Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:51, 19. 12. 2023.

| Ekonomija

Revizori na niškom Mašinskom fakultetu našli propuste u povećanju plata i isplati prekovremenog rada

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
fakultet
DRI dao preporuke fakultetu da ispravi utvrđene nepravilnosti; foto: V. M. R.

Uvećavanje plata zaposlenima bez jasnih merila i kriterijuma, isplaćivanje dodataka za prekovremeni rad u iznosu od 11,47 miliona dinara suprotno zakonu, isplaćivanje plata i dodataka zaposlenima 7,28 miliona dinara više od planiranog - samo su neke od nepravilnosti u radu Mašinskog fakulteta u Nišu u 2022. godini koje je utvrdila Državna revizorska institucija.

Jedna od prvih nepravilnosti koje DRI navodi u svom izveštaju jeste da Mašinski fakultet u Nišu nije svojim internim aktima utvrdio jasna merila i kriterijume za uvećanje plate zaposlenih, kao i da je dao više novca za njih.

Mašinski fakultet u Nišu je izvršio rashode za plate, dodatke i naknade zaposlenih u iznosu od 7,28 miliona dinara više od planiranog iz sopstvenih sredstava, jer je propustio da finansijski plan za 2022. godinu uskladi sa sredstvima obezbeđenim iz sopstvenih prihoda - navodi se u izveštaju.

Ističu i da je ovaj fakultet u 2022. godini isplatio dodatak za rad duži od punog radnog vremena u iznosu od 11,47 miliona dinara iz sredstava budžeta za rad koji se po Zakonu o radu ne može smatrati prekovremenim radom.

To nije u skladu sa članom 53 stav 1 Zakona o radu, kojim je propisano da je na zahtev poslodavca, zaposleni dužan da radi duže od punog radnog vremena u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima, kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran i članom 56 stav 4 Zakona o budžetskom sistemu. Istovremeno više su isplaćeni socijalni doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 1,85 miliona dinara piše u izveštaju DRI.

Navode da je niški Mašinski fakultet u 2022. godini više obračunao i isplatio plate u iznosu od 173 hiljade dinara iz sopstvenih sredstava, jer je zaposlenima na fakultetu uvećavao plate zbog aktivnosti u komisijama za redovni popis imovine fakulteta, iako ovi poslovi predstavljaju redovnu delatnost fakulteta.

U izveštaju se navodi da ovaj fakultet nije evidentirao i dokumentovao sve radnje u toku postupaka javnih nabavki, kao i da je "izvršio je rashode u iznosu od 1,2 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke".

DRI je Mašinskom fakultetu dostavio preporuke za otklanjanje nepravilnosti koje su utvrđene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    12:58 // 20. 12. 2023.

    Nekada najkvalitetniji mašinski fakultet u SFRJ po kvalitetu kadrova. Danas naši ski fakultet, jel ako nekome opsuje mater, ne znaš ko će da te bije jer su svi u rodu i kumstvima. Jedino rešenje je da se ta krčma zatvori i sposobna deca presele za Beograda a nesposobna na biro rada.

  • Stana

    15:35 // 19. 12. 2023.

    Na ovom fakultetu je nepotizam do nevidjenih granica. Neka se preispita malo i to. Ko je kome mentor. Sve se vrti u krug. Ja tvojoj deci, ti meni, i tako u krug. Nesposobni doktori nauka postaju profesori.

  • Ima li ga rektor negde

    15:01 // 19. 12. 2023.

    Da li neko istrazuje rektora koji ima toliko projekata i nenamenski potrosenih sredstava… naneo je ogromnu stetu koju su nadlezne institucije otkrile ali se nista nije desilo… jedno od najvecih legla kriminala jeste univerzitet pa tek onda fakulteti… njih jedino zanima pljacka i pare ne i nauka. Zato je nas univerzitet poslednja rupa medju ne evropskim vec balkanskim univerzitetima. Katastrofa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: