malo manja. Ako bude 0 tepeni, smatraćemo da je 0.5, ako bude -5, računaćemo kao da je -4.5. - pojašnjava Maksimović.

Maksimović dodaje da će, s obzirom na to da se grejanje obračunava po potrošnji, preko kalorimetra, zbog manje temperature građanima i računi biti umanjeni.

Podsetimo, grejna sezona u Nišu je trebalo da otpočne još 1. oktobra, ali je to odloženo zbog toplog vremena i kotlovi su proradili tek 21.

Međutim, samo dan kasnije je zbog havarija na toplanama "Jug" i "Majakovski" bez grejanja ostao veći deo grada.

Inače, trenutni dug Toplane prema Jugorosgasu je oko 360 miliona dinara. Od toga, kaže direktor Maksimović, Grad duguje oko 150 miliona, a za ostatak od 220 miliona će Toplana podići kredite i do kraja ove nedelje izmiriti kompletno dugovanje.


"Nećemo smanjenje računa, hoćemo grejanje!"

Najavu direktora Toplane Slobodana Maksimovića da će zbog redukovanog grejanja i računi potrošača biti umanjeni, građani ocenjuju kao neprihvatljivu.

Ma kakvo smanjenje računa!? Poenta je da toplana treba da greje dovoljno, a sam korisnik da štedi ako hoće. Šta mi znači 10 posto niži račun ako se smrzavamo i moramo da uključujemo grejalice? - kaže stanar iz Ulice Nade Tomić.


Boban Mihajlović Bili smo u pravu; Boban Mihajlović, SDSOpozicija: Ukazivali smo na problem!

Jedan od lidera Socijaldemokratske stranke u Nišu i bivši gradski većnik Boban Mihajlović smatra da je reč o lošoj pripremi za grejnu sezonu i da je on na to već upozoravao.

Ja sam na Skupštini Grada 14. oktobra skrenuo pažnju na to da je Toplana potpuno nespremna i da tamo vlada haos. Sada se vidi da su tvrdnje bile tačne - kaže Mihajlović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Andrija

    21:08 // 3. 11. 2014.

    Sramota je da stanovi budu hladni, a kad pozovete da prijavite samo sto ne pocnu da vam psuju majku.

  • gradjani

    18:19 // 31. 10. 2014.

    Sklonite se iz vasih fotelja i oslobodite mesta profesionalnim menadzerima koji ce umeti da se nose sa ovakvim problemima za koje VI sigurno niste dorasli

  • kamera

    13:09 // 29. 10. 2014.

    Zovem iz video nadzora. Ne rade vam kamere. Ups. Pa gde su vam?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: