Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 24. 12. 2023.

| Ekonomija

Revizori našli niz nepravilnosti u radu JP "Vodovod" u Surdulici

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
novac
Problemi sa jubilarnim nagradama za zaposlene i popisom zemljišta; Ilustracija; foto: arhiva JV

Javno preduzeće Vodovod u Surdulici prošle godine nije obavilo rezervisanja na ime jubilarnih nagrada za zaposlene, nije obavilo popis zemljišta u iznosu od oko 2,3 miliona dinara, niti je uskladilo knjigovodstveno sa stvarnim stanjem zemljišta u tom iznosu i to su samo neke od nepravilnosti u radu tog preduzeća koje je našla Državna revizorska institucija.

Prilikom revizije finansijskih izveštaja surduličkog Vodovoda za 2022, DRI je dala mišljenje sa rezervom i utvrdila 21 nepravilnost.

U 2022. i ranije, preduzeće nije iskazalo vrednost zemljišta kao posebnu kategoriju nepokretnosti ispod objekta, iako je u svojim poslovnim knjigama evidentiralo sadašnju vrednost građevinskih objekata u iznosu od 30.573.000 dinara. Građevinsko zemljište iskazuje se kao posebna kategorija nepokretnosti koja ne podleže obračunu amortizacije, jer ima neograničeni vek korišćenja u odnosu na građevinske objekte koji imaju ograničen vek korišćenja i koji podležu obračunu amortizacije - navode iz DRI.

Ističu da je jedna od važnijih nepravilnosti i to što nije obavljen popis zemljišta u iznosu od 2.273.000 dinara i nije usklađeno knjigovodstveno stanje sa stvarnim stanjem zemljišta u tom iznostu.

Preduzeće nije vršilo preispitivanje preostalog korisnog veka upotrebe nekretnina, postrojenja i opreme. Preduzeće je iskazalo nekretnine, postrojenja i opremu koje nemaju sadašnju vrednost, odnosno potpuno su amortizovane, a i dalje se nalaze u upotrebi. Ukupna nabavna vrednost navedenih stavki iznosi 126.663.000 dinara, što čini 48% nabavne vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme, koja ukupno iznosi 262.908 hiljada dinara - ukazuju iz DRI.

Dodaju da iz surduličkog Vodovoda nisu obavljali rezervisanja na ime jubilarnih nagrada za zaposlene, kao i da nisu evidentirali prihode od državnih subvencija u iznosu od 29.491.000 dinara.

Takođe, preduzeće nije procenjivalo da li se na kraju izveštajnog perioda zalihama koje nisu imale obrt u 2022. umanjuje vrednost u iznosu od 4.791.000 dinara - kažu iz Državne revizorske institucije.

Među nepravilnostima je, dodaju, i to što Vodovod nije obavljao razgraničenje prihoda od zakupa grobnih mesta prema vremenskom periodu na koji se prihod odnosi.

Iz DRI navode i da osnovni kapital tog preduzeća nije registrovan kod Agencije za privredne registre. Osnovni kapital evidentiran u poslovnim knjigama iznosi 93.276.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    20:13 // 24. 12. 2023.

    Ako je neko razumeo sta je novonar hteo da kaze, ima veceru od mene. Pominju se stvari koje se odnose na imovinsko-pravne odnose opstine i preduzeca, koji postoje u 99% opstina, amortizovana sredstva koja imaju vrednost nula dinara, a koriste se, dalje neke jubilarne nagrade koje su, verovatno, 50-60 hiljada ukupno, neki nebitni "nedostaci" koji nikako ne uticu na rezultate. Smesno

  • Seljak

    15:57 // 24. 12. 2023.

    Šta bi tek našli u JKP Naissus kada bi smeli da privire tamo.

  • Zika

    12:26 // 24. 12. 2023.

    Šta mislite koliko nepravilnosti ima u Nišu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: