Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:46, 9. 10. 2022.

| Ekonomija

Revizori našli brojne propuste u finansijskim izveštajima kompanije “Jumko”

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Jumko - Vranje
20 nepravilnosti otkriveno u finansijskim izveštajima Jumka; foto: "Jumko" Vranje

Umesto nekretnina, postrojenja i opreme uzete na lizing u iznosu od 44,1 million dinara, kao i gubitak od 26,5 miliona dinara ranijih godina, Kompanija Jumko iz Vranja je u svojim finansijskim izveštajima za 2021. godinu prikazala ulaganja od oko 70 miliona dinara na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi - samo je jedna od nepravilnosti koju je utvrdila Državna revizorska institucija. Ta kompanija je u svojim izveštajima utajila i objekte od kojih ostvaruje prihode od zakupa u iznosu od 697,5 miliona dinara.

Čak dvadeset nepravilnosti u finansijskim izveštajima Kompanije Jumko iz Vranja za 2021. godinu pronašla je Državna revizorska institucija, a prema onome što piše u izveštaju problematično je vođenje knjiga i usklađivanje knjigovotstvenog stanja sa popisom na kraju godine.

U izveštaju DRI istaknuta su mišljenja sa rezervom o finansijskim izveštajima Jumka, a kompaniji su dali 16 preporuka za otklanjanje svih nepravilnosti.

Revizori su utvrdili i da je nabavka računovodstvenog softvera 2020. godine, u iznosu od 14,5 miliona dinara, umesto u okviru nematerijalne imovine evidentirana na računu “nematerijalni troškovi”, a sledeće godine nabavku infrastrukturnih resursa i licenci u iznosu od 2,9 miliona dinara evidentirali u okviru nematerijalnih troškova umesto na računu nematerijalne imovine.

Društvo nije izvršilo usklađivanje knjigovotsvenog stanja sa stanjem utvrđenim popisom na dan 31. decembar 2021. godine, jer nije evdentiralo rashod opreme na osnovu Elaborata o godišnjem popisu imovine, potraživanja i obaveza na dan 31. decembar 2021. godine, zbog čega je više iskazalo vrednost opreme, a manje gubitke na osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalne imovine, nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu od 3.579 hiljada dinara što nije u skladu sa članom 20 Zakona o računovodstvu - stoji u izveštaju.

DRI skreće pažnju i na to da je kompanija više iskazivala ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima u Drvaru i Blacu, i opremi u iznosu od 70,019 miliona dinara i troškove amortizacije, a manje nekretnine, postrojenja i opremu uzetu na lizing u iznosu od 44,1 million dinara, kao i gubitak ranijih godina u iznosu od 26,5 miliona dinara.

Društvo nije iskazalo kao investicione nekretnine nepokretnosti koje izdaje u zakup i od kojih ostvaraju prihode od zakupa, zbog čega je više iskazalo nekretnine, postrojenja i opremu, a manje investicione nekretnine u iznosu od 697.579 hiljada dinara - kažu revizori.

Dodaju i da je ta kompanija u finansijskim izveštajima umesto troškova poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca prikazala troškove zarada i naknada zarada u iznosu od 143,4 miliona dinara.

Društvo je manje iskazalo obaveze na neto zarade i naknade zarada u iznosu od 48.859 hiljada dinara, kamate za neto zarade u iznosu od 56.220 hiljada dinara i obaveze za kamate po osnovu tekućih obaveza u iznosu od 17.984 hiljade dinara i gubitak iz ranijih godina u iznosu od 123.063 hiljade dinara - jedna je od nepravilnosti.

Ostali rashodi prikazani su umesto smanjenja prihoda od prodaje proizvoda i usluga, a nematerijalni troškovi umesto troškova angažovanja zaposlenih preko agencija i zadruga.

Vranjski Jumko za otklanjanje svih utvrđenih nepravilnosti ima rok od 90 dana do tri godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: