Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 3. 10. 2022.

| Ekonomija

Revizori našli brojne propuste u finansijskim izveštajima niške Direkcije za izgradnju

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Direkcija za izgradnju
Brojni propusti; foto: JV / Tamara Radovanović

Niška Direkcija za izgradnju grada nije evidentirala potraživanja od Grada, nije radila popis u iznosu od oko 485 miliona dinara, niti rezervisala novac za potencijalne gubitke - neki su od nalaza Državne revizorske institucije za 2021. godinu.

U Izveštaju DRI istaknuta su mišljenja sa rezervom o finansijskim izveštajima Direkcije. Između ostalog, navedeno je da to niško preduzeće nije obavilo popis nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu od 427 miliona dinara, nematerijalne imovine vrednosti od oko 55 miliona i sitnog inventara u iznosu od 2,2 miliona dinara.

Preduzeće nije vršilo usaglašavanje potraživanja prema Gradu Nišu u iznosu od 119.829 hiljada dinara i obaveza prema dobavljačima u zemlji u iznosu 88.188 hiljada dinara i u Napomenama uz finansijske izveštaje nije obelodanilo neusaglašena potraživanja i obaveze - kažu iz DRI.

Dodaju da Direkcija nije vodila evidenciju potraživanja od Grada najmanje u iznosu od 53,5 miliona dinara, kao i da nije obavila procenu naplativosti.

Preduzeće je više iskazalo potraživanja od kupaca najmanje u iznosu od 4.392 hiljade dinara i potraživanja iz specifičnih poslova najmanje u iznosu od 6.017 hiljada dinara, a manje iskazalo rashode po osnovu obezvređenja potraživanja u istom iznosu. Preduzeće ne vrši procenjivanje objektivnih dokaza o potencijalnom obezvređenju obaveza po osnovu primljenih avansa - piše u Izveštaju.

Iz Državne revizorske institucije skrenuli su pažnju i na to da osnovni kapital Direkcije za izgradnju naveden u poslovnim knjigama na kraju 2021. nije usaglašen sa osnovnim kapitalom utvrđenim u osnivačkom aktu preduzeća, niti sa kapitalom upisanim kod Agencije za privredne registre.

Preduzeće nije sačinilo strategiju upravljanja rizicima, kao ni mape procesa u skladu sa Pravilnikom o zajedničkim kriterijumima i standardima za uspostavljanje, funkcionisanje i izveštavanje o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru - navode iz DRI.

Kažu i da niška Direkcija nije rezervisala novac za moguće gubitke na sudskim sporovima jer je stručna služba procenila da je njihov ishod neizvestan i da neće biti materijalne štete za preduzeće, dok je procenjena vrednost sudskih sporova nešto veća od 386 miliona dinara.

Ističu i da nije odrađena interna revizija, a Direkciji su dali ukupno 18 preporuka za otklanjanje nepravilnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    18:01 // 4. 10. 2022.

    И- шта ћемо сад?

  • Kimi

    00:08 // 4. 10. 2022.

    Možda da provere da li ti koji rade na poslovima računovodstva i rukovode sektorom računovodstva i finansija, uopšte znaju "svoj" posao? Meni se čini da je to ovde glavni problem. Ali zato je partijska knjižica i debela veza tu.

    • Marushka

      12:16 // 4. 10. 2022.

      Eh, Miki, Miki...

  • SNS indulgencija ili otkup grehova

    18:13 // 3. 10. 2022.

    Poslednjih 10 godina u Srbiji niko nije osuđen niti odgovarao za bilo kakvo krivično delo vezano finansije u lokalnim ili republičkim korisnicima javnih sredstava. To jedina istina !!!

    • Tajanstveni Alan

      22:24 // 3. 10. 2022.

      I,da dodamo, oni koji su ,bahato, radili van zakona, ne samo da nece boti kaznjeni, naprotiv, bice nagradjeni i postovani !
      Dzabe strucan i savestan rad DRI, partijska knjizica sve potire !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: